17 причини да изпитвате постоянен глад

13317
17 причини да изпитвате постоянен глад

Гладът е начин на тялото да каже на човек, че има нужда от храна. След като изядете достатъчно храна гладът нормално временно отминава. Понякога обаче човек може да се чувства така сякаш е гладен през цялото време. Може да открие че не се чувства пълноценно нахранен след ядене или че желанието да се хранят продължава през целия ден.

Но може да се намали чувството за глада с промяна в диетата и в начина на живот. Постоянният глад обаче може да бъде признак за определени медицински състояния, които може да се нуждаят от лечение. Повишеният глад може да бъде страничен ефект от някои лекарства. Въпреки това, тя може да показва и здравословно състояние, като хипертиреоидизъм, стрес или диабет тип 2.

Кои са 17-те възможни причини да изпитвате постоянен глад?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Диета. Хората, които спазват диета с ограничени калории могат да изпитват глад през цялото или голяма част от времето. Консумирането на по-малко калории отколкото е способно да изгори може да доведе до производството на хормон наречен грелин. Някои наричат ​​грелин хормон на глада, защото стомахът го освобождава когато тялото се нуждае от повече храна. Нискокалоричната диета може да увеличи производството на грелин и да предизвика глад дори след като човек току-що е ял.

2. Диета с високо съдържание на захар. Много хранителни продукти и напитки са с добавена захар и това може да увеличи апетита. Консумацията на твърде много захар особено фруктоза може да доведе до повишен апетит. Диета с високо съдържание на фруктоза може да накара тялото да произвежда повече грелин и да повлияе на активността в специфични зони на мозъка, за да накара човек да се почувства по-малко сит. При проведено изследване консумацията на добавка с фруктоза увеличава скоростта на изпразване на стомаха на участниците в изследването.

3. Диета с ниско съдържание на протеини. Някои изследвания предполагат, че консумацията на повече протеини може да помогне на човек да се почувства по-малко гладен. Проучване от 2015 г. от Китай изследва ефекта на високопротеиновата диета при 156 юноши със затлъстяване. Изследователите предложили участниците да ядат закуска с високо съдържание на протеин или ниско протеинова закуска всеки ден в продължение на 3 месеца. И двете закуски имали еднакъв брой калории. Проучването установява, че в сравнение с ниско протеиновата закуска високо-протеиновата закуска намалява приема на храна на обяд и увеличава загубата на тегло и пълнотата при участниците. Консумацията на някои протеини с всяко хранене или лека закуска, а не всички наведнъж, може да помогне за поддържане на апетита стабилен през целия ден.

4. Дехидратация. Правилната хидратация е от съществено значение за доброто здраве. Някои доказателства също така предполагат, че пиенето на вода може да помогне на човек да се почувства пълноценно сит между храненията. Проучване изследва ефекта от прекомерния прием на вода при жени с наднормено тегло. Изследователите помолили участниците да пият 0,5 литра вода 30 минути преди закуска, обяд и вечеря всеки ден. След 8 седмици жените са отслабнали и съобщават, че имат намален апетит.

5. Диета с ниско съдържание на фибри. Освен, че са важни за здравословното храносмилане и предотвратяват запека диетичните фибри също могат да играят роля за контролиране на глада. Проучване установява, че хората, които приемат добавка от псилиеви влакна изпитват по-малко глад между храненията отколкото тези, които не приемат. Друго проучване съобщава за подобен резултат при хора, които са приемали хранителна добавка за малтодекстрин.

6. Прекъсване на съня. Недоспиването може да наруши естествения хормонален баланс на тялото, което може да увеличи чувството на глад при някои хора. Изследвания свързват нарушаването на съня с редица здравословни състояния включително затлъстяване и диабет. Мъжете, които ограничават съня си имат по-високи нива на грелин и ядат повече от тези, които спят нормално.

7. Скука. Някои хора могат да объркат скуката с глада изпитвайки желание да ядат повече. Чувството за отегчаване може да подтикне човек да търси вид удовлетворение като например хранене.

8. Диета с високо съдържание на сол. Солените храни могат да повлияят на нещо повече от здравето на сърцето. Изследвания сочат, че високата консумация на сол може да накара човек да яде повече. Например, проучване включващо 48 здрави възрастни установява, че участниците, които са хранели с високо съдържание на сол са яли повече храна от тези, които са хранели с ниско съдържание на сол.

