Защо трябва да харчим парите си за изживявания, а не за вещи?

7293
Защо трябва да харчим парите си за изживявания, а не за вещи?

Парите ви са ограничен ресурс. Ето в какво бихте могли да ги вложите, за да ви направят по-щастливи, според едно от последните проучвания по темата.

Всеки от нас преследва щастието. Има икономисти, които даже смятат, че Индексът на щастието е показателят, който най-добре отразява здравето на едно общество. Всички знаем, че парите могат да ни направят щастливи, макар, че след като веднъж удовлетворим основните си нужди, разликата в "нивата ни на щастие” са незначителни. Ето защо един от най-важните въпроси е, как да разпределим парите си, които за повечето от нас са ограничен ресурс?

Има еднo много логично заключение, до което са стигнали повечето от нас, харчейки парите си: тъй като една материална вещ представлява дълготрайна придобивка, тя ще ни прави по-щастливи за по-дълго време, отколкото би ни ощастливило еднократно преживяване като концерт или ваканция. Оказва се, че според последните изследвания, това предположение е напълно погрешно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Един от враговете на щастието е навика, казва д-р Томас Гилович, професор по психология в университета Корнел, който изучава връзката между парите и щастието от над две десетилетия. Ние купуваме неща, за да се почустваме по-щастливи и успяваме. Но само за определено време. Новите неща са вълнуващи за нас в началото, но след това свикваме с тях.

Вместо да си купите най-новия iPhone или последния модел на BMW, д-р Гилович предполага, че да посетиш художествена изложба, да практикуваш дейности на открито или да увладееш нови умения, са неща от които ще получиш много по-голямо удовлетворение.

Профилактиката на здравето ни прави щастливи и здрави.

Откритията на д-р Гилович са своеобразен синтез на редица психологически изследвания, проведени от него и други учени в областта, изучаващи парадокса на Истърлийн, който установява, че парите купуват щастие, но само до една определена степен.

Как се отразява навика на щастието, изследва проучване, в което хората сравяват задоволеността си от материални и нематериални придобивки. Първоначално, нивата на удовлетвореност след двата типа покупки са близки, но в дългосрочен план парите вложени в изживяване носят много по-голямо удоволетворение.

реклама

Нелогично е, че физически обект, който можете да задържите за дълго време ви прави щастлив за по-кратко, отколкото еднкратно изживяване. По ирония на съдбата, именно фактът, че материалната придобивка е за постоянно, работи срещу нея. В един момент, тя минава на заден план и става част от обичайното. Изживяванията от друга страна стават част от нашата идентичност.

Преживявания стават неразделна част от нас, казва д-р Гилович. Вие наистина може да харесвате Вашите вещи. Можете дори да мислите, че те са част от Вашата идентичност, но те винаги ще се разграничават от нея, докато Вашите преживяванията са наистина неразделна част от Вас. Ние всички сме резултат от нашите преживявания.

Друго проучване, проведено от д-р Гилович дори показа, че когато имаме възможност да обсъдим и за по-негативни изживяваня, с времето сме склонни да ги оценяваме по-високо. Д-р Гилович отдава това на факта, че дори случка, която в миналото може да е била стресираща или страшна, в настоящия момент вече се е превърнала в интересна история, която да разказваме на някое парти или която да приемем като безценен опит, който гради характера ни.
Грижа за здравето с отстъпки.

Друг интересен факт е , че споделеното преживяване ни свързва по-истински с останалите хора, отколкото споделеното потребление. Много по-вероятно е да се чувствате близки с някой, с когото сте отишли на почивка в Гърция, отколкото с някой, с когото сте си купили един и същ телевизор.

Ние споделяме изживяванията с други хора, казва д-р Гилович. И след като ги реализираме, те стават част от историите, които си разказваме един на друг.

Дори и някой да не е бил с вас по време на самото преживяване, много по-вероятно е да си допаднете с човек извървял като вас пътеката Апалачи или с друг, който следи вашия сериал, отколкото с човек с компютър като вашият.

Освен всичко, Вие рядко сте склонни да сравнявате негативно своите преживявания с останалите, за разлика от случая с материалните придобивки. Едно проучване, проведено от изследователите Райън Хоуел и Греъм Хил установява, че е по-лесно да се сравнят материални блага (Колко карата е пръстенът? Колко RAM има вашия лаптоп?). Това е и причината хората по-често да ги сравняват.

Изследванията на д-р Гилович биха били полезни за хора, които искат да увеличат "възвръщаемостта на щастие” за тeхните финансови инвестиции, за работодатели, които искат да имат една по-щастлива работната сила, дори и за политиците, които целят да управляват едно по-щастливо общество.

Чрез промяна на инвестициите, които различните общества правят и политиките, които следват, политиците биха могли да насочат гражданите именно към тези изживявания, които биха им донесли истинско щастие”, пише д-р Гилович и неговият съавтор, Амит Кумар, в последната си статия за научното списание Експериментална Социална Психология.

Ако обществото вземе техните изследвания присърце, това би трябвало да означава не само промяна в начина, по който хората харчат свободните си средства. Ще се акцентира и на важността на платения отпуск от страна на работодателите и на пространствата за отдих например.

Като общество, не трябва ли да направим изживяванията по-лесно достъпни за хората? пита д-р Гилович.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се