Възможно ли е да се развие диабет при прекалена консумация на захар

1163
Възможно ли е да се развие диабет при прекалена консумация на захар

Диабетът става все по-често срещано състояние. Прекомерната консумация на захар може да доведе до затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. Въпреки това връзката на прекомерната консумация на захар с диабет тип 2 все още е сложна и неясна. Учените все още не са сигурни дали захарта пряко причинява диабет.

Проучванията за връзката между консумацията на захар и диабет тип 2 продължават. Повечето лекари твърдят, че захарта сама по себе си не предизвиква диабет. Това е сложно състояние, което се развива поради редица фактори. Диабет тип 2 е най-често срещаният тип.

Както диабет тип 1, така и тип 2 влияят върху способността на организма да регулира нивата на кръвната захар. Консумацията на захар не причинява пряко нито един от двата вида, но консумацията на прекалено много захар обаче може да доведе до наддаване на тегло__, а затлъстяването е рисков фактор за диабет тип 2.__ Излишното телесно тегло може да допринесе за неговото развитие.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Диабетът тип 1 от друга страна е автоимунно състояние при което имунната система атакува клетките произвеждащи инсулин. Увреждането на тези клетки нарушава способността на организма да управлява кръвната захар. След като човек има диабет консумацията на твърде много захар може да влоши симптомите. Хората с диабет тип 1 трябва да внимават за приема на захар.

Връзката между захарта и диабет тип 2

Въпреки, че консумацията на захар не причинява пряко диабет тип 2 някои доказателства сочат, че по-голямата обща наличност на захар предразполага диабета да се проявява по-често. Изследване предполага, че преките механизми на захарта, които водят до диабет включват прекалената употреба на захар наречена фруктоза. Черният дроб абсорбира фруктозата без да регулира приема което може да доведе до натрупване на чернодробни мазнини и намаляване на инсулиновата чувствителност.

Инсулиновата чувствителност определя колко ефективно клетките използват глюкозата премахвайки я от кръвния поток. Когато тази чувствителност намалее кръвната захар може да стане постоянно висока, което може да доведе до диабет тип 2.

Проучване изследва хора в повече от 175 различни страни и установява, че повече захар в храните води до повишени нива на диабет. На всеки допълнителни 150 калории захар налични на ден на човек нивата на диабета се повишават с 1%. Тази промяна продължава дори когато изследователите наблюдават други фактори свързани с диабета като затлъстяване, упражнения и обща консумация на калории. Това изследване предполага, че консумацията на захар влияе на риска от диабет.

Други рискове за здравето свързани със захарта

Въпреки, че връзката между захарта и диабет тип 2 е несигурна, връзката между захарта и други здравословни състояния е много по-ясна. Изследвания от 2014 г., свързват прекомерната консумация на захар с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Хората, които получават повече от 25 процента от дневните си калории от захар са повече от два пъти по-склонни към сърдечни заболявания отколкото участниците, които получават 10 процента или по-малко от калориите си от захар. Така, че хората със сърдечно-съдово заболяване трябва да имат предвид приема на захар.

Други рискове, свързани с яденето на твърде много захар, включват:

 • чернодробно заболяване, включително безалкохолно мастно чернодробно заболяване
 • рак
 • хормонални промени
 • висок холестерол
 • наддаване на тегло и затлъстяване
 • хронични заболявания, като синдром на поликистозните яйчници
 • хронично възпаление и имунна дисфункция
 • кариеси

Препоръки за прием на захар

Тялото се нуждае от глюкоза, за да функционира. Глюкозата присъства широко в храната и поради това е невъзможно да се избегне. Не е необходимо обаче да добавяте допълнително захар към закуски или ястия. Подсладените газирани напитки, бонбоните и преработените храни са особено вредни.

Ограничаването на приема на захар до по-малко от 10 процента от общите дневни калории е друг начин да се контролира консумацията на захар. Това предотвратява прекомерната консумация на захар независимо от колко калории се нуждае човек.

Допълнителни препоръки за хората с диабет:

 • Консумирайте въглехидрати с нисък или среден гликемичен индекс като пълнозърнест хляб, овесени ядки или плодове
 • Изберете храни богати на фибри, за да осигурите по-устойчива енергия за тялото и да спомогнете за контрола на кръвната захар
 • Изберете по-слабите протеини и здравословни мазнини, за да намалите апетита към храна. Това ще помогне да се чувствате по-сити за по-дълго
 • Консумирайте зеленчуци без скорбяла като артишок, броколи, патладжан, гъби, бамя и ряпа
 • Ограничете или избягвайте сладки закуски и алкохолни напитки
 • Избягвайте хранителните продукти с ниско съдържание на хранителни вещества, които могат да съдържат много натрий, добавени захари и нездравословни мазнини
 • Ограничете консумацията на натрий
 • Яжте по-малки ястия по-често. Големите хранения могат да причинят скокове на кръвната захар, а гладът между отделните хранения може да подтикне към нездравословни закуски.

Рискови фактори

Въпреки, че консумирането на захар не е пряк рисков фактор за диабет тип 2 може да има непреки фактори, които са свързани с развитие на диабет:

 • наднормено тегло или с голяма обиколка на талията
 • 45 или повече години
 • фамилна анамнеза за диабет
 • гестационен диабет по време на бременност
 • постоянно висока глюкоза в кръвта
 • развиване на инсулинова резистентност
 • високо кръвно налягане
 • заседнал начин на живот
 • високи нива на мазнините наречени триглицериди в кръвта
 • ниски липопротеини с висока плътност (HDL)
 • проблеми с кръвоносните съдове или кръвообращението в мозъка, краката или сърцето
 • произход като индиански, азиатски американец, тихоокеански островитяни, латиноамериканци или афроамериканци

Превенция

Промяна в начина на живот може да намали риска от диабет тип 2 или да помогне на хората с диабет да управляват симптомите си и да предотвратят усложнения:

Контрол на теглото: Ако човек загуби 5-7 процента от телесното си тегло това може да намали риска от диабет.

Редовна физическа активност: Получаването на 150 минути леки до умерени упражнения на седмица може да помогне за регулиране на кръвната захар и намаляване на телесното тегло. Твърде много упражнения също могат да бъдат вредни, така че избягвайте пренапрежението.

Контрол на порциите: Яденето на по-малки, по-контролирани порции храна с достатъчно фибри, протеини и здравословни мазнини може да подпомогне контрола на кръвната захар. Това също не означава, че трябва да се откажем от любимите си храни, просто се правят корекции в подготовката и размера на порциите.

Бременните жени които развиват гестационен диабет могат да намалят риска от диабет като управляват телесното тегло, избягват прекомерно наддаване на тегло по време на бременност и увеличават физическата активност преди планирана бременност. Говорете с лекар за най-безопасните нива на наддаване на тегло и упражнения за тялото си по време на бременност.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се