5 начина за овладяване на емоционалния глад

2039
5 начина за овладяване на емоционалния глад

Обръщате ли се към храната когато се чувствате стресирани от работа, ангажименти към семейството или социални ангажименти? Не сте единствени. Психотерапевтът Алисън Коен обяснява защо ядем когато сме подложени на стрес, как емоционалното хранене влияе върху теглото и здравето и какво може да се направи, за да се преодолее емоционалния глад.

Защо стресът кара хората да преяждат и какво можете да направите, за да избегнете тази ситуация?

Стресът често задейства емоционалното хранене защото много обстоятелства от ежедневието предизвикват стрес и безпокойство което води до преяждане. Някои от факторите на стреса можем да контролираме, а други не. Като например стреса който поставяте върху себе си в желанието си да сте перфектни, тревожността която изпитвате относно работата си в даден момент или когато се сблъскате с проблем на приятел или член на семейството. Фактори на стрес които не са под Ваш контрол са например медицински проблеми, определени семейни и социални отношения с приятели и колеги.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Както отрицателните, така и положителните събития могат да причинят стрес. Например закупуването на дом, сключването на брак и раждането на бебето са радостни събития. Но също така стресиращи, защото включват промяна, а тя носи нови и често провокиращи тревожност проблеми в живота. Затова както положителните, така и отрицателните обстоятелства могат да доведат до емоционално преяждане.

Към кои храни се обръщат най-често хората при хранене вследствие на стрес?

Вероятно от личен опит сте усетили позитивните емоции на някои храни, например такива които психически ни напомнят детството. Или, че често храните с високо съдържание на захар и мазнини са това за което хората обикновено копнеят когато нивото на стрес се повиши. Това може да помогне в обяснението защо психологическият стрес и емоционалното хранене характеризиращи се с липса на контрол върху вида и количеството на консумираната храна са два основни фактора които пречат на толкова много хора да отслабнат.

Стресът причинява ли глад?

Връзката с храната е физическа, но и психическа. Физическата връзка с храната се основава на видовете храни които избирате да ядете, вашето хранително поведение и навици и как тялото реагира биологично на Вашата диета.

Психологическа или емоционалната връзка с храната се основава на:

  • това как мислите за храната
  • как използвате храната по причини различни от това, за да облекчите глада
  • как храната се свързва с начина по който се чувствате и как изглеждате

Понякога се храним, за да задоволим истинския глад. Това е физическата нужда да се нахраним, за да оцелеем. В други моменти например при стрес се храним, за да задоволим апетита си или желанието си за определен вид храна, защото вярваме, че това ще помогне. Това е психологическа или емоционална нужда която по принцип няма нищо общо с действителния глад. Емоционалният глад е реакция на непреодолими чувства и емоции.

Разбира се, ако сте гладни и стресирани едновременно може да се храните, за да задоволите истинския глад. Но в същото време можете да изберете бърза храна или сладък десерт за нещо по-питателно, защото в този момент не се опитвате да се храните здравословно.

Биологичната причина за преяждянето при стрес може да е, че постоянният стрес причинява повишена и продължаваща секреция на хормон наречен кортизол в кръвта, а високите нива на кортизол са свързани с повишен апетит. Установено е, че нивата на кортизол свързани със стреса са значително по-високи при затлъстели жени, отколкото при жени с по-здравословно тегло, въпреки че тази връзка не винаги води до преяждане.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОРТИЗОЛ С ТСТЪПКА ТУК!

5 начина за справяне със стресовото хранене

За да контролирате храненето при стрес, трябва да контролирате нивата на стрес. Най-добрият начин да се справите със стреса е да обмислите настоящите ситуации и в същото време да се научите и да бъдете подготвени да се справяте със стресови ситуации в бъдеще преди проблема във Вашето хранително поведение да излезе от контрол.

5-те стъпки които могат да Ви помогнат да се справите със стреса и да избегнете преяждането:

1. Определете стресовите фактори. Разяснете обстоятелствата и емоциите които Ви водят към връзката стрес-храна. Те водят към начина на емоционалното хранене и след като ги разпознаете можете да предприемете стъпки, за да ги избегнете или поне да сте подготвени за тях.

2. Физически упражнения за намаляване на стреса. Ако сте в добра физическа форма сте по-устойчиви на въздействието на стреса. Упражненията задействат химически промени в мозъка които намаляват стреса. Но за съжаление самият стрес може да попречи на някои хора да предприемат стъпки, като упражнения, които биха могли да подобрят тяхното психическо и физическо здраве. Ако не можете да стигнете до фитнес залата или дори да правите упражнения у дома опитайте се да увеличите ходенето. Занимавайте се с градинарство, почистване и други по-леки форми на движение и упражнения които обикновено правите в ежедневието.

3. Потърсете помощ. Говорете за чувствата и реакциите на стрес с близки приятели и семейството. Те могат да Ви окажат подкрепата която Ви е необходима, за да изживеете трудните ситуации. Ако често чувствате вина, срам или се самосъжалявате относно хранителните си навици потърсете специалист.

4. Практикувайте майндфуенс (наблюдение и осъзнаване). Медитацията, йога, тай-чи и други упражнения и програми базирани на съзнанието спомагат за успокояване на ума и тялото. Когато сте спокойни и съсредоточени по-добре можете да направите по-интелигентен и здравословен избор на начин на живот. Осъзнатото хранене, забавянето и обръщането на повече внимание на това и как се храните е форма на осъзнатост.

реклама
5. Поинтересувайте се относно интуитивното хранене. Практика разработена от диетолозите Евелин Трибол и Елизе Реш през 90-те години на миналия век и все още се препоръчва от специалистите по хранене. Интуитивното хранене означава да обръщате повече внимание на изпратените естествени сигнали за глад и засищане между мозъка и червата. Тези сигнали Ви помагат да определите кога, какво и колко да ядете. След като разберете и се доверите на собствените си грижи за естествено хранене, освен ако нямате ограничения в диетата можете да си дадете разрешение да се поддадете на жадуването да речем за шоколадова торта__. Интуитивно ще знаете кога да кажете "достатъчно!" Вашето решение се основава на глада, както и на привлекателността на определени храни в определени моменти, но не и на това колко стресирани или емоционални се чувствате в момента.__

Интуитивно храненето Ви дава възможност да научите как се чувства тялото когато наистина сте гладни в сравнение с глад който се захранва от стрес или нужда от емоционален комфорт. Когато разберете и обърнете внимание на това защо тялото Ви копнее за определена храна ще имате по-добро разбиране как да овладявате и контролирате емоционалното хранене.

https://www.psycom.net


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на кортизол в серум за 11.70 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на кортизол в серум за 11.70 лв. от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

37 закупени
-27%
16,00 лв.
11,70 лв.
Изследване на Кортизолов ритъм (сутрин и следобяд) за 23.30 лв. от МДЛ "Мед-Диа"
-27%
32,00 лв.
23,30 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се