Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Как да почистваме лицето си правилно? Вижте съвети, които ще ви сбогуват с акнето и комедоните!

 
Как да почистваме лицето си правилно? Вижте съвети, които ще ви сбогуват с акнето и комедоните!

   Всяка една жена иска лицето й да изглежда красиво и гладко. Има начини, с които кожата на лицето винаги да изглежда прекрасно. Изискват се грижи, специална поддръжка и редовно почистване, съобразно с типа кожа.
   Кожата е орган, непрекъснато отделящ себум, който я предпазва от вредните въздействия на околната среда. Всеки ден от кожата се отлющва най-повърхностния рогов слой с епителни клетки и по този начин кожата се обновява. Прекомерното количество себум, замърсяванията и отлющените епителни клетки във фоликула на косъма образуват комедони.
   Когато лицето се замърси с бактерии, дали от околната среда, дали от ръцете, се получават възпаления и пъпки. Тези проблеми могат да бъдат избегнати със следните стъпки:

ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА:

1. Козметиката трябва да бъде качествена.
   Започваме първо с продуктите, които се прилагат върху лицето, защото ако ежедневната козметика е некачествена, няма значение с какво го почиствате. Хидратиращите кремове и ежедневният фон дьо тен или ВВ-крем (ако ползвате такъв) е добре да бъдат качествени медицински продукти. В противен случай те могат да бъдат причина за запушване на порите.

2. Първа стъпка в почистването: измивен гел.
   Задължително всяка вечер лицето трябва да бъде почиствано с измивен гел в банята. Запомнете, че тоалетното мляко и почистващите тоници не могат да заместят тази стъпка. Има замърсявания и ненужен грим, които не могат да бъдат почистени по никакъв друг начин.

3. Втора стъпка: Почистващ тоник.
   След измиването на лицето с гел, идва мястото и на тоника или тоалетното мляко. Те ще допълнят почистването в по-голяма дълбочина и ще хидратират в известна степен кожата.

Важно: Измивните продукти трябва да бъдат съобразени с типа кожа, защото в противен случай може да я изсушите прекалено. Ако кожата е нормална или суха, е добре да използвате и козметика за нормална или чувствителна кожа. Себорегулиращите продукти изсушават прекалено кожата, за да могат да постигнат целта си и ако не са подходящи за вашия тип кожа, може да си навредите като я пресушите.

4. Трета стъпка: Хидратиращ крем.
   Изключително важна стъпка по ред причини: първо – сухата и дехидратирана кожа старее много по-бързо, второ – сухата кожа е с нарушени обменни процеси, което нарушава нейната защитна функция, трето – сухата кожа губи своята еластичност и е причина за по-ранна поява на първи бръчки. Хидратацията на лицето е задължителна сутрин и вечер. За предпочитане е кремът да бъде със слънцезащитен фактор.
   Ако кожата е мазна и акнеична се използват освен хидратиращите кремове, и себорегулиращи. Те изсушават и затова е необходимо да се използват и двата вида.

5. Четвърта стъпка: Грижа на сутринта.
   Често пропускана, но много важна стъпка в грижата за лицето. През нощта лицето продължава да произвежда себум и да отлющва епителни клетки, затова на сутринта то очаква вашата грижа. Измивният гел тук не е необходим. Достатъчно е нежно почистване с тампон и лек тоник или термална вода. Разбира се, завършваме с хидратиращ крем.

МЕСЕЧНА ГРИЖА:

1. Първа стъпка: Мануално почистване на лице.
   През определен период от време е добре лицето на бъде почиствано мануално от подкожните натрупвания на себум. Процедурата се провежда от козметик или дерматолог, а периодът на който е добре да се прави, зависи от типа на вашата кожа (от един месец до три месеца).

2. Втора стъпка: Хидратираща или почистваща маска.
   Много е полезно за кожата веднъж в месеца да се правят маски, които премахват горния рогов слой и освобождават кожата от мъртвите клетки. Тези маски съдържат различни продукти на киселини (най-често салицилова киселина) и действат много освежаващо за кожата. Не бива да се прекалява и да се правят прекалено често.
   Ако кожата е много изсушена, хидратиращите маски са отлично средство за решаване на този проблем. С тях няма опасност да прекалите.

   С тези лесни стъпки ще си осигурите красива и гладка кожа, защото редовното почистване на лицето предпазва от бактериални замърсявания и премахва отлющените епителни клетки от роговия слой. А това са основните виновници за акнето и комедоните.  

Автор: Лилия Илиева

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

13214

реклама

Коментариреклама


Свързани статии

Мезотерапия
09.10.2015    3153

Сподели !