Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


12 ефективни начина да забавите стареенето

 
12 ефективни начина да забавите стареенето

     Много от нас удължават трудовия си стаж и годините за работа като забавят пенсионирането. Но има една стъпка, която трябва да предприемете. Да инвестирате в здравето си. Без здраве животът Ви няма да е щастлив. Тайната е в това как се грижите за тялото и успокоявате ума в забързаното ежедневие. Не чакайте момента, в който ще е късно да възстановите здравето си. Започнете още сега. Хранете се правилно и здравословно, избягвайте затлъстяването, правете упражнения всеки ден.

     Д-р Робърт Голдман съосновател на Американската академия за борба със стареенето е един от най-големите привърженици на физическата активност. Той е вписан в Книгата на световните рекорди на Гинес за много фитнес постижения, включително 13500 последователни клякания и 321 последователни лицеви опори. Според него колкото по-рано стартирате програмата си против стареене толкова по-добре.

Кои са 12-те ефективни начина против стареене?

1. Ограничете излагането на слънце. Това е един съвет, който може да Ви помогне не само да избегнете рак на кожата, но и да запазите еластичността и се погрижите за здравето на кожата си. Експертите препоръчват 15 минути излагане на слънце дневно, за да получите дозата витамин D. Използвайте слънцезащитен крем с поне 30 SPF. Нанасяйте ежедневно овлажнител, за да предотвратите появата на бръчки и кожни проблеми свързани с преждевременно стареене.

2. Хидратация. Водата е от съществено значение за всяка клетка и всеки орган на тялото. Изключително важно е да сме хидратирани, за да  функционира максимално тялото. Д-р Робърт Голдман съветва да се изпиват най-малко осем чаши вода всеки ден. Като пиенето на чиста дестилирана вода е най-добрия вариант за избягване на замърсявания във водата.

3. Взимайте хранителни добавки. Консултирайте се с Вашия лекар за мултивитамини или направете своя избор от дрогерия за здравословни храни и витамини. Така ще си осигурите ефикасен продукт против стареене. Доказано е, че добавянето на омега-3 мастни киселини към диетата Ви чрез  консумация на по-мазна риба или под формата на добавки помага да намалите риска от сърдечни проблеми, артрит, хронични болки, дори появята на бръчки.

4. Физическа активност и упражнения. За да поддържате здравето на сърдечно-съдовата система и мускулната маса и сила трябва да промените рутината на ежедневието. Всяка форма на движение като ходене, бягане, плуване или колоездене в продължение на 30-45 минути поне три до пет пъти седмично изгражда физическа издръжливост. Така ще заздравите сърдечно-съдовата система. Ако добавите и силова тренировка три пъти седмично ще поддържате костите и мускулите си силни.

5. Разтягане или стречинг. В допълнение към аеробните упражнения и силовите тренировки практиките на йога и пилатес помагат за поддържане мобилността на гръбначния стълб, гъвкавостта на цялото тяло, помагат при болки в кръста, успокояват ума. Ключови елементи против стареене.

6. Намалете стреса. Живеем в среда с голям поток от дигитална информация,  замърсен въздух и околна среда и като допълнение твърде много ангажименти. Стресът е изключително мощен фактор, който влияе на стареенето. Неблагоприятен както за ума, така и за тялото.  Връщайте се сред природата често,  оставете всички електронни устройства поне един ден седмично. Посетете курсове по медитация, за да си помогнете за справяне със стреса и за постигане на по-здравословен начин на живот.

7. Начина на хранене. Когато е възможно избирайте екологично чисти продукт от биологично земеделие, за да намалите влиянието на пестицидите или други замърсители. Най-добрата програма против стареене се основава на средиземноморската диета, която е съсредоточена около пресни плодове, зеленчуци, риба и зехтин. Приготвяйте храната сас задушаване, за да запази хранителната си стойност.

8. Редовен секс. Правенето на секс два до три пъти седмично помага да се отделят множество хормони като тестостерон и естроген, които помагат да останете по-млади и запазите това излъчване за по-дълго време време.

9. Здравословен сън. Проучвания показват, че получаването на поне осем часа през нощта помага за поддържане на нормални нива на теглото и стимулира производството на човешки растежен хормон, нашия извор на младостта.

10. Разработете си духовна система от вярвания. Д-р Харолд Кьониг директор на Центъра за духовност, теология и здраве на университета Дюк заявява, че „молитвата може да попречи на хората да се разболеят, а когато се разболеят, молитвата може да им помогне да станат по-добри, по-бързи“. В проучване публикувано в американския журнал по геронтология е публикувано, че атеистите имат "значително повишен риск от смърт спрямо вярващите".

11. Останете психически активни и ангажирани. Създайте и запазете силни връзки със семейството и приятелите. Хората, които са социално активни са склонни да живеят по-дълго от тези, които са изолирани. Самотата може да доведе до депресия. Важно е навреме  да си създадете група, която Ви е близка по хоби и интереси така, че като остареете да не се чувствате изгубени и самотни.

12. Не спирайте да развивате и стимулирате мозъчната дейност. Д-р Гари Смол, автор на „Профилактична програма на Алцхаймер“ и директор на Центъра за дълголетие на Калифорнийския университет казва, че трябва да упражнявате ума си. Като тренирате, но не изморявате мозъка си. Намерете пъзели и игри, които са забавни и предизвикателни. Не твърде лесни, но не и трудни. Опитайте се да тренирате мозъка си, като си сглобявате визуални пъзели и картини с дясното полукълбо на мозъка. На следващия ден тренирайте лявото полукълбо на мозъка с кръстословици и игри на думи.

https://www.newsmax.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1051

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !