5 начина да запазим психическото си здраве по време на различната Коледа 2020

806
5 начина да запазим психическото си здраве по време на различната Коледа 2020

Коледа тази година ще бъде много по-различна. Кои са 5-те основни съвета, които да ни помогнат да укрепим психичното си здраве по време на Коледните и Новогодишни празници през 2020 г. и след тях?

Коледа традиционно е време да споделяме времето си с най-близките и най-скъпите ни хора. За повечето от нас това едва ли ще е така тази година__. С въведените ограничения за пътуване и карантините ще трябва да се приспособим. Въпреки, че пандемията е засегнала всички по различен начин изглежда, че се отразява на психическото ни здраве.__

Във време когато семейството и приятелите обикновено са най-близки, тази година те ще бъдат по-далеч. Грижата за нашето психично здраве е по-важна от всякога когато навлизаме в празничния сезон. Дори без пандемия с която да се справяме празничният сезон носи стрес и напрежение, така че с допълнителните предизвикателства, които тази година ни поднесе трябва да положим големи усилия.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Предоставените съвети не могат да запълнят празнотата или да излекуват безпокойството, което COVID-19 предизвиква, но понякога малките стъпки взети заедно могат да доведат до значителни ползи.

1. Сън. Нито една статия за поддържане на психичното здраве не би била пълна, ако не се споменава сънят. В нашия модерен, неоново осветен свят не отделяме значението на съня от който се нуждаем. Загубата на сън пречи на нашето настроение. Това е интуитивно, но и подкрепено от изследвания. Проучване заключава: "Загубата на сън усилва негативните емоционални ефекти от негативните събития, като същевременно намалява положителния ефект от позитивни събития." Ако не спим достатъчно има по-голяма вероятност да се чувстваме по-негативни когато нещата се объркат и по-рядко се чувстваме положително когато вървят добре.

Друго проучване установява, че "хората стават по-импулсивни и изпитват по-малко положително въздействие след период на кратък сън". Отново намалената продължителност на съня изглежда намалява настроението. Във време когато настроението на хората е на ниски нива допълнителният сън може да е относително лесен начин да се почувстваме по-добре.Връзката между съня и психичното здраве е сложна и двупосочна - проблемите с психичното здраве могат да повлияят на качеството на съня, а липсата на сън може да навреди на психичното здраве.

2. Поддържайте физическото си здраве и бъдете активни. За да се подобри психичното здраве трябва да се включват упражнения. Учените са доказали, че физическата активност може да повиши настроението както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Проучване установява връзка между кардиореспираторната дейност и риска от често срещани психични разстройства. Физическата активност може да осигури защита срещу появата на депресия. 10-15-минутни разходки подобряват настроението и повишават спокойствието. Така, че дори да е нещо просто като танци в кухнята или разходка на кучето за малко по-дълго всичко се отразява добре. Вярно е, че нито упражненията, нито сънят не могат да заменят прегръдката на приятел или роднина, но това може да ни помогне да се справим по-добре с разочароващите моменти и да преосмислим тази трудна година.

3. Справяне със самотата. За много хора самотата вече е предизвикателство за 2020 г. Размисълът върху приятелите и семейството по време на Коледа вероятно ще засили тези чувства на изолация. За да се преборите с това положете усилия да запазите връзка. Независимо дали става дума за обикновено телефонно обаждане или видеочат насрочете някои разговори. Не забравяйте, че не сте единственият, който се чувства самотен. Останете заети. Безцелното време може да се движи бавно. Заетият и ангажиран ум е по-малко вероятно да се спира на самотата. Проучване установява, че хората, които се включват в приятна задача се справят по-добре по време на карантина. Авторите пишат: "Участниците, които имат повече дейности също съобщават за повече положителни емоции, по-малко изразени депресивни симптоми и по-малко чувство за самота."

4. Хранете се здравословно. Коледа се свързва в не малка част с прекаляването. Има все повече доказателства, че това което ядем влияе на нашето настроение. "Здравословният начин на хранене като средиземноморската диета е свързан с по-добро психично здраве, отколкото нездравословното хранене, като западната диета. Имайки това в предвид гаранцията, че се храним добре преди и в дните след Коледа може да ни помогне да запазим стабилен ум.

5. Сравнете Вашите очаквания с тези на близките си. Не всички са на една и също ниво когато става въпрос за пандемия. Някои хора се предпазват, докато други може да са се поддали на "пандемична умора". Други все още могат да мислят за "измама" и да отказват да носят маска. Някои членове на семейството може да настояват за семейно хранене. Други разумно може да изберат виртуална среща за семейните трапези. Тези разлики могат да предизвикат разочарование и допълнителен стрес. Важно е да се водят ясни и откровени дискусии с членовете на семейството за това какво могат да очакват тази година.

Надяваме се, че ще трябва да изтърпим тази необичайна и неудобна Коледа само веднъж. Ако не се чувствате добре с предложения от някого план, кажете "не" и се придържайте Вашата стратегия. Най-разумният вариант е да се ограничат възможно най-много контактите. Всеки трябва да вземе свое решение за това как да действа и спазва правилата. За да защитите собственото си психично здраве вземете свое собствено решение и не позволявайте да Ви подканят да правите нещо което смятате за твърде рисковано. Най-сигурният начин да се насладите на Коледа тази година, за съжаление е да го направите виртуално.

Тези съвети не могат да заменят добрите моменти, които очакваме по Коледа. Ако обаче полагаме повече усилия кумулативният ефект от резултатите на всички тези съвети може да ни е от полза.

Говорете с приятели и семейството си, ако се чувствате с ниски нива на енергия. Вероятно е и те да се чувстват така. Никога не се страхувайте да говорите за емоциите си. За всички тези празници са по-различни. Всички заедно сме в тази реалност и все някога ще свърши.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се