Увеличеният прием на витамин С предотвратява ли кървенето на венците

1854
Увеличеният прием на витамин С предотвратява ли кървенето на венците

Ново проучване показва, че ниските нива на витамин С могат да бъдат основната причина за кървене на венците. Изследователите казват, че четкането и почистването с конец за зъби може да не са достатъчни, за да се справят с този проблем със здравето на устната кухина.

Когато венците кървят това често е симптом на основните проблеми със здравето на устната кухина като гингивит или пародонтоза - възпалително състояние засягащо тъканите на венците и зъбите. В ранните стадии на гингивит венците могат да се подуят и да кървят. Ако не се лекуват тези симптоми могат да се влошат, което води до отдръпване на венците от зъбите, а това да доведе до загуба на зъби и кост.

Традиционните лечения за кървене на венците включват повече четкане и почистване с конци за зъби към ежедневния режим на хигиена на устната кухина и лечение на основните състояния, които могат да допринесат за развитието на гингивит. Нарушенията свързани с повишен риск от гингивит включват диабет и имунна недостатъчност. Изборът на начин на живот както и пушенето също може да играе роля.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Нови изследвания обаче установяват, че макар четкането и почистването с конец да са от решаващо значение за цялостното здраве на устната кухина липсата на адекватен витамин С може да е основната причина за кървене на венците. Изследователи от Университета Вашингтон са публикували своите резултати в списанието Nutrition Reviews.

Ролята на витамин С за здравето на устната кухина

Авторите на изследването прегледали данните от 15 клинични изпитвания в шест държави с 1140 предимно здрави участници. Също също така анализирали данните от Националното изследване на здравето и храненето от 8210 лица в САЩ, които са имали известна степен на кръвоизлив свързан с очите.

Изследователите установили, че участниците с ниски нива на витамин С в кръвта са по-склонни да имат леко кървящи венци, тенденция към кървене на венците и по-висока честота на кръвоизлив в ретината.

Авторите на изследването установяват, че увеличеният прием на витамин С при участници с ниски нива на витамин С в кръвта помага да се спре кървенето на венците и да се повлияят проблемите с кървоизлив свързан с очите.

реклама

Проф. Филипе Худжоел водещ автор на изследването и професор по орално-здравни науки в Стоматологичното училище в Университета във Вашингтон казва, че резултатите от изследването са значителни, тъй като тенденцията за кървене на венците и кръвоизливи в ретината може да посочи проблем с микросъдовата система. Тази система обхваща малките кръвоносни съдове в тялото включително мозъка, сърцето и бъбреците. Резултатите предполагат, че оценяването на плазмените нива на витамин С и отстраняването на всички недостатъци може да обърне проблемите с микрокървенето в тялото.

Проф. Худжоел обаче подчертава, че резултатите от проучването не показват пряка връзка между повишаването на нивата на витамин С и предотвратяването на инсулти или други състояния свързани с микросъдовата система.

Вместо това резултатите предполагат, че настоящите препоръки за витамин С ежедневно са предназначени да предпазват от скорбут и може да са недостатъчни за предотвратяване на кървене на венците и други свързани с това микросъдови проблеми.

Данните също така показват, че въпреки че лечението на кървящи венци чрез увеличаване на миенето на зъбите и почистването с конец тези действия може да не стигнат до корена на проблема. Проф. Худжоел обяснява: "Когато видите, че венците Ви кървят трябва да се опитате да разберете причината за кървенето. А дефицитът на витамин С е една от възможните причини.

Корейско проучване публикувано в PLOS ONE установява, че участниците в изследването, които са имали неадекватен прием на витамин С са 1,16 пъти по-склонни да имат пародонтит отколкото тези с адекватна консумация на витамин С.

Проф. Худжоел предлага, че хората, които не консумират достатъчно този витамин чрез диета трябва да обмислят за добавка. Добавките са особено важни за тези които са на палео или други диети с ниско съдържание на въглехидрати тъй като храните включени в тези диетични планове може да не съдържат достатъчно този витамин.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се