Здравето зависи от способността да прощавате

1775
Здравето зависи от способността да прощавате

Един нерешен конфликт може да Ви се отрази по-дълбоко отколкото можете да си представите. Независимо дали става въпрос за обичайно спречкване със съпруга/съпругата, друг член на семейството или приятел или за сдържано продължително време негодувание към тях. Това може да се отрази на физическото и общото Ви здраве. Добрата новина е, че прошката може да донесе огромни ползи за Вашето здравословно състояние. Намаляване риска за сърдечен удар, подобряване нивата на холестерола и съня, кръвното налягане и нивата на тревожност, депресията и стреса. Намаляване на душевната болка и постигане на вътрешен мир. Проведени изследвания сочат увеличаване на връзката прошка-здраве с напредване на възрастта. Умението да прощаваме става по-осъзнато.

Хроничният гняв предизвиква вътрешна душевна борба, което води до множество промени в сърдечната честота, кръвното налягане и дори имунния отговор. Тези промени увеличават риска от депресия, сърдечни заболявания и диабет, наред с други състояния. Прошката обаче намалява нивата на стреса, което води до подобряване на здравето.

Можем ли да се научим да прощаваме?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Прошката не се свежда само до произнасянето на думите. Това е активен процес, при който вземате съзнателно решение да се освободите от отрицателните чувства към някого независимо дали човека го заслужава или не. Докато освобождавате гнева, негодуванието и враждебността започвате да чувствате съпричастност, състрадание и понякога дори обич към човека, който е сгрешил спрямо Вас според Вашите чувства и емоции.

Проучвания са установили, че някои хора са естествено по-склонни да прощават и по-лесно правят това. Те могат да бъдат по-доволни от живота и са подложени на по-малко депресия, тревожност, стрес, гняв и враждебност. Докато хората, които се поддават на продължителното и непрекъснато недоволство са по-склонни да изпитват тежка депресия и посттравматично стресово разстройство, както и други здравословни проблеми. При посттравматичното стресово разстройство реакцията на стрес остава неовладяна. Симптомите включват кошмари, безсъние, гневни изблици, физическо и емоционално напрежение. Но това не означава, че тези хора не могат се научат да действат по-осъзнато, да реагират по-трезво и да повлияят положително на здравословното си състояние.

Нека прошката е част от живота Ви. Прошката е избор. Вие избирате да проявите състрадание и съпричастност към човека, който е сгрешил спрямо Вас. Следващите съвети могат да Ви помогнат да приемате и давате прошка. Така ще бъдете в по-добро емоционално състояние и физическо здраве:

  • Анализирайте дадена ситуация и си вземете поука. Осмислете събитията в дадения момент. Как сте реагирали, как сте се чувствали и как гневът и нараняването на чувствата са Ви повлияли тогава в дадения момент и занапред. Поучете се от всяка една ситуация.
  • Съчувствайте на другия човек. Например, ако знаете какво е преживял в детството или е изживял драма в живота си може по-добре да разберете неговите реакции и да сте склонни да простите.
  • Простете с цялата си душа. Прощавайте винаги, ако смятате, че това е пътя към доброто. Проведено проучване е установило, че хората, които осъзнават, че никой не е съвършен прощават лесно и възобновят нормалните отношения с другия човек много бързо и безболезнено. Дори ако този човек никога не се е извинил. Онези, които прощавали само в усилията си да спасят връзката помежду им влошили отношенията си.
  • Вземете осъзнато решение да простите. След като направите този избор, пристъпете към действие. Ако чувствате, че не можете да говорите с човека, който ви е наранил и сгрешил спрямо Вас, пишете за прошката си в писмо или съобщение. Споделете и поговорете за това с някой близък на когото имате доверие.
  • Простете първо на себе си. Започнете първо с прошка първо към себе си. Например, ако приятел Ви е наранил не се обвинявайте. Не мислете, че тази ситуация е за сметка на това, че не сте ценни или нямате достойнство.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се