Omed.bg
реклама


Какви са предимствата на зъбните импланти?

 
Какви са предимствата на зъбните импланти?

При голям процент от хората в резултат на патологичен процес или инцидент  биват отстранявани зъби, които след това трябва да бъдат заместени, за да може пациентът да води нормален начин на живот (хранене, говор, естетика). Зъбните мостове са алтернативен вариант и много широко използван заместител на липсващи зъби. Сега вече съществува още по-добър метод за възстановяване на дефекта и той е поставянето на зъбни импланти.

За да разберем предимствата на зъбните импланти трябва да знаем следния интересен факт:

Налягането което се осъществява в устната кухина по време на дъвкателния акт е около 100 кг. Физиологично налягането се предава от зъба към костта и така то се разпределя равномерно върху цялата челюстна кост. Периодонциумът или в частност периодонталните връзки представляват зъбодържащият апарат, в които зъбът лежи като в хамак, държащ се за съседната челюстна кост.  Изработването на мост е свързано с изпиляване на здрави тъкани от съседните зъби на липсващия.  Също така мостът допринася за натоварването на техния зъбодържащ апарат при предаване на дъвкателното налягане.  Тоест мостът нарушава равномерното налягане, което се оказва върху челюстните кости в сравнение със зъбните импланти.Зъбните импланти представляват изкуствен зъбен корен, който служи за опора на изкуствената корона и по този начин бива заместен липсващ зъб. Много е важен фактът, че имплантите  не само заличават козметично дефекта, но и осигуряват физиологично протичане на дъвкателния процес, защото натоварването става равномерно. Когато по някаква причина (патологичен процес или травма) биват извадени зъби, подлежащата кост започва да атрофира, т.е. тя буквално се стапя. Основна функция на зъбните корени  е освен основа на коронката, а и стимул за растеж и поддържане на челюстните кости. Когато те липсват костта се резорбира. Зъбните импланти могат да предотвратят костната атрофия като биват поставени на мястото на липсващите корени. Образуваната здрава връзка между костта и импланта наподобява напълно анатомията и физиологията, а и също така 100% възстановява дъвкателния акт. Задължително условие за поставянето на зъбни имапланти са здравите челюстни кости и венци.


Обобщено предимствата на зъбните импланти са:

1.)  Подпомагат равномерното разпределяне на налягането върху челюстните кости по време на дъвкателния акт.
2.) Заличават козметичния дефект.
3.) Могат да предотвратят костната атрофия като биват поставени на мястото на липсващите корени.
 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2556

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !