Тимусната жлеза - ролята за имунитета и как се променя с възрастта

1354
Тимусната жлеза - ролята за имунитета и как се променя с възрастта

Тимусната жлеза е орган на ендокринната система който отнема на учените най - дълго време, за да разберат как функционира. Той е активен само от раждането до тийнейджърска възраст. Играе огромна роля в обучението на тялото да се бори с инфекции и дори рак до края на живота. Също така е жизненоважна жлеза за ендокринната система и хормоните, химическите пратиници на тялото.

Анатомия на тимусната жлеза

Тимусната жлеза се намира зад гръдната кост пред сърцето и между белите дробове. При някои хора обаче този орган се намира в шията или горната част на гръдния кош. Макар, че това може да изглежда странно това е част от мистерията която обърква учените от векове. Изследователите започват да разбират някои от функциите на жлезата едва преди около 50 години.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Все още експертите не са сигурни откъде тимусната жлеза получава името си. Някои експерти казват, че древните гърци които са открили жлезата са дали името тимус, защото формата прилича на листа от мащерка, готварска билка. Други казват, че името идва от гръцката дума за душа, защото е близо до сърцето.

Така или иначе тимусната жлеза се счита за орган на имунната система. Подобно на сливиците и аденоидите помага в борбата с инфекциите.

Клетки на тимусната жлеза

За разлика от конкретната функция която извършват сърцето или белите дробове работата на тимусната жлеза включва много малки химически процеси. Тимусната жлеза има много различни клетки:

 • Епителни клетки които покриват всички телесни повърхности и действат като защитна бариера
 • Клетките на Кулчицки произвеждат хормони, химическите пратеници за тимуса и други клетки
 • Тимоцитите са клетки които се превръщат в зрели Т-лимфоцити специализирани борци с инфекции
 • Дендритните клетки се намират в кожата и други тъкани. Те помагат за защита срещу токсини и други чужди вещества
 • Макрофагите са клетки които понякога се наричат ​​чистачи на имунната система. Те изяждат чужда материя и изчистват туморите
 • В-лимфоцитите са клетки които произвеждат антитела, протеини които атакуват вируси и бактерии.
 • Миоидните клетки са мускулни клетки. Учените смятат, че те предизвикват автоимунния отговор при мускулно разстройство

Този списък отразява колко сложна е работата на тимусната жлеза. Като ролята на тази жлеза също се променя през целия ни живот.

Промени с възрастта

Известният гръцки философ - хирург Гален е първият който забелязва, че тимусната жлеза се променя с възрастта. Достига максималния си размер в тийнейджърските години. След това започва да се свива бавно. Когато навършите 75 години тимусната жлеза се превръща в мазнини.

Терминът който учените използват, за да опишат този процес на свиване на органа се нарича инволюция. Лекарите също знаят, че тежкият стрес може да доведе до свиване на тимуса. Всъщност в началото на 20-ти век изследователите не вярват, че тимусната жлеза е по - голяма при кърмачетата.

Функция

От момента на периода на бебешкото развитие до достигане на пубертета тимусната жлеза е много активна. Функционира както имунната така и ендокринната система. Това е системата която произвежда хормоните, химическите пратеници на тялото.

За да разберем ролята на тимуса за имунната система трябва да знаем разликата между двата вида бели кръвни клетки. Те са Т-лимфоцити (Т-клетки) и В-лимфоцити (В-клетки). Тези клетки са като специалните сили на имунната система.

Т-клетки и В-клетки

Т-клетките са известни също като лимфоцити получени от тимуса. Те помагат в борбата с чуждите нашественици в тялото като бактерии, вируси и токсини. Те също могат да идентифицират и атакуват раковите клетки.

В-лимфоцитите или В-клетките имат различна роля. Те произвеждат протеини наречени антитела и ги използват за унищожаване на специфични нашественици.

Т-клетките

Когато първите реагиращи и защитници на имунната система се нуждаят от допълнителна помощ те призовават Т-клетките. Те са произведени в костния мозък, гъбеста тъкан в костите. Когато Т-клетките са млади или незрели те преминават през кръвния поток и в тимусната жлеза.

