Слънчева алергия! Какво трябва да знаем за нея?

10451
Слънчева алергия! Какво трябва да знаем за нея?

Слънчевата алергия е едно често срещано заболяване през топлите месеци. Засягат се и двата пола в еднаква честота. Може да боледуват както деца, така и възрастни. Слънчевата алергия е по-често срещана при хора, които имат и други алергии (към храни, медикаменти, растения, домашен прах, животни и т.н.). Счита се, че може да има и известна генетична предизпозиция.

Слънчевата алергия представлява реакция на имунната система, която не се отличава особено от останалите алергии. Под въздействието на слънчевите лъчи в кожата се образуват вещества, срещу които имунната система реагира. В резултат на това се получава възпалителна реакция и се отделят редица биологично активни вещества. На тях именно се дължат симптомите: обрив, сърбеж, оток. Понякога е по-трудно различаването на слънчевата алергия от слънчевото изгаряне. Основната разлика между тях е, че алергията се появява дори и при кратко излагане на слънце. За да се получи слънчево изгаряне е нужно продължително излагане на слънце в опасните часове (от 11 до 15 часа).

Какви са симптомите на слънчевата алергия? Какви са видовете?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Задължителен и винаги присъстващ симптом е кожният обрив, който е с различен по интензитет сърбеж. Локализацията на обрива е по откритите части на тялото - лице, шия, крайници, гръб, корем. Характерно е, че обривът не се появява по участъците, които не са били излагани на слънчева светлина.

  • Полиморфна светлинна ерупция. Това е най-често срещаната форма на слънчева алергия. Появява се обрив по откритите части на тялото. Характеризира се със зачервени плаки и папули (плътни кожни обривни единици), които имат тенденция да се сливат. При по-тежко изразените форми може да има везикули (мехури), изпълнени с бистро съдържимо. При някои форми също се появяват общи симптоми като главоболие, отпадналост, температура. Заболяването се появява обикновено всеки топъл сезон и се овладява с медикаменти.
  • Фототоксична и фотоалергична кожна реакция. Тази форма представлява реакция на кожата, която е резултат от взаимодействието на козметични продукти със слънчевите лъчи. Образуват се вещества, които предизвикват възпалителна реакция. Най-честа причина за тази форма на алергията са слънцезащитните кремове. Това не означава, че тяхната употреба трябва да бъде преустановена, защото защитата от слънцето е от огромно значение за здравето. Трябва да бъде сменен продуктът и да се използва друг. Обикновено след смяната обривът отминава. Освен това някои перорални медикаменти може да доведат до фотоалергични реакции като антибиотици, диуретици, антихипертензивни лекарства.
  • Слънчева уртикария. Сравнително рядка кожна реакция. Нужно е много кратко излагане на слънчева светлина, за да се появи. Характеризира се с генерализиран уртикариален обрив по откритите части на тялото - зачервени плаки.
  • Фито-фотодерматит. Много рядка реакция, която се получава след контакт на кожата с растения, които имат сенсибилизиращ потенциал. Появява се обрив с аналогична морфология.

Как се лекува слънчевата алергия и как да се предпазим от нея?

реклама

Лечението зависи от формата на заболяването. Най-често се прилагат локални и системни блокери на хистаминовите рецептори, тъй като хистаминът е основния медиатор, който се свързва с алергията. При тежки случаи може да се използват кортикостероиди. При фототоксични и фотоалергични реакции трябва да се открие сенсибилизиращия продукт и да се преустанови употребата му. Най-важната част от лечението е да се ограничи слънчевото излагане, за да не се задълбочи състоянието.

Задължително трябва да се използват слънцезащитни продукти. Те предпазват кожата от вредните въздействия на слънцето. Да, някои може да бъдат причина за фототоксични реакции, но тези случаи са много редки и категорично това не е причина да не бъде използвана защита. Когато се нанасят лекарствени продукти върху кожата е желателно след това да не излагате тази зона на пряка слънчева светлина.

Слънчевата алергия е заболяване, което успешно може да бъде лекувано и профилактирано.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се