SPF и PPD – какво представляват? Защо слънцезащитата е толкова важна?

4077
SPF и PPD – какво представляват? Защо слънцезащитата е толкова важна?

Всички ние сме изложени на пряка слънчева светлина ежедневно. На път за работа, училище или просто на път за магазина, UVA и UVB лъчите достигат до всеки един от нас. Без значение от сезона слънцето може винаги да бъде опасно и се счита като рисков фактор за редица заболявания. Слънчевите лъчи предизвикват промени в кожата, които водят до по-бързо стареене, дегенерация, дехидратация и още редица процеси, някои от които и злокачествени.

UVB лъчите достигат само до епидермиса (най-повърхностният слой на кожата). Те са отговорни за производството на меланин, но също така и за изгарянето на кожата. От тях може лесно да се предпазим, тъй като те не преминават през облаци и стъкло, така че под чадъра на плажа или в някое закрито помещение сме в пълна безопасност.

UVA лъчите проникват дълбоко в дермата и могат да променят значително структурата на кожата. Те са отговорни за фотостареенето, увреждайки колагена и еластина, предизвикват слънчеви алергии, пигментации по кожата и дехидратация в дълбочина.Те преминават през облаци, прозорци и дрехи. Дори в закрити помещения може да бъдем тяхна "жертва".

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

UVA и UVB могат да бъдат рискови фактори за развитието на злокачествени заболявания на кожата и очите.

За да предпазим кожата си през летните месеци, е важно да изберем правилният за нас слънцезащитен продукт. Първото нещо, с което свързваме слънцезащитата е SPF.

Какво представляват SPFи PPD?

SPF (Sunburn Protection Factor- фактор за предпазване от слънчево изгаряне) показва до колко пъти ще се увеличи времето, в което няма да изгорите, ако използвате слънцезащита. PPD (Persistent Pigment Darkening) показва защитата срещу UVA лъчите. Съответно за добра UVA защита се счита тази, при която съотношението SPF : PPD e по-малко от 3.

Обобщено:SPF носи информация за това даденият продукт до каква степен ще ви предпази от слънчево изгаряне, а PPD - за това каква е защитата срещу UVA лъчите. Високият SPF не означава, че сте защитени от вредното въздействие на слънцето. Трябва да търсите специално върху продуктите дали имат UVA и UVB защита.

Първото и най-важно нещо, с което е редно да се съобразите при правилния подбор на продукт, е вашият фототип . Има 6 фототипа в зависимост от това как реагира кожата на слънчево лъчение, какъв е нейния цвят и колко бързо се придобива тен. Колкото по-светла е кожата, толкова по-висок трябва да бъде SPF. Ниска защита е тази, която е с SPF под 10, средна с SPF между 10 и 25, висока между 30 и 50 и много висока съответно SPF 50+. Според европейските изисквания не се обозначава фактор по-висок от 50, но на пазара има много слънцезащитни продукти със специални обозначения, чийто фактор отговаря на много повече от 50. Те са предназначени за албиноси, хора с рак на кожата или с риск от такъв, както и за хора, на които им е противопоказно да се излагат на слънце.

Как се постига защитата от слънце при различните видове продукти? Какво представляват филтрите?

Филтрите са веществата, добавени в продуктите, за да се получи слънцезащитният ефект. Филтрите могат да бъдат химични и минерални. За предпочитане са минералните филтри, тъй като те намаляват риска от алергии и с тях продуктите са много по-пречистени. За деца е задължително да се използват продукти с минерални филтри, защото тяхната кожа е по-чувствителна и лесно може да бъде алергизирана.

Слънцезащитните продукти на пазара са обособени както само за лице, така и за лице и тяло.

Как да изберем правилния слънцезащитен продукт за лице?

реклама

При наличието на кожно заболяване като: розацея, себореен дерматит, акне, хиперпигментации и т.н., трябва да бъдат използвани слънцезащитни продукти не само на плаж или басейн, а и в градска среда. В тези случаи слънцезащитата е задължителна през цялата година (дори и през зимния сезон). При здрави хора също е препоръчителна слънцезащита през цялата година, но тя може да бъде и с по-нисък фактор.

Текстурата на продукта трябва да бъде съобразена с типа кожа: суха, смесена, мазна, проблемна или др. Това е важно, за да може продуктът да бъде използван редовно и да доставя комфорт. За градска среда може да изберете и хидратант с наличие на SPF .

Как да изберем правилния продукт за тяло?

Кожата на тялото понякога се различава от тази на лицето, затова за двете зони може да изберете различни фактор и текстура на продукти. Доста от продуктите за тяло са подходящи и за лице. Много е важно продуктът да хидратира достатъчно добре кожата в дълбочина и да ви създава комфорт. Ако сте с по-чувствителна кожа търсете продукти без аромат или с минерални филтри. Също така за любителите на шоколадовия загар, вече има голям избор от продукти със среден и висок SPF, които стимулират естественото придобиване на тен.

Естествено има и продукти специално за деца, като в повечето случаи са с висока степен на защита и без аромат, а за бебета е добре да се спрете на продукт с изцяло минерални филтри и фактор 50+, за да минимизирате риска от алергии.

Важно е да знаете, че е добре да нанасяте слънцезащитата на всеки 2 часа, особено при интензивно потене или морски бани. Важно е и да използвате достатъчно количество от продукта, защото по-малко количество е равно на по-ниска степен на защита. Нанасянето трябва да става 15-20 минути преди излагане на слънце.

Излагането на слънце между 11 и 15 часа е опасно за кожата, дори при използването на слънцезащитен продукт.

След плаж използвайте хидратиращи лосиони или така наречените aftursun лосиони, тъй като солената вода и слънцето могат да я изсушат.

Тенът винаги може да бъде естествен и красив без риск за нашето здраве.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се