Как лошата устна хигиена застрашава здравето ни?

5117
Как лошата устна хигиена застрашава здравето ни?

Всекидневното миене на зъби има значение не само от естетична гледна точка. Здравите и чисти зъби и венци са съществена част от здравето и доброто самочувствие на всеки човек, според СЗО. Много хора ,обаче губят в битката с упоритите кариеси!

Според СЗО от 60 до 90% от децата в училищна възраст и близо 100% от възрастните имат кариеси. 15 - 20% от хората в средна възраст страдат от парадонтоза, която е основен рисков фактор за загубата на зъби. Според Американската Дентална Асоциация над 100 милиона американци пропускат годишния си дентален преглед.

Редките посещения при зъболекар, придружени с недобра устна хигиена, не води само до зловещи гледки в устата, но и до по-сериозни здравословни проблеми отвъд устната кухина. Ето няколко мотивиращи причини да поздравите зъболекаря си по-скоро:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Превнция на редица заболявания

Зъболекарят може да предупреди за настъпването на сериозни заболявания като диабета например, само с бързо поглеждане на зъбите. Признаци за това може да бъде намалената секреция на слюнка, както и парещо усещане в устата или върху езика. Резултат от сухата уста може да бъде разпад на зъбите. Също така неконтролираните нива на кръвна захар имат разрушително и свиващо действие върху венците.

Много други страдания имат проявления в устната кухина, които включват кървящи венци, подути венци, язви по устната лигавица, суха уста. Зъбите могат да бъдат предупреждение за развитието на различни костни проблеми, риск от развитието на деменция, коронарна сърдечна болест, инфаркт. Оралните инфекции могат да са знак за преждевременно раждане, орален човешки папилома вирус и рак. Все пак грижата и превенцията на тези заболявания не зависят само от зъболекарите.

реклама

Намаляване на бактериите в устната кухина
Както на много места в тялото, устата пъпли от многобройни бактериални колонии. Проучване от 2005 година сочи, че в устната кухина има над 700 разлини вида бактерии. Трудно могат да се видят или да се почувстват, но са там. Някои от тях са способни да причинят ралични заболявания. Когато лошите бактерии се намножат се наблюдава насъбиране на плака, кариеси и гингивит, което може да прерасне и в парадонтоза. Устните инфекции позволяват на бактериите да достигнат чрез кръвта до сърцето и кръвоносните съдове, където могат да предизвикат повишаване на холестеролните нива и възпаления.
Сред рисковите фактори за заболявания на устната кухина според СЗО са нездравословното хранене, пушенето и злоупотребата с алкохол. Все пак рисковите фактори могат да варират дори по географски райони в зависимост от достъпа до медицински услуги. СЗО също така съобщава за увеличаване на случаите свързани с орални проблеми сред по-бедното население.

Плаката

Ежедневното миене на зъби и използване на конци за зъби поддържат бактериалния баланс в устата. Флуорът в пастите за зъби подпомага почистването на плаката, а конците за зъби премахват плаката и парченцата храна в пространствата между зъбите, където четката трудно достига. Препоръчва се известното на всички миене сутрин и вечер с мека четка до 3 - 4 минути. Пропускане на измиване веднъж не е фатално, но след пропускане на втория път лесно може да се усети насъбралата се плака. Тя задвижва процесите свързани с образуването на кариеси.

Източник: Medical Daily


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се