Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какви задължения би трябвало да възлагате на децата според тяхната възраст?

 
Какви задължения би трябвало да възлагате на децата според тяхната възраст?


   Децата още от съвсем малки трябва активно да участват в ежедневните дейности, за да може да се запознават отблизо с някои ангажименти и задължения. Това ще развива у тях много качества и умения. Определено децата няма как да бъдат най-добрите помощници в ежедневието. Със сигурност те се нуждаят от обяснения, време и внимание, за да свършат някоя задача. Идеята е да започнат да развиват у себе си отговорност, подреденост, структура в действията. Също така те трябва отблизо да се запознават с ежедневието, а не да бъдат пазени от него и в един прекрасен момент да бъдат изненадани от големия брой дневни ангажименти.

   Добре е да се заредите с търпение, защото понякога задачките няма да бъдат изпълнявани както вие искате, а в други моменти напълно ще бъдат пренебрегвани. Идеята е да тренирате и да развивате качества у детето чрез възлагането на задачи, а не толкова да бъде верен сътрудник в дневните ангажименти. Старайте се да бъдете мили и любящи към децата, но едновременно с това респектиращи. Избягвайте заповедническо и грубо отношение, защото по този начин бихте накърнили неговата личност. Освен това шансът да събудите инат и гняв у детето е огромен. Подхождайте с уважение и любов, за да може усилията ви да имат накрая положителен резултат, а именно – радостно и запознато с отговорностите дете.

Какви задължения може да възлагате на децата между 1г. и 2г. ?

   Дечицата до 1 годинка имат други по важни задачи от ежедневните дейности на възрастните. Това са кърмене, захранване, пълзене и първи стъпки към опознаването на големия и интересен свят. Те не се вълнуват от задачите на възрастните и така трябва. Но след 1 годинка вече може да започнете да подреждате заедно играчките. Всяка игра води след себе си купчини с разпиляни играчки, пъзели, животинки, кукли, колички и какво ли още не. В този период може да опитате да научите детето, че след игра трябва да се подреди и то вече може да участва в този процес. След като проходят децата може вече да участват в носенето на малки, леки и неопасни за тях предмети (кърпа за ръце, пластмасови чашки, играчки, продукти от хладилника или плодове и зеленчуци).

3г. – 6г. – с какви задачки би се справило детето в този период?

   Тук вече възможностите се разширяват. Детето вече може да участва в подреждането на дома, в сгъването на дрешките му с помощта на мама, в носене на леки торбички или своите собствени играчки по време на разходка. Може да се опитате да направите първи стъпки в готварството с лесни сандвичи, вкусен сладкиш или плодов крем. Нека детето участва активно, дори и след това да ви се наложи да почиствате двойно. Важни са неговото любопитство да опитва, неговото участие в процесите и усещането, че може и е полезно.

Между 6г. и 12г. – ангажиментите стават повече!

   В тази възраст децата вече може да участват в повече дейности, свързани с почистването на дома, може да се заемат със сгъване на дрехи, оправяне на леглото, подреждане на масата, сервиране и отсервиране на чинии и прибори (без ножове и други остри предмети), хранене на котката, кучето или друг домашен любимец, събиране на боклуци от дома (хартии, опаковки), разхождане на кучето, подреждане на торбите при покупки, подреждането след това на хранителните продукти в хладилника или по рафтовете, забърсване на прах.    

Добре дошли, тийн-години! 12г. – 16г. - какви задължения са подходящи за тази възраст?

   Вече почти всички. Децата вървят стъпка по стъпка към живота на големите, навлизат в пубертета. Започват бушуването на хормони, които ще донесат много бунтове, промени, емоции, любовни трепети, вълнения – една богата палитра от преживявания. В този период децата могат да се включват във всички дейности – готвене, почистване, пазаруване, грижа за по-малки братя и сестри, хранене и разхождане на домашни любимци. В този период вече срещу родителите стои един човек, който встъпва в първите етапи на своя съзнателен живот.

16г. – 18г. – детето вече не е дете! То е млад, любопитен и търсещ пътя си човек.

   Интересни, бурни и емоционални години, изпълнени отново с разнообразни чувства, събития и преживявания. Редом до тях стоят и ежедневните задачи, които вече са почти равни с тези на родителите. Децата могат да се погрижат за всичко и да участват в почти всички задачи. Освен това в този период те ще се научат да съчетават някои ежедневни задачи с учението. Това ще ги направи отговорни хора, които могат да разпределят времето си.

   Давайте шанс на детето да се запознава с всички страни на живота и ежедневието. Стимулирайте го да участва и поддържайте любопитството му към света. Не го спирайте да бъде част от това, което правите, особено ако то проявява желание и интерес към него. Може да има моменти, в които работата ви ще се удвоява, но не забравяйте главната идея! След 20 години когато се обърнете назад, ще бъдете благодарни за всеки един момент, който е допринесъл за превръщането на вашето дете в силен и качествен човек. Не забравяйте да се наслаждавате!


Автор: Лилия Илиева

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2882

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !