Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Репродуктивно здраве - аменорея (липса на редовен цикъл)

 
Репродуктивно здраве - аменорея (липса на редовен цикъл)

Аменорея се нарича състояние при което жената няма повече от 3 редовни менструлни цикъла. Класифицира се  като:

Първична аменорея. Менструацията липсва в пубертета преди 16 години при нормален растеж и изявени вторични полови белези.
Вторична аменорея. Дължи на някаква физическа причина и обикновено се проявява на по-късен етап. Ако Вашите периоди са били до един момент нормални и редовни, но в даден период стават нередовни или липсват.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ГИНЕКОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Има няколко възможни причини за аменорея:

Бременност. Когато жената е бременна няма овулация, така че цикъла спира временно.

Анормалии на овулацията. Овулационните аномалии обикновено са причина за много нередовни или често пропуснати периоди.

Дефект при раждане, анатомична аномалия или друго медицинско състояние. Ако Вашият месечен цикъл не е започнал от 16-годишна възраст, това може да се дължи на вроден дефект, анатомична аномалия или друго медицинско състояние.

Хранителни разстройства. Състояние на анорексия и/или булимия може да доведе до аменорея. За да защити тялото репродуктивната система се „изключва”, защото е силно недохранена.

Прекалено силови и напрегнати упражнения. Ако тренирате много цикъла Ви може да спре поради ниското съдържание на телесни мазнини.

Нарушение на щитовидната жлеза. Ако имате неактивна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) или свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) цикъла може да спре.

Затлъстяване. Наднорменото тегло може да е причина за аменорея, в резултат на излишните мастни клетки които пречат на процеса на овулация.

Как се диагностицира аменорея? 

Диагнозата започва с медицинска анамнеза и пълен физикален преглед, включително тазов преглед. Вашият гинеколог ще иска да изключи други менструални нарушения, медицински състояния или лекарства, които могат да причинят или влошат състоянието. Младите жени, които не са имали първата си менструация до 15-годишна възраст трябва да бъдат прегледани незабавно. Поставянето на ранна диагноза и започване на лечение възможно най-скоро е много важно.

Лечение на аменорея

Вашият лекар ще избере най-доброто лечение за вас въз основа на:

Лечението на аменорея зависи от причината и може да включва:

Съвети, които да ви помогнат да извлечете максимума от посещение при Вашия лекар.

Интересувайте се защо се предписва дадено лекарство или лечение и как ще Ви помогне. Какви са страничните ефекти. Защо се препоръчва даден тест или процедура и какво могат да означават резултатите.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

46

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !