Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Менопаузата при мъжете - мит или реалност

 
Менопаузата при мъжете - мит или реалност

Хормоналните промени са естествена част от стареенето, но тези промени при мъжете се различават от тези при жените. Кои са признаците, симптомите и възможностите за лечение. За разлика от по-драматичното спадане на репродуктивния хормон което се наблюдава при жените по време на менопаузата промените в половите хормони при мъжете настъпват постепенно. Ето какво трябва да знаете.

Развенчаването на мита за менопаузата при мъжете

Терминът "мъжка менопауза" се използва за описание на намаляващите нива на тестостерон свързани със стареенето. 

При жените овулацията приключва и производството на хормони спада значително за относително кратък период от време или това е менопаузата. При мъжете производството на тестостерон и други хормони намалява в продължение на много години и последиците не са непременно ясни. Този постепенен спад на нивата на тестостерон се нарича късно настъпил хипогонадизъм или свързан с възрастта нисък тестостерон.

Разпознаване на ниски нива на тестостерон

Нивата на тестостерон при мъжете намаляват средно с около 1% годишно след 40-годишна възраст. Но повечето възрастни мъже все още имат нива на тестостерон в нормалните граници като само около 10% до 25% имат нива считани за ниски.

Ниските нива на тестостерон при възрастните мъже често остават незабелязани. Нивата на тестостерон могат да бъдат проверени чрез кръвен тест, но тестовете не се правят рутинно. Много мъже, които имат ниски нива на тестостерон нямат симптоми. В допълнение признаците и симптомите свързани с нисък тестостерон не са специфични за ниския тестостерон. Те могат да бъдат причинени и от възрастта, употребата на лекарства или други състояния като например индекс на телесна маса 30 или по-висок. И все пак признаците и симптомите, предполагащи нисък тестостерон, включват:

Други възможни симптоми включват намалена енергия, мотивация и увереност, депресивно настроение и лоша концентрация. Също така е възможно да се изпита повишена сънливост, нарушения на съня, лека необяснима анемия, намалена мускулна маса и сила и увеличени телесни мазнини.

Експертите препоръчват тестване на възрастни мъже за нисък тестостерон само ако имат признаци или симптоми. Ако първоначалният тест показва нисък тестостерон тестът трябва да се повтори, за да се потвърдят резултатите. Ако се потвърди нисък тестостерон се препоръчва допълнително изследване на хипофизната жлеза, за да се определи причината и да се изключат други хормонални недостатъци. Хипофизната жлеза е жлеза с размер на бъбрек разположена в основата на мозъка. Част е от ендокринната система на тялото, а тя се състои от всички жлези, които произвеждат и регулират хормоните.

Препоръки за лечение на възрастни мъже с нисък тестостерон

Препоръките за терапия с тестостерон за мъже с нисък тестостерон свързани с възрастта варират. През 2020 г. Американският колеж за лекари препоръчва на лекарите да обмислят започване на лечение с тестостерон при мъже със сексуална дисфункция които искат да подобрят своята сексуална функция, след като обяснят рисковете и ползите. През 2018 г. Ендокринното общество препоръча терапия с тестостерон за мъже с нисък тестостерон свързан с възрастта, които имат признаци и симптоми свързани с нисък тестостерон.

Някои експерти също препоръчват да се прилага лечение с тестостерон на мъже с нискък тестостерон свързан с възрастта без наличието на признаци или симптоми.

Вашият лекар ще обясни различните начини на приложение на тестостерон, целеви нива и последващи тестове, ако е необходимо да се започне терапия с тестостерон. За някои мъже терапията с тестостерон облекчава неприятните признаци и симптоми на дефицит на тестостерон. За други ползите не са ясни и има възможни рискове.

Въпреки, че са необходими допълнителни изследвания терапията с тестостерон може да стимулира растежа на метастатичния рак на простатата и гърдата. Тестостероновата терапия може също да увеличи риска от инфаркт и инсулт и да допринесе за образуването на кръвни съсиреци във вените.

Лекарят вероятно ще препоръча да не се започва терапия с тестостерон, ако плодовитостта е важна в близко бъдеще или ако има състояния като рак на гърдата или простатата, нелекувана тежка обструктивна сънна апнея, неконтролирана сърдечна недостатъчност или тромбофилия или ако наскоро прекаран инфаркт или инсулт.

Ако смятате, че може да имате нисък тестостерон говорете с Вашия лекар за признаци и симптоми, тестване и възможности за лечение. Лекарят ще Ви разясни плюсовете и минусите на лечението.

https://www.mayoclinic.org

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

163

реклама

Коментариреклама


Свързани статии