Видове Тиреоидектомия - причини, рискове и възстановяване

801
Видове Тиреоидектомия - причини, рискове и възстановяване

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда която се намира в долната част на шията. Тиреоидектомия е хирургична процедура която включва отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза.

Щитовидната жлеза играе важна роля за функциите в нашия организъм. Произвежда хормони които циркулират в тялото регулирайки температурата и метаболизма. Освен това подпомага сърцето и храносмилателната система и помага за поддържане на мускулния тонус и контрол и здравето на костите.

Причини за Тиреоидектомия

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тиреоктомия се назначава, ако:

  • Възел върху жлезата е раков или може да стане рак. Възлите на щитовидната жлеза обикновено са доброкачествени, но лекарят прави биопсия, за да провери
  • Възел на щитовидната жлеза или цялата жлеза са увеличени и причиняват опасни или неприятни симптоми като затруднено преглъщане, затруднено дишане или промени в гласа
  • Има свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) която не реагира на други лечения. Болестта на Грейвс или токсичността на един или повече възли могат да причинят хипертиреоидизъм

Видове Тиреоидектомия

Има няколко вида хирургия за отстраняване на щитовидната жлеза. Лекарят препоръчва определен вид след като вземе предвид редица фактори включително състоянието на щитовидната жлеза и цялостното здраве на пациента. Видовете хирургия за отстраняване на щитовидната жлеза:

  • Хемитиреоидектомия или лобектомия. Включва премахване на един лоб (или половината) на щитовидната жлеза. Лекарят може да препоръча тази операция, ако възел или нискорисков рак на щитовидната жлеза е ограничен до едната страна на щитовидната жлеза.
  • Истмектомия. Тази операция премахва тясна ивица тъкан свързваща двата дяла на щитовидната жлеза, известна като провлак. Малките тумори при тази тъкан може да изискват само истмектомия
  • Тотална тиреоидектомия. Включва премахване на цялата щитовидна жлеза. Някои случаи на рак на щитовидната жлеза, двустранни възли на щитовидната жлеза и болест на Грейвс изискват пълна тиреоидектомия.

Процедура

Лекарят ще даде на пациента инструкции как да се подготви за операцията. Това обикновено включва да не се яде и пие за определен период преди интервенцията.

Операциите за отстраняване на щитовидната жлеза се извършват под обща анестезия така, че пациентът ще спи и няма да почувства никаква болка. Хирургът прави малък разрез на шията като внимава да избегне гласните струни и трахеята. Операцията обикновено продължава около 2 часа.

реклама

След това пациентът се събужда от анестезията и се възстановява в болницата. Болничният персонал ще го наблюдава внимателно за евентуални затруднения в дишането или кървене.

Често пациентът може да се прибере вкъщи в същия ден на операцията. Но е възможно лекарят да помоли да остане една нощ за наблюдение.

Рискове и странични ефекти

Когато опитен хирург извършва операция за отстраняване на щитовидната жлеза рискът от сериозни усложнения е нисък. Въпреки това всички операции включват някои рискове. Рисковете от отстраняване на щитовидната жлеза включват:

  • инфекция
  • кървене което се появява през първите няколко часа след операцията
  • нараняване на нервите които контролират ларинкса
  • нараняване на паращитовидна жлеза

Четирите паращитовидни жлези помагат за контролиране на количеството калций в кръвта. След тотална тиреоидектомия лекарят ще наблюдава паратироидния хормон и нивата на калций, за да открие всяка необходимост от добавки с калций или витамин D. Симптомите на нисък калций в кръвта включват изтръпване и сковаване или мускулни крампи.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАРАТХОРМОН С ОТСТЪПКА ТУК!

Друго последствие от тиреоидектомия е, че пациентът ще трябва да приема лекарства за заместване на хормони на щитовидната жлеза. Ако хирургът отстрани цялата щитовидна жлеза пациентът ще се нуждае от хормонална заместитена терапия за цял живот. Това включва прием на левотироксин, синтетична версия на хормона на щитовидната жлеза. Лекарят ще изчисли дозата въз основа на теглото.

Ако хирургът отстрани само част от щитовидната жлеза, има 80% вероятност останалата част от жлезата да започне да произвежда достатъчно хормон и пациентът няма да се нуждае от заместващо лекарство.

Въпреки това, ако щитовидната жлеза е била недостатъчно активна (хипотиреоидизъм) и пациентът вече е приемал заместител на тиреоиден хормон вероятно ще трябва да продължи да го приема след операцията.

Възстановяване

Повечето пациенти могат да се върнат към обичайните си дейности в деня след операцията. Трябва да се ограничи участието във физически дейности или спорт за няколко дни или седмици или докато лекарят каже, че е безопасно да започнете отново.

Има вероятност от възпалено гърло за няколко дни. Болкоуспокояващите без рецепта като ацетаминофен или ибупрофен обикновено могат да намалят болката. Ако болката е силна лекарят може да предпише по - силно болкоуспокояващо.

След операцията лекарят ще наблюдава нивата на хормоните на щитовидната жлеза и калция, за да провери за хипотиреоидизъм или хипопаратиреоидизъм.

Пациентът трябва да уведоми своя лекар, ако почувства дрезгав глас или затруднено дишане.

Освен подробни инструкции как да се подготви пациента лекарят ще даде информация, за да подпомогне гладкото възстановяване след операцията.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се