Тимусът има два лоба. В единия се помещава тренировъчен лагер за Т-клетки. Там те узряват и се превръщат в специални клетки за борба с болестите с различни задачи.

Видове Т-клетки

Т-клетките в тимуса се превръщат в три основни борци срещу болести на имунната система:

 • Цитотоксични Т-клетки: Тези клетки са отговорни за директното убиване на заразените клетки
 • Помощни Т-клетки: Тези клетки получават В-клетките, за да произвеждат антитела. Те също така подготвят Т-клетките и ги карат да атакуват чужди нашественици
 • Регулаторни Т-клетки: Тези клетки функционират като полиция. Те потискат както В-клетките, така и другите Т-клетки, ако погрешно вредят на тялото

реклама

Положителна и отрицателна селекция

Частта от тимуса наречена кора е мястото където се провежда обучението в лагера за обучение на Т-клетките. Тук младите Т-клетки се научават да идентифицират антигени или токсини свързани с чужди клетки и материя. Този процес се нарича положителна селекция.

След като Т-клетките разпознаят специфични патогени те пътуват до друга част на тимусната жлеза наречена медула. Тук те получават различен вид обучение, "отрицателна селекция". Те се запознават с антигените на тялото така, че да не ги атакуват и вредят. Това предотвратява автоимунните заболявания, медицински състояния при които нещата се объркат и клетките атакуват тъканите и клетките на тялото вместо чужди нашественици.

Това изследване е много ново. В малко проучване на девет здрави мъже изследователите са използвали хормон на растежа, стероиди и лекарство за диабет, за да рестартират тимуса. Повече от две години се правели кръвни тестове и образна диагностика на мъжете. Те също така са измервали тяхната епигенетична възраст, на колко години тялото е базирано на биологията. Мъжете са на възраст между 51 и 65 години. Изследователите казват, че след една година мъжете са имали повече Т-клетки и по - силна имунна система. Въз основа на биологията телата им също са били с около 2,5 години по-млади от тяхната хронологична възраст.

Производство на хормони

Тимусната жлеза произвежда няколко хормона включително:

 • Тимопоетин и тимулин: Тези хормони участват в процеса при който Т-клетките се превръщат в различни видове борци с болести
 • Тимозин: Този хормон засилва отговора на имунната система. Тимозинът също така стимулира хормоните които контролират растежа
 • Тимусният хуморален фактор: Тези хормони повишават отговора на имунната система към вируси

Тимусната жлеза също произвежда малки количества хормони произвеждани в други части на тялото. Те включват:

 • мелатонин който помага за съня
 • инсулин който помага за контрола на кръвната захар

Свързани условия

Много състояния могат да засегнат тимусната жлеза вариращи от генетични заболявания до рак при възрастни хора. Те могат да доведат до проблеми с имунитета и автоимунитета.

Хипоплазия/Аплазия на тимуса

Синдромът на DiGeorge е рядко нарушение на развитието при деца което засяга тимусната жлеза. Причинява се от генна мутация.

Децата родени с това състояние имат или недоразвит тимус или изобщо нямат тимус. Това ги кара да имат сериозни проблеми с имунната система и висок риск от инфекции. Те също имат проблеми с щитовидната жлеза или хипопаратиреоидизъм

Фоликуларна хиперплазия на тимуса

При това състояние тимусът се подува и възпалява. Това може да се случи при автоимунни заболявания като:

 • Лупус: Имунната система атакува ставите, кожата, бъбреците, кръвните клетки, мозъка, сърцето и белите дробове
 • Еритематозус: Имунната система атакува съединителната тъкан
 • Миастения гравис (MG): Когато имунната система атакува мускулно-скелетната система
 • Ревматоиден артрит: Имунната система атакува ставите
 • Болест на Грейвс: Имунната система атакува щитовидната жлеза
 • Синдром на Sjogren: Имунната система атакува клетки които произвеждат слюнка и сълзи

Кисти на тимуса

Кистите са необичайни израстъци пълни с течност. Те са малки по - малко от 3 сантиметра (см) и обикновено не са проблем.

Кисти на тимусната жлеза често се откриват само когато лекар преглежда и лекува за нещо друго. Пример за това е скрининг за рак на белия дроб. В редки случаи кисти на тимуса могат да скрият рак.

