За да сте здрави, научете се да изразявате себе си и емоциите си!

6644
За да сте здрави, научете се да изразявате себе си и емоциите си!

Да бъдем здрави не означава само и единствено да бъдем в добра физическа форма и да не боледуваме. Здравето е съвкупност от добро състояние на нашето тяло, на нашия емоционален и ментален свят. Да, определено здравето ни зависи до голяма степен от нашите емоции и чувства. Може би не напълно, но е факт, че те имат огромно влияние. Също така мислите и възприятията ни определят до голяма степен начина, по който се чувстваме.

Какво представляват всъщност емоциите и какво значение имат за здравето ни?

Емоциите и мислите ни са енергия. При здравите хора тази енергия тече през тялото плавно и леко. Характерни за нормалното енергийно състояние на здравия човек са балансираните енергийни центрове, през които става потокът на жизнените ни сили и енергия. Тези хора са не само здрави, но и жизнени, спокойни, доверяващи се, с отворени сърца, заявяващи свободно себе си. Усещат се една лекота и доверие, с които живеят живота си, независимо от външните фактори. Какво се случва когато задържим емоция? Ние блокираме този поток и пречим на енергията да тече през тялото ни. Появяват се блокажи, които ни пречат да живеем спокойно и щастливо. Тези хора стават сковани, апатични, нещастни, депресирани, може да бъдат болни и изтощени. Неизразената емоция остава в нас и води до всички тези последствия, а и дори може да ни разболее.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Защо е толкова важно да умеем да изразяваме себе си и емоциите си?

Защото това е един от начините, чрез които ние си взаимодействаме с околната среда. По този начин ние обменяме енергия. Освобождаваме се и даваме място за нов заряд. По този начин позволяваме на енергийния поток да тече свободно през нас. Когато говорим за изразяване на емоции, нямаме предвид само тези, на които сме сложили етикет "лоши". Гневът, тъгата, обидата, апатията, вината са емоции смятани за негативни и деструктивни. Да, от една страна е така, но от друга те са съвсем човешки и колкото и парадоксално да звучи, имат място в живота на всеки един. Те са част от контраста на живота. Ние всички имаме моменти, в които изпитваме тези емоции, независимо дали го признаваме или не. Гневът сам по себе си изглежда пагубна и огнена емоция, която носи силен заряд и като такава би трябвало да бъде изразявана в моментите, в които е нужно.

Важно е да направим едно уточнение: Свободата на емоциите не означава, че крайно негативното и лошо отношение е оправдано! Не бива да забравяме, че много често ние действаме от нашите страхове, роли, маски, проекции, травми и това не може да оправдае нашия негативизъм. Никой няма право да се държи неоправдано лошо с вас, както и вашето лошо отношение не бива да се оправдава с това!

Да се върнем към изразяването на емоциите.. Гневът е често една от емоциите, които потискаме в себе си. Никой не е казал, че трябва да взривявате света, в името на това да изразите себе си. Но би било прекрасно, ако заявите на човека срещу вас или на причина за гнева си: "Чувствам се гневен/на, защото…". И обяснете защо. Ако не сте в състояние да го направите сега, то поне не пропускайте да го сторите по-късно. Тогава има голям шанс не просто да изразите чувството си, но и да се получи комуникация. Енергията и емоцията няма да останат във вас и да ви тровят, а и дори може да има положителна развръзка.

реклама

Обидата е друга неприятна емоция и зад нея отново трябва да помислите, дали не стоят страхове и маски. Но ако наистина някой ви е накарал да се почувствате зле, много по-здравословно би било ако му заявите това. Освобождаващо е за вас да обясните думите или действията, които са ви наранили. Ако е грешка на човека отсреща, той ще си вземе поука. Ако е недоразумение, то ще се изясни. Само не трупайте обидата! Другият вариант е да я задържите в себе си, но помнете: Емоциите са енергия, а нито една енергия не може да изчезне в пространството! Всяко едно чувство, което се е зародило, ако не бъде изразено, то остава във вас! Изборът е ваш, дали да изразите себе си или да си го спестите.

Тъгата е една емоция, от която често бягаме, но тя е толкова човешка и нормална, колкото и всичко останали. Страхуваме се и не искаме да сме тъжни, но това е невъзможно. И тъгата е част от контраста на живота. Просто си я позволете и я изживейте, за да направите място на следващия светъл период. Сълзите са толкова освобождаващи, стига да си позволите те да се отделят от душата ви.

За да сте здрави, научете се да приемате и да сте смирени. Намалете съпротивата и имайте повече доверие.

Изразяването не засяга само негативните емоции, но и положителните такива като любов, благодарност, радост. Започнахме с гневът, тъгата и обидата, защото някак си имаме повече проблеми с тях, отколкото с останалите. Но любовта и благодарността също трябва да бъдат изразявани, за да давате щастие на околните, за да зареждате себе си и за да тече енергията през тялото ви, която да ви кара да се чувствате жизнени и радостни. Не забравяйте да кажете на хората около вас, че ги обичате. Не забравяйте да благодарите за всичко, което имате в живота си. Не пропускайте да направите комплимент, когато изпитвате възхищение. Давайте положителна енергия и тя ще се връща в живота ви умножена.

Изразявайте идеите си и осъществявайте плановете си. Животът е творчество и създаване. Дайте изява на себе си и на творческата си енергия, за да можете да дадете на света това, за което сте тук.

За да сте здрави изразявайте себе си и емоциите си! Не задържайте!

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се