Заболявания с имена на приказни герои! Какво крие медицината зад „красивите болести“?

7995
Заболявания с имена на приказни герои! Какво крие медицината зад „красивите болести“?

Повечето хора свързват медицинските термини и заболявания със сложни и трудно разбираеми имена. В миналото много заболявания са се наричали на техните откриватели или на лекарите, които за първи път са описали симптомите на съответната болест (например болест на Базедов - Грейвс). Някои лекари са решили на нарекат някои по-странни и рядко срещани болести с имена на приказни герои, защото симптомите по един или друг начин наподобяват на тях. Освен сложни и трудни медицински имена, болестите може да имат и по-интересни такива. Разбира се, зад тези имена понякога се крият тежки и трудно лечими състояния. Ето и някои от тях:

Синдром на Лешникотрошачката (Nutcraker syndrome). Това е много рядко срещано вродено заболяване, което засяга бъбречните съдове. Аортата и мезентериалната артерия (съдът, който храни червата) притискат лявата бъбречна вена, което нарушава оттичането на кръвта от левия бъбрек. Това е причината за интересното име на заболяването, тъй като притискането на вената от двата артериални съда наподобява чупене на лешници.

Синдром на Мюнхаузен. Това е психично заболяване, при което болните непрекъснато имат нужда от внимание. Те го привличат като симулират най-различни заболявания и симптоми. По този начин получават грижата и вниманието на околните, което е целта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Синдром на Рапунцел. Зад това красиво име стои много тежко психично заболяване, което почти в 99% от случаите засяга млади момичета. За това психично разстройство е характерно, че болните късат и поглъщат своите коси. В стомаха косата не се разгражда, в резултат на което се получават огромни хранителни "камъни" от косми (безоари). Те пречат на храносмилането и обикновено спешно се налага оперативна интервенция.

Синдром на Отело. Една трагедия от Шекспир тласка психиатрите да нарекат едно тежко психично разстройство на главния герой от нея. Отело е героят, който убива своята съпруга заради силна ревност, която изпитва към нея. Именно в това се състои това психично заболяване - патологична ревност, агресия, преследване, вкопчващи и обсесивни мисли, физически и психически тормоз, убийство, самоубийство.

реклама

Синдром на Маугли. "Книга за джунглата" има място и в медицината. На нейният главен герой е кръстено и следващото заболяване. Синдромът на Маугли е характерен за деца, които са израснали в дива среда с минимален човешки контакт. За тези деца е трудно и почти невъзможно да се социализират, когато след време попаднат в обществото.

Синдром на Питър Пан. Приказният герой, който не иска да пораства и иска да си остане дете. Именно той дава вдъхновение за наименованието на следващото заболяване. Синдромът на Питър Пан засяга и двата пола, но по-често - мъжкия. Характеризира се с неспособност за поемане на отговорност, неувереност, трудно създаване на отношения със срещуположния пол.

Синдром на Спящата красавица. Това неврологично заболяване е познато още като синдром на Клайн-Левин. Далеч не е толкова красиво и приятно като името, което носи. Синдромът на Спящата красавица се характеризира с епизоди на прекомерен сън (14-24 часа). Болните освен, че спят прекалено много, страдат още от раздразнителност, тревоги, поведенчески разстройства, депресия.

Синдром на Алиса в страната на чудесата. Нарича се още синдром на Тод или синдромът на лилипутските халюцинации. Болните от този синдром възприемат себе си, околните и заобикалящия ги свят с нереални размери. Те може да ги възприемат като по-големи, по-малки, непропорционални, в различни форми и фигури. Този синдром често е в резултат на органична мозъчна увреда.

Синдром на Дориан Грей. Главният герой в романа на Оскар Уайлд "Портретът на Дориан Грей" наподобява много на страдащите от това психично разстройство. За синдромът на Дориан Грей е характерен страхът от остаряване, който вманиачава болните към свръх грижа за външния вид, козметични корекции и операции, употреба на най-различни козметични продукти, прикриване на възрастта и т.н.

Зад имената на приказни герои не стоят хубави и приятни състояния, но пък тяхната чудатост и странност са подтикнали лекарите да кръстят някои заболявания на тях.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на АНТИТЕЛА ТАТ и МАТ на щитовидната жлеза от Лаборатории Кандиларов!
-27%
31,80 лв.
23,20 лв.
Изследване на хормона на щитовидната жлеза TSH от Лаборатории Кандиларов!

Изследване на хормона на щитовидната жлеза TSH от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

3793 закупени
-52%
15,90 лв.
7,60 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се