Видове инфекции на ноктите - грижа за ноктите

69
Видове инфекции на ноктите - грижа за ноктите

Когато инфекция по ноктите не се лекува ноктите могат да станат дистрофични (обезцветени или изкривени) с течение на времето. В редки случаи може да причини и системна инфекция която се разпространява в други части на тялото. Инфекциите на ноктите са често срещани, лесно лечими и често заздравяват без усложнения. 

Хронична паронихия

Нелекувана инфекция на ноктите може да доведе до хронична паронихия която е възпалително заболяване на кожната гънка на ноктите. Характеризира се като инфекция която продължава повече от шест седмици. Обикновено се среща при хора които имат екзема (възпалително    състояние на кожата) и тези чиято професия излага ръцете на силни химикали или постоянна влага (например икономки, работа със съдомиялни машини, бармани). Други състояния които могат да представляват риск за хронична паронихия са диабет и имунокомпрометирани хора (с отслабена имунна система). 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Синдром на зелените нокти

Синдромът на зелените нокти е инфекция от вид бактерия (Pseudomonas aeruginosa) която произвежда зеленикав пигмент. Това води до зеленикаво оцветяване на ноктите известно като хлоронихия. Не е болезнено, но кожата около нокътя включително кутикулата може да бъде подута, изнежена или зачервена. Този синдром е най-често срещан при хора чиито ръце или крака са постоянно мокри (потни обувки, ръкавици за миене на съдове или медицински ръкавици) или при които нокти са повдигнати от нокътното легло (може да се случи на градинари, портиери или водопроводчици).

Гъбични инфекции

Нокът може да се зарази, ако е изложен на бактерии или гъбички. Ако инфекцията на ноктите е причинена от гъбична инфекция симптомите може да са по - упорити от бактериална инфекция. Гъбичните инфекции се появяват по - често при хора които имат диабет или прекарват много време като излагат ръцете си на вода.

Инфекция   която се разпространява

Макар и рядко инфекцията на заразените нокти може да се разпространи в части от тялото, ако не се лекува което може да причини усложнения. За да предотвратите това посетете лекаря си, ако нокът развие абсцес или гной които не се отстраняват.

Въпреки, че инфекциите на ноктите са често срещани те са лесно лечими. Хората които мият ръцете си често, чоплят пръстите си или често работят с ръцете си са по - склонни да получат увиснали кожички. Обикновено изчезват след няколко дни стига да не се чопли или дърпа кожата.

Ако имате инфектиран нокът домашните средства като топла вода и овлажняване на засегнатата област са ефективни при леки инфекции.  Това включва нанасяне на вазелин или висококачествени овлажнители върху засегнатата област.

Ако се се появи увиснала кожичка или повдигнат нокът избягвайте да откъсвате или дърпате, защото това увеличава риска от инфекция

Използването на добра хигиена на ноктите чрез измиване и овлажняване с лосион, особено през зимните месеци може да помогне да поддържате здрави нокътните легла.

Трябва ли да се изстисква инфектиран нокът?

Инфектиран нокът трябва да се дренира само от медицински специалист. Не се опитвайте да изстискате сами, защото това може да засили инфекцията.

Зарастват ли инфектираните нокти?

Повечето заразени нокти ще се излекуват сами с подходящо лечение което може да се прилага у дома. Въпреки това говорете с лекар, ако нокътят не заздравее след около седмица лечение.

Водородният пероксид добър ли е за заразен нокът?

Използването на водороден пероксид за почистване на заразен нокът всъщност може да навреди на здравите клетки на кожата което може да забави заздравяването. За да почистите леки рани и инфекции използвайте сапун и топла вода за поне пет минути, за да премахнете мръсотията, остатъците и бактериите.

В какво е най - добре да се накисне инфектиран пръст?

Накиснете инфектирания пръст в топла вода и антибактериален сапун за 15 минути до четири пъти на ден. Това не само ще почисти заразената област, но и ще увеличи притока на кръв.

Как се лекуват инфектиран пръст отстрани на нокътното легло?

В повечето случаи гнойта която е колекция от гъста течност образувана по време на инфекция ще се отцеди сама след накисване на заразения пръст с топла вода и антибактериален сапун. Ако това не работи посетете Вашия лекар който дренира гнойта.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се