Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Биоидентичната хормонална терапия - какво трябва да знаем

 
Биоидентичната хормонална терапия - какво трябва да знаем

Хормоналната заместителна терапия може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата, включително горещи вълни, вагинална сухота и промени в настроението. Освен това може да намали риска от чупливи кости и сърдечни заболявания.

Алтернативен метод на хормоналната заместителна терапия е биоидентичната хормонална терапия.

Какво представляват биоидентичните хормони?

Биоидентичните хормони са хормони които са химически същите като тези които тялото произвежда. Въпреки, че се произвеждат в лаборатория биоидентичните хормони имитират хормоните които човешкото тяло произвежда естествено. В резултат на това тялото не би трябвало да може да открие разликата между хормоните които произвежда и биоидентичните.

Биоидентичните хормони могат да бъдат направени от различни източници които обхващат растителни и животински продукти. Биоидентичните хормони включват:

Някои големи фармацевтични компании произвеждат определени биоидентични хормони които се регулират от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЕСТРАДИОЛ С ОТСТЪПКА ТУК!

Биоидентични хормони срещу синтетични хормони

Биоидентичните хормони имат точната химическа и молекулярна структура като хормоните на човешкото тяло, докато други видове хормони произведени в лаборатория нямат тази структура. Тъй като тези други синтетични хормони се произвеждат по различен начин от хормоните в тялото, тялото реагира на тях.

Например Premarin, вид заместител на естроген който се произвежда с помощта на урина от бременни коне се свързва с човешките естрогенни рецептори много здраво и ги прави по - реактивни. Както при всички лекарства които действат като заместителна терапия с естроген тази реакция може да увеличи риска от рак, ако се приема дълго време.

Прилагане

Биоидентичните хормони могат да се използват за третиране на симптоми на менопауза при жените което води до потенциални ползи. Потенциалните ползи от биоидентичните хормони включват:

Въпреки, че симптомите които жените изпитват и се смятат за симптоми на менопаузата всъщност са симптоми на перименопаузата.

Менопаузата се отнася до времето когато жената спира да има цикъл всеки месец. Перименопаузата е времето водещо до менопаузата когато яйчниците започват да произвеждат по - малко естроген.

 

Кой се нуждае от биоидентични хормони?

Поради съществуващите все още въпроси около безопасността на биоидентичните хормони повечето жени преминаващи през перименопауза може да потърсят първо други възможности за лечение. Не всички жени обаче реагират добре на традиционните лечения. В тези случаи жените могат да обмислят биоидентичните хормони като алтернатива.

Също така жените които са опитвали други лекарства може да искат да обмислят промени в начина си на живот преди да започнат биоидентична хормонална терапия. Някои допълнителни мерки които да опитате:

Форми на биоидентичтните хормони

Биоидентичните хормони се предлагат в различни форми в зависимост от това точно към какви симптоми са насочени. Формите на видовете биоидентични хормони са:

Прилагането на лечение трябва да възстанови естествените хормони които имат по - младите жени, но те намаляват с възрастта.

Когато е под наблюдението на лекар жената ще бъде тествана за нива на хормони обикновено чрез вземане на проби от слюнка или кръв. Лекарят ще определи от какви хормони се нуждае жената. По време на лечението си нивата на хормоните на жената ще бъдат оценени няколко пъти, за да се провери баланса.

Комбинирани хормони

Специално комбинираните хормони са хормони които са направени по поръчка под формата на хапчета, спрей, крем или супозитория от аптека където могат да приготвят комбинирани хормонални препарати. Тези хормони се смесват в определена комбинация за всяка жена. Комбинираните хормони може да имат предимството да се произвеждат без определени алергени. Въпреки това комбинираните хормонални препарати не се регулират от регулаторен орган и тяхната ефикасност не е доказана в големи проучвания.

Когато се говори общо за биоидентични хормони обикновено се има в предвид тези нерегулирани съставени по поръчка формулировки на хормоналните препарати.

Някои жени може погрешно да вярват, че получените по поръчка хормонални препарати са по - безопасни от други налични в търговската мрежа биоидентични хормонални терапии.

Въпреки, че може да са по - безопасни за жени които имат алергия към добавка в наличните в търговската мрежа хормони приготвянето по поръчка на комбинирана хормонална терапия носи подобни рискове като биоидентичната хормонална терапия.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Рискове

Биоидентичните хормони са широко категоризирани като тествани и прегледани от регулаторен орган. Одобрените продукти са преминали задълбочено тестване и контрол на качеството.

Наличието на компании които не са търсили или не са получили одобрение все още могат да продават своите продукти и това води до пазар смесен с добре тествани биоидентични хормони и такива при които рисковете от употреба са неизвестни, не са преминали тестване или никога не са били оценени.

Освен това в момента няма налични дългосрочни проучвания или тестове които да разглеждат употребата на биоидентични хормони. Това означава, че потенциалните последици от продължителната или минимална употреба на биоидентични хормони не могат да бъдат точно известни.

Друг проблем с използването на биоидентични хормони е, че терапията може да попречи на лекаря да диагностицира по - сериозно заболяване като автоимунно заболяване, ако е налице. В това отношение някои докладвани странични ефекти включват:

Няма достатъчно убедителни доказателства които да предполагат, че биоидентичните хормонални терапии са ефективни или безопасни. Жените които търсят облекчение от симптомите на менопаузата е най - добре да обмислят също така някои основни промени в начина на живот.

Ако в бъдеще се извършат повече изследвания на биоидентичните хормони те може да се окажат достатъчно безопасни за употреба от хората.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

148

реклама

Коментариреклама


Свързани статии