Тест за уретален секрет - какво трябва да знаят мъжете

113
Тест за уретален секрет - какво трябва да знаят мъжете

Мъжката уретра е тръбата която пренася урина и сперма през пениса извън тялото. Уретралният секрет е всякакъв вид течение или течност освен урина или сперма която излиза от отвора на пениса. Може да бъде в няколко различни цвята и се случва поради дразнене илиинфекцияна уретрата.

Културата на отделяне на уретрата се използва за идентифициране на инфекции в уретрата или гениталния тракт, особено за мъже и деца. Тази култура се нарича още култура на отделяне на уретрата или култура на генитален ексудат. 

Защо се прави тест за отделяне на уретрата?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Най-често лекарят ще препоръча тест за култура на отделяне на уретрата, ако има признаци или симптоми на инфекция на долните пикочни пътища включително:

 • болезнено уриниране
 • повишена честота на уриниране изпускане от уретрата
 • зачервяване или подуване около уретрата
 • подути тестиси
 • тестове за култури показващи бактериални или гъбични организми присъстващи в уретрата

Тестът може да открие     полово предавани инфекции   като гонорея и хламидия. 

Гонорея

Гонореята е често срещана бактериална инфекция предавана по полов път която засяга лигавиците на репродуктивния тракт. Това включва: 

 • шийката на матката, матката и фалопиевите тръби при жените
 • уретрата при жени и мъже

Гонореята най - често се появява в гениталния тракт, но може да се появи и в гърлото или ануса.

Хламидия

Хламидията е най-често съобщаваната бактериална инфекция предавана по полов път. Може да причини уретрит и проктит (инфекция на ректума) както при мъжете, така и при жените. 

Симптомите както за гонорея, така и за хламидийни инфекции в уретрата при мъжете включват: 

 • болезнено уриниране
 • гнойно течение от върха на пениса
 • болка или подуване на тестисите

Гонорееният или хламидиалният проктит често се свързва с ректална болка и гной или кърваво течение от ректума. Инфекциите на репродуктивния тракт при жени с гонорея или хламидия обикновено са свързани с необичайно вагинално течение, болка в долната част на корема,  вагината и болезнен полов акт.

Рискове от изследване на културата на отделяне на уретрата

Изследването е сравнително проста, но дискомфортна процедура. Някои рискове включват: 

 • припадък поради стимулация на блуждаещия нерв
 • инфекция
 • кървене

ВИЖ ВСИЧКИ ИНФЕКЦИИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Какво да очакват мъжете и как да се подготвят

Лекар или медицинска сестра извършват теста в кабинета. За да се подготвите въздържайте се от уриниране поне 1 час преди изследването. Уринирането може да отмие някои от микробите които тестът се опитва да улови. 

Лекарят или медицинската сестра ще почистят върха на пениса със стерилен тампон където се намира уретрата.

След това ще поставят стерилен памучен тампон на в уретрата и ще завъртят тампона, за да съберат достатъчно голяма проба. Процесът е бърз, но може да е дискомфортен или леко болезнен.

Взетата проба се изпраща в лаборатория където се поставя в култура. Лаборантите ще наблюдават пробата и ще проверят за всякакви бактерии или друг растеж. Резултатите от теста трябва да са на разположение след няколко дни. Може също да успеете да получите тестове за ППИ които можете да направите у дома и да изпратите по пощата за анонимност и комфорт. 

Резултатите

Нормалният, отрицателен резултат означава, че няма растеж в културата и няма инфекция. 

Анормален, положителен резултат означава, че е открит растеж в културата. Това сигнализира за инфекция. Гонореята и хламидията са най - честите инфекции. 

Предотвратяване на отделяне на уретрата

Понякога човек може да носи един от тези организми без да проявява никакви симптоми. Препоръки за тестване за ППИ като гонорея и хламидия: 

 • сексуално активни жени под 25 години
 • мъже които правят секс с мъже  с множество партньори  Дори и да нямате симптоми все пак можете да предадете една от тези инфекции на един от сексуалните си партньори, ако носите бактерията
 • Както винаги трябва да практикувате секс с презерватив или друг бариерен метод, за да предотвратите предаването на ППИ

Ако сте диагностицирани с ППИ важно е да уведомите предишните и настоящите си сексуални партньори, за да могат и те да бъдат тествани.

Културата за отделяне на уретрата е прост и точен начин за тестване за инфекции в пикочните пътища. Ако резултатите са положителни можете да започнете лечението незабавно.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Кръвно изследване за Хламидия трахоматис: IgG, IgM, IgA антитела за 30 лв. от МДЛ "Мед-Диа"
-41%
51,00 лв.
30,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се