3 съвета как да контролираме емоционалното хранене при стрес

233
3 съвета как да контролираме емоционалното хранене при стрес

Случвало ли Ви се е да изядете повече парчета шоколадова торта или цял пакет с чипс след напрегнат работен ден? Ако е така, не сте сами. Проучванията показват, че стресовите събития активират системи свързани с метаболизма и психологичното състояние.

Това означава, че по - голямото количество сладка храна към която посягате след стресиращо събитие или поредица от стресови събития може да доведе до комбинация от определени физиологични и психологически фактори.

Как стресът влияе на апетита?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проучванията показват, че жените с високи нива на хроничен стрес са склонни към емоционално хранене. В допълнение към психологическите реакции на стреса може да има и физиологични реакции.

По време на стресово събитие тялото отделя кортизол, хормон който помага на тялото да се защити. Въпреки това, ако нивата на кортизола са повишени за продължителен период от време като например при повтарящи се и постоянни стресови фактори това може да доведе до повишена консумация на храна, съхранение на мазнини и наддаване на тегло.

реклама

Има ли значение времето през деня?

Според проучване от катедрата по психиатрия и поведенчески науки на университета Джон Хопкинс времето през деня може да играе роля в реакциите на апетита и гастроинтестиналните хормони (хормони в гастроинтестиналния тракт) и да поставя предизвикателства при хранене и стрес. В изследователските проучвания се използва предизвикателство, за да се види как хората реагират на различни храни или стресови фактори. Това проучване показва, че следобяд или вечерта може да бъде период с висок риск за преяждане особено когато е съчетано с излагане на стрес. Това означава, че вечерното хранене може да бъде период от време когато има по - голяма вероятност да ядете повече отколкото трябва.

За да намалите тази вероятност обърнете внимание на навиците за хранене след дълъг работен ден, за да предотвратите наддаване на тегло. Опитайте да приготвите храната предварително, за да контролирате размера на порциите или дори използвайте дневник за хранене, за да проследявате какво ядете, какво количество и кога.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ С ОТСТЪПКА ТУК!

3 съвета как да контролираме и управляваме емоционалното хранене при стрес

1. Подбирайте внимателно храната си през деня. Знайте, че желанието Ви за храна може да е резултат от стресиращо събитие и се запитайте наистина ли сте гладни.

2. Намерете по - здравословни варианти. Ако все още чувствате нужда от лека закуска помислете за по - нискокалоричен вариант с по - малко мазнини от този който може би сте избрали преди. Някои малки идеи за здравословни закуски:

Нещо сладко: Нарежете ябълка и я намажете с ядково масло. Комбинацията от въглехидрати, протеини и здравословни мазнини ще да помогне за ограничаване на апетита и задоволяване на нуждата от сладко.

Нещо пикантно: Помислете за добавяне на хумус към бъркани яйца за по - нискокалорична закуска с високо съдържание на протеини.

3. Съобразявайте размера на порцията. Вместо да вземете цялата кутия със себе си сложете количество с определен размер за закуска в чиния. Проверете опаковката, за да видите какъв е размерът на една порция и се опитайте да се придържате към това.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се