Ултразвуковото изследване при диагностика на здравословни проблеми

77
Ултразвуковото изследване при диагностика на здравословни проблеми

Как ултразвукът може да се използва и за диагностициране на здравословни проблеми? Ултразвуковото изображение наричано още ултразвуково сканиране или сонография включва излагане на част от тялото на високочестотни звукови вълни, за да се получат изображения на вътрешността на тялото. Ултразвуковите изследвания не използват йонизиращо лъчение както рентгеновите лъчи. Тъй като  ултразвуковите изображения  се заснемат в реално време те могат да покажат структурата и движението на вътрешните органи на тялото както и кръвта която тече през кръвоносните съдове.

Ултразвуковото изображение обикновено е безболезнен медицински тест който помага на лекарите да

реклама
диагностицират и лекуват медицински състояния. Конвенционалният ултразвук показва изображенията в тънки, плоски участъци от тялото. Ултразвуковите изследвания  могат да помогнат за диагностициране на различни състояния и за оценка на увреждането на органите след заболяване. Ултразвукът се използва, за да помогне на лекарите да диагностицират симптоми като:  болка, подуване и инфекция.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ултразвуковото изображение се основава на същите принципи в действието на сонара използван от прилепите, при кораби и рибари. Когато звукова вълна удари обект тя отскача назад или прави ехо. Чрез измерване на тези ехо вълни е възможно да се определи колко далеч е обектът и неговият размер, форма, еднородност и консистенция (дали обектът е твърд, пълен с течност или и двете). В медицината ултразвукът се използва за откриване на промени във външния вид и функцията на органи, тъкани или анормални маси като  тумори.

При ултразвуково изследване преобразувател изпраща звуковите вълни и също така записва ехо вълните. Когато трансдюсерът (частта от а паратурата) е притисната към кожата насочва поток от високочестотни звукови вълни в тялото. Тъй като звуковите вълни отскачат от вътрешни органи, течности и тъкани чувствителният микрофон в трансдюсера записва малки промени във височината и посоката на звука. Тези характерни вълни се измерват незабавно и се показват от компютър който от своя страна създава картина в реално време на монитора. Радиолог, лекар специално обучен да наблюдава и тълкува радиологичните изследвания ще анализира изображенията и ще изпрати резултатите до личния лекар или насочващия лекар който ще сподели резултатите с Вас. В някои случаи рентгенологът може да обсъди предварителните резултати с пациента в края на прегледа.

https://foxvalleyimaging.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се