Тумори на тимусната жлеза

Тимомите са тумори които се появяват в тимусната жлеза. Те могат да бъдат безвредни или ракови. Те могат да се появят и в областта на шията, щитовидната жлеза или белите дробове.

Други тумори които могат да се появят в тимуса включват:

 • тимусни лимфоми
 • тумори на зародишни клетки
 • карциноиди

Симптомите на тимомите често зависят от местоположението на рака. Например тези в гърдите могат да причинят задух.

Лекарите могат да открият тези тумори, защото пациентът е развил така нареченият паранеопластичен синдром. Тези редки автоимунни заболявания се появяват когато Т-клетките се опитват да се преборят с определен вид раков тумор. Клетките погрешно атакуват части от мозъка, гръбначния мозък, нервите и мускулите. Има няколко от тези състояния:

 • Миастения гравис (MG): Състояние при което мускулите отслабват и се уморяват и губите способността си да ги контролирате. Това автоимунно състояние се среща при до 25% от хората с тимоми
 • Чиста аплазия на червените кръвни клетки: Състояние при което вашите Т-клетки атакуват младите червени кръвни клетки. Това причинява тежка анемия, липса на червени кръвни клетки пренасящи кислород. Среща се при приблизително 5% от хората с тимоми
 • Хипогамаглобулинемия: Състояние, при което В-клетките не произвеждат достатъчно антитела. Среща се при приблизително 10% от хората с тимоми

Какви са симптомите на рак на тимуса?

Симптомите на рак на тимуса включват задух, кашлица (която може да включва кървава храчка), болка в гърдите, затруднено преглъщане, загуба на апетит и загуба на тегло. Те могат да бъдат резултат от тумор на тимуса който притиска близките кръвоносни съдове, дихателните пътища или хранопровода.

Тимомите могат също да причинят състояние наречено мултиорганен автоимунитет свързан с тимома. Това състояние е подобно на отхвърлянето наблюдавано при някои хора с трансплантирани органи. В тези случаи туморът произвежда Т-клетки които атакуват тялото.

Тимектомия

Хирурзите могат да отстранят тимусната жлеза (тимектомия) при определени условия. Една от причините е, че бебето се ражда със сърдечен проблем. Тимусът е близо до сърцето и е голям при бебетата. Така, че хирурзите трябва да го отстранят, за да оперират сърцето на бебето.

Хирурзите могат също да премахнат тимуса, ако има рак в него или ако диагноза миастения гравис. Проучванията показват, че приблизително 60% от хората с миастения гравис преминават в ремисия когато се отстрани тимусната жлеза.

Операцията обикновено се прави между пубертета и средната възраст, за да се избегнат потенциалните последици от отстраняването на тимусната жлеза твърде рано в живота.

Последици от отстраняването на тимуса

Тимусната жлеза е важна, защото тренира имунната система да се бори с инфекциите. Голяма част от това обучение се извършва преди раждането. Въпреки това проучванията свързват премахването на тимуса при кърмачета с повишен риск от инфекции и автоимунни заболявания.

Децата също имат повишен риск от заболяване на щитовидната жлеза, астма, алергии и евентуално рак. Това е така защото Т-клетките играят жизненоважна роля в предотвратяването на рак. Има и някои доказателства, че премахването на тимуса може да причини ранно стареене на имунната система.

Някои учени смятат, че естественото свиване на тимусната жлеза предизвиква стареенето на имунната система. Ето защо с напредването на възрастта сме склонни да боледуваме повече и да реагираме по - малко на ваксините. Изследователите проучват начини за забавяне на процеса на свиване на тимуса.

Драматичното нарастване на автоимунните заболявания повишава интереса на учените към тимуса. Още по - интригуваща е ролята му в процеса на стареене. Така, че е много вероятно в бъдеще да научим още повече за функциите на тимусната жлеза и доброто здраве.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ПКК и CRP за 12 лв. от МЦ "Майчин дом"

ПКК и CRP за 12 лв. от МЦ "Майчин дом"

Важи за: София

3 закупени
-33%
18,00 лв.
12,00 лв.
Ендокринолог! Онлайн консултация с Д-р Райна Стоянова
-15%
59,00 лв.
50,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се