Тест за човешки папилома вирус (HPV) - кога се назначава

414
Тест за човешки папилома вирус (HPV) - кога се назначава

Човешкият папиломен вирус (HPV) е една от най - честите полово предавани болести. HPV може да причини генитални брадавици и рак на ануса, шийката на матката, устата и гърлото, пениса, вагината и вулвата.Тест за човешки папиломен вирус (HPV) се прави, за да се провери за високорискова HPV инфекция при жените.

HPV тест проверява за генетичния материал (ДНК) на човешкия папиломен вирус. Подобно на Pap тест HPV тестът се прави върху проба от клетки събрани от шийката на матката. 

Има много видове HPV. Някои видове причиняват брадавици които можете да видите или почувствате. Други видове не причиняват никакви симптоми.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Повечето жени не знаят, че имат HPV инфекция. Този тест се използва, за да покаже дали има високорисков тип HPV. При жените високорисковите типове HPV причиняват промени в клетките на  шийката на матката   които могат да се видят като необичайни промени при Pap тест. Анормалните промени в цервикалните клетки могат да преминат сами без лечение. Но някои нелекувани промени в цервикалните клетки могат да прогресират до сериозни аномалии и да доведат до рак на маточната шийка с течение на времето, ако не се лекуват.

Въпреки, че HPV се открива както при мъже така и при жени този тест не се използва при мъже. HPV тестът се използва за откриване само на високорискови типове HPV. Лекарят може да диагностицира генитални брадавици които се виждат по време на физически преглед. Този тест не се използва за диагностициране на генитални брадавици причинени от нискорискови видове HPV.

Защо се прави HPV тест

HPV тестът се прави:

 • За проверерка за високорискови типове човешки папиломен вирус (HPV) при жени които са на възраст 30 или повече години и са имали Pap тест който показва анормални цервикални клетки наречени атипични плоскоклетъчни клетки (ASC)
 • HPV тестът може да помогне за търсене на един или повече високорискови типове HPV. Ако HPV тестът покаже, че са налице високорискови типове HPV може да се препоръча допълнително изследване като колпоскопия или цервикална биопсия
 • Като част от скрининг за анормални цервикални клетки
 • За да помогне за проверка за анормални цервикални клетки след лечение на високорискова HPV инфекция

Пап тест или HPV тест могат да се използват за скрининг за рак

реклама
на маточната шийка. Повечето програми за скрининг на рак на маточната шийка използват Pap тестове. Тестът за HPV може да се направи едновременно с Pap тест или самостоятелно. Резултатите от HPV тест могат да помогнат на лекарите да решат дали са необходими допълнителни тестове или лечение.

Как да се подготви пациентката

Ще бъде помолена да изпразни пикочния си мехур непосредствено преди теста както за нейно собствено удобство, така и за помощ при прегледа. Говорете с Вашия лекар за всички притеснения които имате относно необходимостта от изследването, рисковете от него, как ще бъде направено или какво ще означават резултатите.

HPV тест може да се направи в лекарски кабинет или клиника:

 • За този тест трябва да свалите дрехите си под талията
 • След това ще легнете по гръб на маса за преглед с повдигнати крака и подпряни от стремена. Това позволява на Вашия лекар да прегледа вагината и гениталната област
 • Лекарят ще постави инструмент наречен спекулум във влагалището
 • Спекулумът нежно разтваря вагиналните стени позволявайки да се изследват вътрешността на влагалището и шийката на матката
 • Лекарят ще използва памучен тампон, за да събере няколко проби от клетки от шийката на матката. Клетките се събират от видимата част на шийката на матката, както и клетките от вътрешността на отвора на шийката на матката (ендоцервикален канал)
 • Пробите се поставят в епруветки за събиране и се изпращат в лаборатория за анализ

HPV тест може да се направи и върху клетъчна проба взета по време на вашия Pap тест, ако е била използвана техника наречена тест на течна основа. За тест на течна основа клетките се събират чрез завъртане на специална пластмасова четка върху шийката на матката. След това пробите се поставят в разтвор и се изпращат в лаборатория за изследване. Ако имате този тип Pap тест и той показва анормални клетки HPV тестът може да се направи по - късно със същата  проба.

Какво е усещането

Може да почувствате известен дискомфорт при поставяне на спекулума, особено, ако вагината е раздразнена и изнежена или ако е тясна. Може също да почувствате дърпане или натиск когато се събира пробата от цервикални клетки.

Рискове

Има много малка вероятност за възникване на проблем от HPV тест. Може да се притеснявате или да се чувствате уплашени, ако имате нужда от повече тестове.

След процедурата

Може да имате малко вагинално кървене или сиво - зелено течение след този тест и може да искате да използвате превръзка, за да предпазите дрехите си от всякакви зацапвания.

Не правете секс докато Вашият лекар не Ви каже, че е безопасно да го правите.

Резултати

Резултатите от HPV теста обикновено са налични след 1 до 2 седмици.

Нормални резултати

Високорисков HPV не е открит.

Анормални резултати

Открива се високорисков HPV. Ако се открие високорисков HPV може да има по - голяма вероятност да имате предракови промени в цервикалните клетки. По - нататъшни изследвания включително повторни тестове за Пап или HPV, колпоскопия или биопсия на шийката на матката могат да бъдат назначени от Вашия лекар в зависимост от Вашата медицинска история и резултатите от този тест.

Положителният тест за HPV не означава, че има  рак  на маточната шийка. Това може да означава, че сте заразени с един или повече високорискови типове HPV което увеличава вероятността за предракови промени в цервикалните клетки. С повторно изследване или допълнителни изследвания като колпоскопия и цервикална биопсия лекарят ще разбере дали са налице предракови промени.

Какво може да повлияе на теста

Причините поради които може да не сте в състояние да направите теста или защо резултатите може да не са полезни включват:

 • Използването на душове, тампони и вагинални кремове или вагинални лекарства в рамките на 48 часа преди изследването
 • Проба от цервикална клетка която е твърде малка
 • Pap тестът показва анормални клетки за които вече е известно, че са причинени от високорисков тип HPV

Тестът за човешки папиломен вирус (HPV) не се използва рутинно за диагностициране на генитални брадавици.

https://www.healthlinkbc.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се