5 мита за мистериите на съня

523
5 мита за мистериите на съня

Всичко което се случва по време на сън е жизненоважно. Сънят спомага за поддържането на добро физическо и психическо здраве. Дългосрочните ефекти от загубата на сън са свързани с редица здравословни състояния включително диабет, депресия, инсулт и др.

Въпреки това тъй като сънят има неразривна връзка със сънищата, психични състояния и емоции не е изненадващо, че е свързан с много митове. Редица научни данни развенчат едни от най - утвърдените митове.

Кои са петте мита за съня?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Мозъкът се изключва по време на сън. За щастие мозъкът ни не прекъсва ежедневната си работа по време на сън. Протичането на важни жизнени функции като дишането например означават, че мозъкът ни никога не може да се изключи напълно. Всъщност по време на сън с бързо движение на очите (rapid eye movement, REM) когато се случват повечето сънища активността на мозъчната вълна е като тази на будност.

Интересното е, че въпреки високото ниво на активност най - трудно е да се събуди спящ по време на REM сън. Ето защо този етап на сън понякога се нарича парадоксален сън.

Докато спим бялото и сиво вещество на мозъка имат много общо. След като сме заспали мозъкът ни преминава през три етапа на не - REM сън последван от една фаза на REM сън. На всеки от четирите етапа мозъкът демонстрира специфични модели на мозъчните вълни и невронна активност. Този цикъл от четири етапа се повтаря пет или шест пъти по време на пълноценен сън.

Докато някои области на мозъка се успокояват по време на сън без REM други са активни.

Интересен случай е таламусът. Тази част от мозъка е релейна станция за сетивата ни. Това което виждаме, чуваме и чувстваме пристига първо в таламуса. Оттам сензорните сигнали се пренасят към кората на главния мозък.

По време на сън без REM таламусът е относително спокоен. Въпреки това по време на REM сън таламусът става активен и изпраща на кората на главния мозък гледките и звуците на нашите сънища.

2. Ако си спомняте съня си значи сте спали добре. Повечето хора сънуват всяка вечер, но често не се помнят сънищата. Те се случват най - вече по време на REM сън, но почти веднага се забравят. Едва когато някой се събуди по време или веднага след REM сън споменът за сън все още не е избледнял.

Данни показват, че някои неврони които са активни по време на REM сън могат активно да потискат спомените от сънищата. Тези неврони произвеждат меланин - концентриращ хормон (MCH), който помага за регулиране на съня. MCH също инхибира хипокампуса, ключова област в мозъка за съхранение на паметта. Един от авторите на изследването д -р Томас Килдуф, обяснява:

"Тъй като се смята, че сънищата се появяват предимно по време на REM сън етапът на сън когато MCH клетките се включват, активирането на тези клетки може да попречи на съдържанието на съня да се съхранява в хипокампуса - следователно сънят бързо се забравя."

Проучване подхожда към този въпрос от различна гледна точка. Изследователите са наели хора които са склонни да си спомнят сънищата си през повечето нощи. Те открили, че тези хора се събуждат през нощта по - често от хората които по - рядко си спомнят сънищата си. Това предполага, че хората които често си спомнят сънищата могат да спят по - лошо.

Накратко запомнянето на сън не е индикация за добър сън. Просто сте се събудили в точното време, за да си го припомните.

3. Никога не събуждайте лунатик. Често срещаното твърдение е, че ако събудите лунатик той може да получи инфаркт или дори да умре. Това не е истина. Въпреки това, ако някой събуди лунатик може да предизвика объркване, а понякога и страх.Някои лунатици могат да действат агресивно така, че трябва да се внимава, ако някой ги събуди.

Понякога лунатиците могат да се наранят докато се движат в къщата със затворени очи. Поради тази причина най - добрият начин на действие е да се опитате да ги принудите да се върнат към безопасността на леглото. Най - доброто нещо което трябва да направите, ако видите лунатик е да се уверите, че е в безопасност.

реклама

След като лунатикът заспи и епизода приключи е добра идея внимателно да го събудите преди да позволите да заспи. Това може да "предотврати появата на друг епизод в същия цикъл на дълбок сън". Не крещете и не стряскайте човека и не го ограничавайте физически, освен ако не е в опасност."

4. Алкохолът гарантира добър сън през нощта. Алкохолът намалява времето необходимо за заспиване. Някой, който е пил алкохол също може да бъде по - труден за събуждане. Поради това хората често приемат, че има благоприятен ефект върху съня като цяло. Това не е така. Качеството на съня под въздействието на алкохол е по - лошо в сравнение със съня без алкохол.

За да се събуди чувствайки се освежен нашият мозък трябва да премине през строго организираната поредица от фази и цикли. Алкохолът нарушава тази серия от повторения.

Например както обясняват авторите на изследване по темата след пиене на алкохол: "Намаляването на REM съня в първата част на съня е значително. Общият процент на REM сън през нощта се намалява в повечето проучвания при умерени и високи дози.

Според друга статия която разглежда по - широко връзката между алкохола и съня: "възникнали проблеми със съня са много разпространени сред употребяващите алкохол със степен на клинично безсъние между приблизително 35% и 70%".

Докато алкохолът Ви кара да заспите по - бързо, сънят ще бъде по - малко освежаващ.

5. Сирене и други храни. Това е стар мит който повечето хора в западния свят са чували, че човек трябва да яде сирене преди лягане, но това не е общоприето за всеки.

Обилно ястие точно преди лягане независимо дали включва сирене или не може да причини лошо храносмилане или киселини които могат да попречат на съня.

Ако сънят е нарушен от активната работа на червата по - често се събуждате и по - вероятно е да си спомните сънища които сте имали. И ако червата причиняват дискомфорт това може да увеличи вероятността да имате неприятен сън.

Видът на храненето преди вечерята също може да има значение. Д -р Уилям Кормос, главен редактор на Harvard Men’s Health Watch обяснява:

Поглъщането на голямо количество храна особено такава с високо съдържание на въглехидрати може да предизвика нощно изпотяване, тъй като тялото генерира топлина докато метаболизира храната."

Отново това вероятно ще наруши съня, ще увеличи будността и следователно ще увеличи вероятността да запомните сънищата.

Някои храни включително мляко, сирене и пуйка могат да помогнат за съня. Това е така защото съдържат аминокиселина наречена триптофан. Триптофанът е необходим за тялото да произвежда серотонин, който е необходим за производството на мелатонин, хормон който играе роля в съня. Следователно храни съдържащи триптофан могат да помогнат за съня.

Въпреки това проучванията изследващи приема на триптофан не са открили преобладаващ ефект върху съня. Освен това нивата на тази аминокиселина в порция сирене или пуйка не са достатъчно високи, за да имат значение.

Сънят все още крие много загадки. Само чрез наука и изследвания можем да отключим повече отговори.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се