Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


12 въпроса които да зададем на лекаря при хипотиреоидизъм

 
12 въпроса които да зададем на лекаря при хипотиреоидизъм

Ако се обърнете към Вашия лекар със симптоми като наддаване на тегло, чувствителност към студ, суха кожа или непоносима умора може да Ви назначи тестове за хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза.

За да се оцени здравето на щитовидната жлеза се изследва тироид-стимулиращия хормон (TSH). От решаващо значение е също така да се измерят нивата на свободен трийодтиронин (fT3), свободен тироксин (fT4) и TPO антитела.

След като получите диагноза хипотиреоидизъм и се съсредоточите върху лечението на Вашето състояние също така от значение е управлението на симптомите. Има няколко въпроса които да зададете когато се насочите към консултация за този здравословен проблем на щитовидната жлеза. Възползвайте се максимално от времето с лекаря.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Четири основни въпроса които да зададете на лекаря си относно хипотиреоидизъм

1. Какво е причината за хипотиреоидизма? Има няколко възможни причини за хипотиреоидизъм: ‍

Вашият лекар да Ви помогне да определите основната причина при Вас. ‍

2. От какво лечение се нуждая? Лекарите обикновено лекуват хипотиреоидизъм със синтетичен хормон, заместител на тиреоидния хормон. Често лечението за заместване на щитовидната жлеза започва с лекарства съдържащи само Т4 като се приема, че тялото може успешно да преобразува Т4 в Т3 самостоятелно.

Ако тялото се бори с преобразуването или приемате интерфериращи лекарства стандартните лекарства с T4 може да не са достатъчни и добавянето на T3 може да бъде от полза. Пациенти които се интересуват от по - естествен подход може да предпочетат комбинирани терапии.

Когато приемате лекарства за щитовидната жлеза не забравяйте, че няма универсално лечение. Важно е да работите с Вашия лекар, за да намерите план за лечение, който е подходящ за Вас.

3. Как се определя индивидуалната доза от лекарството?

Всеки от нас е уникален с индивидуална чувствителност така, че телата ни няма да реагират по еднакъв начин на определено лекарство или дозировка. Лекарят ще определи дозировката на Вашето лекарство въз основа на тегло, възраст, симптоми и всякакви други състояния които имате.

Намирането на правилното лечение и дозировка може да бъде трудно така, че работете с Вашия лекар докато заедно не намерите най - доброто за Вас. Когато започнете да приемате ново лекарство трябва да тествате хормоните на щитовидната жлеза на всеки четири до шест седмици и лекарят да коригира, ако е необходимо докато нивата се стабилизират.

След като нивата са стабилни и се чувствате добре трябва да тествате щитовидната жлеза на всеки четири до шест месеца, за да сте сигурни, че все още сте на правилната доза.

4. Колко често се приема лекарството? Повечето хора приемат лекарството заместител на хормоните на щитовидната жлеза ежедневно до края на живота си. Дозировката може да се промени с течение на времето. Работете с Вашия лекар за конкретни препоръки.

5. Как да приемам лекарствата си? Лекарят ще Ви информира да приемате лекарствата си по едно и също време всеки ден. Обикновено се препоръчва да приемате лекарствата си четири часа преди или след приема на лекарства, храна или добавки които могат да попречат на усвояването.

Приемайте лекарството с всякаква течност различна от соево мляко, сок от грейпфрут или кафе.

Повечето формулировки на синтетичния хормон с изключение на Tirosint могат да бъдат стрити и разтворени във вода за прием.

6. Кои лекарства или храна могат да взаимодействат с лекарството заместващо хормона на щитовидната жлеза? Някои храни или лекарства могат да попречат на тялото да абсорбира напълно лекарствата за щитовидната жлеза. Говорете с Вашия лекар, за да научите колко дълго трябва да изчакате след като сте приели ежедневната си доза лекарство за щитовидната жлеза за да приемате:

7. Ако пропусна доза? Може да се случи. Ако пропуснете една доза вземете я веднага щом си спомните. Ако е почти време за следващата доза пропуснете пропуснатата доза и се върнете към обичайния си график. Ако пропуснете повече от няколко дози говорете с Вашия лекар.

8. Мога ли да премина към друго лекарство? Налични са няколко различни търговски марки и генерична версия на синтетичния хормон на щитовидната жлеза. Ако сменяте лекарства под наблюдението на Вашия лекар важно е да тествате отново щитовидната жлеза на всеки четири до шест седмици и да коригирате дозата си отново под наблюдението на Вашия лекар, ако е необходимо докато нивата не се стабилизират.

9. Какви странични ефекти мога да изпитам? Когато приемате лекарството в препоръчителната доза не трябва да изпитвате много странични ефекти. В по - значителни количества може да изпитате:

Попитайте Вашия лекар кои нежелани реакции са достатъчно тежки, за да насрочите консултация. 

10. Какви промени трябва да направя в начина си на живот? Колкото повече подлагате себе си на стрес толкова по - вероятно е да изпитате възпаление което може да попречи на функцията на щитовидната жлеза. Работете с лекаря, за да идентифицирате хранителните тригери и да коригирате хранителните дефицити.

11. Какви здравословни проблеми може да причини хипотиреоидизмът? Нелекуваното заболяване на щитовидната жлеза излага на риск от други заболявания като сърдечни заболявания, остеопороза и безплодие.

12. Какви упражнения мога да правя? Някои симптоми на хипотиреоидизъм могат да накарат упражненията да се чувстват неудобно. Въпреки това когато се практикуват безопасно много форми на упражнения могат да бъдат от полза за здравето на щитовидната жлеза. Говорете с Вашия лекар за план за движение с който ще се чувствате най - добре и е подходящ за Вас.

https://www.palomahealth.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

190

реклама

Коментариреклама


Свързани статии