10 храни, които трябва да спрете да консумирате.

2382
10 храни, които трябва да спрете да консумирате.

Всички сме чели дълги класации с храни, които не е добре да консумираме, но без ясна причина защо и как те влияят на нашето тяло. В тази класацията обаче няма да назоваваме конкретните храни, а и ще ги разделим на категории и ще обясним защо трябва да се избягва тяхната консумация.

Нека първо дефинираме какво е храна, за да може да направим ясно разграничение.
Храна е нещо, което ни дава енергия и ни снабдява с хранителни вещества (единиците, които ни позволяват да създаваме нови клетки), а също така трябва "храната" да ни снабдява с витамини и минерали.
Когато сме здрави ние сме ефективни в това да превръщаме хранителните вещества в енергия, която да задейства нашето тяло.
Когато ядем вредни храни те намаляват нашата ефективност в това да преработваме храната в отрова, което ни разболява.

10. Нискомаслени продукти
На десето място слагаме нискомаслените продукти. Храните, които сами по себе си имат мазнини като: майонеза, дресинг за салата, кисело мляко или фъстъчено масло. Когато началната мазнина в храната се премахне, за да се получи "нискомаслената" версия се променя текстурата и химичните характеристики. Точно затова производителите трябва да добавят стабилизатори и други химикали, захари и т.н. , за да върнат тази текстура и вкус на продукта. Така премахнатите натурални мазнини се превръщат във вредни химикали, които не би трябвало да са в храната.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

9. Деликатесните меса
Декалитесните меса са много относителни, като много зависи каква е била грижата за животното преди това, което ще определи това месо дали е вредно или не. В днешно време производителите гонят количество и ниски цени, а не качество, което води до добавяне на захари и различни консерванти, засилващи вкуса и правят консистенцията по-приятна за консумация. Не правете компромис с месото, което ядете!

8. Генно модифицирани храни
Препоръчително е да се избягват генно модифицираните храни като: царевица, соя и тн, други обаче е хубаво да проучим, например: патладжана и тиквата. При тях е хубаво да тестваме, кои производители наистина не са генно модифицирали своите храни и кои просто са сложили такъв надпис. Генно модифицираните храни могат да доведат до изменения в чревната флора и стомашната лигавица, затова е хубаво да ги избягваме.

реклама

7. Растителни мазнини
Примери за растителни мазнини са: царевичното олио, растително масло извлечено от бобови култури, олио от рапица и слънчогледово олио. Растителното масло извлечено от бобови култури е изключително чувствително на топлина, светлина и реагира с въздуха, заради което преминава през изключително засилена химична обработка, за да може да се продава в магазините и да се използва в домакинствата. При реакция с гореспоменатите елементи това олио става токсично и може да причини подуване на стомаха. Хубаво е, ако ще се пържи да се използва примерно кокосово масло, което може да се използва при високите температури на пържене. Препоръчително е да се избягва пържената храна в ресторантите, точно защото олиото се използва много пъти, което го прави още по токсично за здравето. За домашна употреба се препоръчва използването на зехтин, кокосово масло или краве масло.

6. Брашно
Бялото брашно е всяко пълнозърнесто брашно, което е било преработено, за да се махнат нутриентите, които намаляват времето, за което то може да бъде консервирано и така се удължава срока му на годност. След тази интервенция в брашното остава основно нишесте, което реагира по-трудно към светлина и влага, което позволява по-дългия му престой в магазина, но го лишава от хранителни вещества. Модерното зърно основно се произвежда с цел да изхрани повече хора, не толкова хранителната стойност, което допълнително разваля качеството на брашното.

5. Мононатриев глутамат
До момента в списъка бяха включени само храни, които са химично обработени, което довежда до премахването на техните хранителни качества, но мононатриевият глутамат е подправка без никаква хранителна стойност. Мононатриевият глутамат е подобрител на вкуса, който симулира глутамат, каращ нашите вкусови рецептори и мозъка да си мислят, че храната е по-вкусна, отколкото всъщност е. MSG има пристрастяваш ефект, заради това колко по-вкусна е определена храна /като заведение за хранене, определен производител и т.н./. Затова много хора са пристрастени към ходенетето в китайски ресторанти, защото там основно се използва този подобрител на вкуса. Препоръчително е да избягване консумацията на чипсове с вкус на барбекю, халапеньо и другите такива екзотични вкусове. Препоръчително е, ако ще се яде чипс той да бъде с вкус на сол. Много популярният сос "Ранч” има своя запомнящ се вкус само и единствено, заради MSG-то в него.

4. Захар
Захарта сама по себе си е най-натуралната молекула, всичко което не е на растителна основа съдържа глюкоза. Захарта сама по себе си няма хранителни качества, но ни дава енергия. Захарта не е вредна, а количеството което консумираме я прави такава. Захарта става изключително вредна, когато се рафинира. Лесно може да прекалим със захарта пиейки газирани напитки. Много от кафетата в бързото хранене имат колкото кафе толкова и захар, затова препоръчваме да си взимате чисто кафе. Прекомерната консумация на захар може да натовари допълнително черния дроб, заради допълнителната фруктоза.

3.Марганин
Маргаринът е изцяло изкуствено създаден. Първоначално се взимат силно термично обработени растителни мазнини, след което ги облъчват и различни химикали, което довежда до създаването на молекула, която не се съдържа в природата, което я прави изключително трудна за разграждане от нашето тяло. Това довежда до абсорбиране на транс мазнините от маргарина в клетките, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

2. Сладкиши
Сладкишите и тортите фигурират в този списък, защото те комбинират елементи от "нехраните” в този списък. Донътите са пържени и съдържат голяма количество транс мазнини и захар, комбинирано с тези негативни елементи те нямат почти никаква хранителна стойност. Тортите също имат изключително много захар и основно използват брашно, което както вече казахме е лишето от хранителни вещества. Не трябва да се чувствате виновно да хапвате торта по празниците, но не трябва да се прекалява.

1.Аспартам
Аспартамът отново е направен от човек, той не може да бъде намерен сам по себе си, но се добавя към други хранителни продукти. Огромният проблем е, че когато се разпадне остатъците от химичната реакция са под формата на метанол. Метанолът както знаете може да навреди на зрението ви. Основно аспартам, се съдържа в диетичните коли и напитки, както и в продуктите с ниско съдържание на захар. Също се използва и в дъвките, така че внимавайте какви дъвки дъвчете.

Източник: Dr. Sten Ekberg


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Хранителен тест за непоносимост към 283 вида храни (Food Xplorer (FOX), от Лаборатория BODIMED!

Хранителен тест за непоносимост към 283 вида храни (Food Xplorer (FOX), от Лаборатория BODIMED!

Важи за: София, Бургас, Пловдив, Стара Загора

415 закупени
-10%
360,00 лв.
324,00 лв.
Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

898 закупени
-32%
81,90 лв.
56,00 лв.
283 храни! Тест за хранителна непоносимост FOX тест + с Candida albicans IgG  от Лаборатории "Кандиларов"
-7%
375,00 лв.
348,00 лв.
Хомоцистеин от Лаборатория BODIMED!

Хомоцистеин от Лаборатория BODIMED!

Важи за: София, Бургас, Пловдив, Стара Загора

10 закупени
-29%
35,00 лв.
25,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се