9. Менопауза. Някои изследвания сочат, че жените са изложени на повишен риск от наддаване на тегло при преминаване през менопаузата. Това може да се дължи на редица фактори, включително хормонални промени. Спадът на естрогенните хормони по време на менопаузата може да доведе до повишаване на апетита.

10. Лекарства. Някои лекарства могат да повлияят на метаболизма на организма и глада. Някои антидепресанти, антипсихотици и кортикостероиди могат да накарат човек да почувства по-голям глад от нормалното. Хората, които получават значително наддаване на тегло след приема на ново лекарство може да споделят със своя лекар. Той може да предложи стратегии за справяне или да препоръча промяна на дозата или преминаване към алтернативно лекарство. Внезапното спиране на лекарството може да причини нежелани странични ефекти, затова е важно първо да обсъдите спирането на лекарството с лекар.

11. Резистентност на лептин. Лептинът е хормон, който съобщава на мозъка когато стомаха е пълен. Нивата на лептин обикновено се повишават след като човек се е нахранил. Резистентността към лептин е състояние, при което организмът не реагира правилно на лептин. Това може да доведе до това, че човек не се чувства пълноценно нахранен след ядене. Много хора с наднормено тегло или затлъстяване развиват устойчивост на лептин, което може да ги накара да се чувстват гладни по-често.

12. Стрес. Проучвания свързват моционалния стрес с проблемите с контрола на апетита. Хората изпитващи стрес поради проблеми в брака имат по-високи нива на грелин и по-лошо качество на хранене в сравнение с тези в по-стабилни бракове.

13. Изкуствени подсладители. Производителите добавят изкуствени подсладители към редица продукти, включително диетични соди и храни без захар или ниско съдържание на захар. Използването на тези заместители на захарта може да помогне за намаляване на общия прием на захар на човек. Въпреки това някои изследвания върху животни предполагат, че изкуствените подсладители могат да повишат апетита.

14. Консумация на алкохол. Консумацията на алкохолни напитки може да накара човек да почувства глад. Връзката между алкохола и преяждането може да се дължи на ефекта, който алкохолът оказва върху сигналите за глад в мозъка. В проучване включващо 35 жени изследователите съобщават, че консумацията на алкохол преди хранене прави участниците по-чувствителни към хранителните аромати и ги кара да ядат повече.

15. Кърмене. Жените, които кърмят, изискват допълнителни калории за производството на мляко, което може да доведе до увеличаване на апетита им.

16. Щитовидната жлеза. Малка жлеза разположена в предната част на шията. Произвежда хормони, които контролират метаболизма и как тялото използва енергията. Свръхактивната щитовидна жлеза или хипертиреоидизмът може да причини широк спектър от симптоми, включително повишен глад. Други симптоми на хипертиреоидизъм могат да включват:

 • подут врат
 • отслабване
 • усещане за топло
 • диария
 • раздразнителност, нервност и промени в настроението
 • умора
 • хиперактивност
 • по-често уриниране

Обикновено лекарят може да диагностицира хипертиреоидизъм с физически преглед и кръвен тест.

17. Диабет тип 2. Постоянното чувство за глад може да бъде симптом на диабет тип 2. Без лечение диабетът кара глюкозата да остава в кръвта вместо да попадне в клетките, които използват глюкозата като източник на енергия. Това може да накара човек да се почувства уморен и гладен. Други симптоми на диабет тип 2 могат да включват:

 • повишена жажда
 • по-често уриниране
 • проблеми със зрението
 • по-бавно зарастване на порязвания и рани
 • необяснима загуба на тегло

Хората със симптоми на диабет тип 2 трябва да посетят лекар за оценка. Лекарят често може да диагностицира диабет с обикновен кръвен тест. Опциите за лечение включват лекарства и промени в диетата и начина на живот.

Човек може да се чувства гладен през цялото време поради редица причини. Може да намалят този глад, като направи промени в диетата:

 • повече протеини и фибри
 • яде по-малко захар и сол
 • пиене на повече вода
 • ограничаване на преработени или пържени храни
 • консумиране на по-малко алкохол

Хората, които изпитват постоянно чувство на глад или необяснима загуба на тегло трябва да обсъдят състоянието с лекар.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се