Учени доказаха, че СЛЪНЦЕТО ни прави щастливи! Вижте как!

3093
Учени доказаха, че СЛЪНЦЕТО ни прави щастливи! Вижте как!

Наистина ли слънцето има способността да ни направи щастливи? Вярвате ли в това? Учени доказаха това чрез едно дълго проучване. Факт е, че слънчевите дни носят радост и щастие за нас.

Чували ли сте за сезонните афективни разстройства? Те представляват състояния, които спадат към групата на психичните разстройства, предизвикани от смяната на сезоните. Често се случва при преминаването на лято към есен или зима към пролет, хората да чувстват умора, напрегнатост, неразположение, депресивно настроение и т.н. Тези симптоми се смята, че са резултат от промените в метеорологичните условия. Учени доказаха значението на слънчевите лъчи за нашето настроение.

Какъв по-хубав антидепресант от слънцето!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проучването е проведено в университета Бригъм Янг в САЩ. Изследователите открили, че времето между изгрев и залез има огромно значение за хората. Продължителността на деня дори е от по-голямо значение в сравнение с други фактори на околната среда като дъжд, ниски или високи температури, вятър, влага и др.

Самото проучване имало за цел да установи какво е влиянието на факторите на околната среда върху настроението на хората. Резултатите са, че колкото по-къс бил денят и колкото по-малко слънце е имало, толкова повече хора съобщавали за депресивни мисли и потиснато настроение. Това доказва, че дневната светлина е един много важен фактор за човека и за неговия жизнен начин на живот.

реклама

Каква е причината слънчевите лъчи да имат толкова силно влияние върху настроението ни?

Нашето настроение се определя от ендорфините или т.нар. невротрансмитери. Към тях спадат допамин, норадреналин, серотонин, ацетилхолин и други. Те са основните нервотрансмитери, които повлияват нашите настроение, воля, енергичност, жизненост, целеустременост, радост и т.н. Слънчевите лъчи увеличават продукцията на ендорфини и това е причината за силното им влияние върху настроението. Серотонинът е "хормонът на щастието", а допаминът е "хормонът на удоволствието". Разбира се, че когато техните нива са увеличени, ще се чувстваме по-щастливи, удовлетворени и заредени с енергия.

Други начини, по който можем да се чувстваме щастливи и да изменяме нивата на невротрансмитерите в мозъка, са позитивните мисли и любимите ни занимания. Наслаждавайте се на хубавото и слънчево време, започвайте всяка сутрин с няколко позитивни мисли, а през деня отделете време за любимо занимание и ще вкарате много щастие и радост в живота си! А сами знаете, че доброто настроение ни прави по-здрави!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се