Защо се събуждаме рано и през уикенда?

2868
Защо се събуждаме рано и през уикенда?

Най-вероятно на всеки се е случвало да е недоспал и да си мечтае за уикенда, когато ще спи до късно до обяд. Но когато дойде събота и неделя, нещата не се получават точно така. Напротив, събуждаме се сами рано-рано, без алармата да е звъняла или нещо да ни е събудило.

Но защо се получава така, че дори и през уикендите се събуждаме в 7 часа сутринта?

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Учените търсят отговора на тази загадка. Те смятат, че това се дължи на нередовния сън. Препоръката им е сънят да се ограничи до 6 часа на нощ. Така след 2 нощи хората ще се чувстват възстановени и ще успяват да регулират съня си.

За да стигнат до този извод, учените са наблюдавали млади мъже и жени 13 последователни нощи в сънна лаборатория. През първите 4 нощи те спали 8 часа. След това намалили съня им до 6 часа на нощ за 6 дни, последвани от 3 възстановителни нощи, които били с продължителност на съня от 10 часа.

След една работна седмица, без достатъчно сън, 2 нощи за възстановяване се оказват напълно достатъчни за подобряване на сънливост, но не и на производителността на човек, установило изследването.

Обичайната практика за прекаляване със съня през уикенда след натоварена седмица не е достатъчна за преодоляване на нарушенията в когнитивната функция в резултат от липсата на сън. Затова много хора не успяват да регулират съня си и през уикенда продължават да спят по-малко.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ПАКЕТ “ОПТИМУМ“ от МЦ Света Марина гр. Плевен!
-20%
50,00 лв.
40,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се