Ултразвукова диагностика на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези - кога се назначава

410
Ултразвукова диагностика на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези - кога се назначава

Ултразвукът на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези е вид тест за образна диагностика за наблюдение и проверка на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези. Ултразвукът на щитовидната жлеза може да помогне за измерване на размера и формата на щитовидната жлеза. Но не може да определи колко добре работи щитовидната жлеза. Ултразвуковата диагностика може да се използва и за проверка на четирите паращитовидни жлези които лежат зад или до щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза произвежда хормон наречен тироксин. Този хормон контролира метаболизма, колко бързо тялото превръща храната в енергия.

Паратироидният хормон (PTH) се произвежда от паращитовидните жлези. Той контролира количеството калций и фосфор в кръвта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По време на ултразвук на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези малко устройство се прекарва напред - назад през шията и създава изображение на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези.

Защо се назначава провеждане на ултразвук

Ултразвук на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези се прави за:

 • Проверка на бучка (възел на щитовидната жлеза) в щитовидната жлеза. Ултразвукът на щитовидната жлеза обикновено може да покаже разликата между голям възел на щитовидната жлеза и обикновена напълнена с течност торбичка (киста)
 • Да се разбере дали щитовидната жлеза е твърде голяма. Ултразвук на щитовидната жлеза може също да се използва за проследяване на размера на щитовидната жлеза по време на лечение на проблем с щитовидната жлеза
 • Да се насочи поставянето на иглата по време на биопсия на щитовидната жлеза
 • Да се потърсят увеличени паращитовидни жлези причинени от заболяване. Нормално функциониращите паращитовидни жлези често трудно се виждат на ултразвук. И не могат да се усетят по време на физически преглед. Но анормалните паращитовидни жлези могат да бъдат увеличени и лесно да се видят чрез ултразвук

Подготовка

Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно изследването, как ще бъде направено или какво могат да означават резултатите и дали има някакви рискове.

реклама

Как се провежда

Ултразвуковата диагностика се извършва се в кабинет лекарски кабинет за ултразвук или в болница:

 • Може да бъдете помолени да се съблечете над кръста.
 • Отстранете всички бижута от главата или около врата си
 • Ще легнете по гръб на масата за прегледи. Ще имате възглавница под раменете си. Върху шията се нанася гел който помага на звуковите вълни да преминават по - добре, те не преминават лесно през въздуха. Върху гърлото може да се постави малка напълнена с вода торбичка или желатинова гъба. Това също помага за провеждането на звуковите вълни
 • Устройството ще бъде притиснато към шията или към напълнената с вода торба или желатинова гъба, ако се използва. След това ще се движи напред - назад по шията
 • Снимка на щитовидна жлеза и тъканта около нея може да се види на видеоекран. Може да бъдете помолени да обърнете главата си настрани от страната която се сканира така, че челюстната кост да сочи навън

Тестът отнема около 30 минути. Може да бъдете помолени да изчакате докато лекарят прегледа информацията. Може да поиска да направи повече ултразвукови прегледи на шията.

Какво е усещането

Гелът може да се почувства студен когато се постави върху шията. Поддържането на шията изпъната по време на теста може да причини известен дискомфорт. Но не трябва да изпитвате дискомфорт от устройството или звуковите вълни. По време на теста ще можете да дишате и преглъщате нормално. Няма да чувате звуковите вълни. Има много малка вероятност за проблем от този тест.

Ултразвуковият тест на щитовидната жлеза не използва радиация.Безопасно е за употреба по време на бременност и няма да навреди на растящото и развиващо се бебе.

Резултати

Резултатите от този тест обикновено са готови за 2 до 3 дни.

Нормални резултати от ултразвук на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези:

 • Щитовидната жлеза и паращитовидните жлези са с правилната форма и са на правилното място
 • Жлезите не са твърде големи или твърде малки
 • Не се наблюдават израстъци или други проблеми

Анормални резултати от ултразвук на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези:

 • Щитовидната жлеза е твърде голяма или в щитовидната жлеза се вижда растеж (тиреоиден възел) или киста
 • Прекалено голяма щитовидна жлеза се нарича гуша
 • Паращитовидните жлези са твърде големи

Какво влияе на теста

Възможно е да не можете да си направите теста или резултатите да не са задоволителни, ако:

 • Не можете да останете неподвижни по време на теста. Движението може да повлияе на качеството на ултразвуковата картина
 • Имате отворена рана в областта която трябва да бъде прегледана

Радиоактивно сканиране на щитовидната жлеза и тест за поглъщане на радиоактивен йод (RAIU) са тестове на нуклеарната медицина. Те използват радиоактивно вещество, за да се види колко добре работи щитовидната жлеза и да открият проблеми с щитовидната жлеза.

Ултразвукът на щитовидната жлеза не използва радиоактивно вещество. По - лесно е да се направи. Но ултразвукът на щитовидната жлеза не показва колко добре работи щитовидната жлеза.

Ултразвук на щитовидната жлеза може да се направи едновременно с RAIU тест. RAIU тестването се използва по - често от ултразвука на щитовидната жлеза за откриване на проблеми като хипертиреоидизъм.

Ултразвуковата диагностика на щитовидната жлеза може да се използва за откриване на различни видове проблеми с щитовидната жлеза, особено проблеми като възли на щитовидната жлеза или друг вид маса която се нуждае от повече изследвания.

Възлите на щитовидната жлеза са често срещани особено при жени и по - възрастни жени.

Пълна с течност торбичка която е гладка и кръгла и която няма никакви частици плаващи в нея вероятно е обикновена киста. Бучка която няма течност или която има течност с плаващи частици трябва да бъде проверена по - внимателно. Ако се открие солиден възел може да се наложи биопсия на щитовидната жлеза

https://www.healthlinkbc.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се