Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Как депресията се отразява на физическото здраве?

 
Как депресията се отразява на физическото здраве?

Депресията като разстройство на настроението причинява редица емоционални симптоми, включително трайни чувства на тъга и загуба на интерес към нещата които някога са Ви радвали. Може да Ви накара да се почувствате зле и да причини симптоми като изтощение, главоболие и други видове болка. Има редица начини по които депресията може да ни разболее физически. 

Някои от различните физически симптоми и защо те се случват:

Диария, разстроен стомах и язви. Мозъкът и стомашно-чревния тракт са пряко свързани. Доказано е, че депресията, тревожността и стреса влияят на функцията на стомашно-чревния тракт което може да причини диария, запек и гадене.

Емоциите също така се отразяват на производството на стомашна киселина което може да увеличи риска от язви. Има някои доказателства, че стресът може да предизвика или да влоши киселинния рефлукс. Изглежда също има връзка между гастроезофагеалния рефлукс и тревожност. Депресията е свързана и със синдрома на раздразненото черво.

Нарушаване на съня. Проблемите със съня са често срещани симптоми на депресия. Може да включва проблеми със заспиването или неродуктивен или неспокоен сън. Има съществени доказателства, свързващи депресията и проблемите със съня. Депресията може да причини или да влоши безсънието, а безсънието може да увеличи риска от депресия. Ефектите от лишаването от сън влошават и други симптоми на депресия, като стрес и тревожност, главоболие и отслабена имунна система.

Нарушен имунитет. Депресията влияе върху имунната система по няколко начина. Когато спим имунната система произвежда цитокини и други вещества които помагат на тялото да се бори в случай на инфекция. Лишаването от сън като често срещан симптом на депресия пречи на този процес увеличавайки риска от инфекция и заболяване. Също така има доказателства, че депресията и стресът са свързани с възпалението. Хроничното възпаление играе роля в развитието на редица заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак.

Повишена сърдечна честота и кръвно налягане. Депресията и стресът са тясно свързани и е показано, че и двете влияят на сърцето и кръвното налягане. Неконтролираният стрес и депресия могат да причинят:

Проучване установява, че депресията е често срещана при хора с неконтролирано високо кръвно налягане и може да попречи на регулирането на кръвното налягане.

Отслабване или наддаване на тегло. Настроението може да повлияе на Вашата диета и начина на хранене. За някои депресията причинява загуба на апетит което може да доведе до ненужна загуба на тегло. За други чувството за безнадеждност може да доведе до лош избор на хранене и загуба на интерес към упражнения.

Повишеното консумиране на храни с високо съдържание на захари, мазнини и въглехидрати също е често срещано. Повишеният апетит и наддаването на тегло също са странични ефекти на някои лекарства за депресия. Затлъстяването е често срещано при хора с депресия.

Главоболие. Според проведено проучване 30 до 60 процента от хората с депресия изпитват главоболие. Доказано е, че депресията и свързаните с нея симптоми като стрес и тревожност причиняват напрегнато главоболие. Изглежда, че депресията увеличава риска от повтарящи се главоболия с по-голяма интензивност и по-голяма продължителност. Лошият сън също може да допринесе за по-чести или по-силни главоболия.

Болки в мускулите и ставите. Има потвърдена зависимост, че депресията може да причини болка, а болката може да причини депресия. Болки в гърба и други болки в ставите и мускулите са често срещани физически симптоми на депресия. Доказано е, че депресията и други разстройства на настроението променят възприемането на болка което може да предизвика или влоши болката. Умората и загубата на интерес често срещани при депресия могат да доведат до по-малко активност. Това бездействие е възможно да причини мускулни и ставни болки и скованост.

Лечение на физическите симптоми на депресия. Намирането на облекчение за физическите симптоми на депресия може да изисква повече от един вид лечение. Лечението може да включва:

Антидепресанти. Счита се, че антидепресантите като лекарства за депресия коригират невротрансмитерните дисбаланси в мозъка които са отговорни за настроението. Те могат да помогнат за облекчаване на физическите симптоми свързани с химични сигнали в мозъка. Някои антидепресанти също могат да помогнат за облекчаване на болката и главоболието, безсънието и лошия апетит.

Поведенческа терапия. Когнитивно-поведенческата терапия, междуличностната терапия и други видове поведенческа терапия помагат при лечението на разстройства на настроението и болка. Когнитивно-поведенческата терапия също е ефективно лечение на хронично безсъние.

Техники за намаляване на стреса и помощ при физическите и емоционални симптоми на депресия:

Други лекарства. Обезболяващи и противовъзпални средства могат да помогнат за облекчаване на главоболието и болки в мускулите и ставите. Мускулните релаксатори могат да помогнат при болки в долната част на гърба и напрегнати мускули на шията и раменете. В краткосрочен план може да се предпише лекарство за тревожност. Заедно с това, че помагат при състояние на тревожност тези видове лекарства също могат да намалят мускулното напрежение и да Ви помогнат да заспите.

Природни средства. Може също да успеете да намерите облекчение на симптомите си като използвате естествени средства за сън и естествени обезболяващи. Установено е, че омега-3 мастните киселини имат многобройни ползи които могат да помогнат при депресия и свързани симптоми и състояния.

Кога да посетите лекар за преглед?

За да получите диагноза депресия, симптомите трябва да присъстват в продължение на две седмици. Потърсете лекар за всякакви физически симптоми които не се подобряват в рамките на две седмици. Запишете час при специалист по психично здраве, ако започнете да забелязвате признаци на депресия.

Физическите симптоми на депресия са реални и могат да повлияят негативно на ежедневието и възстановяването ви. Всеки изпитва депресия по различен начин и макар да няма еднократно лечение, комбинация от лечения може да помогне. 

https://www.healthline.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

574

реклама

Коментариреклама


Свързани статии

Какво е депресия?
18.06.2016    5940

Сподели !