Репродуктивно здраве - варикоцеле

1210
Репродуктивно здраве - варикоцеле

Варикоцеле е състояние на необичайно разширени вени (наречено "pampiniform plexus" на вените) в скротума.

Как се образува варикоцеле?

Вените по цялото тяло пренасят кръв от различни органи обратно към сърцето. Клапите осигуряват движението на кръвта. Когато клапите в тестикуларната вена не работят правилно гравитацията може да накара кръвта да се събира в скротума причинявайки варикоцеле. Обикновено се появяват от лявата страна, вероятно свързани с хода на тестикуларната вена в корема.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Колко е опасно това състояние?

  • Варикоцеле не е животозастрашаващо
  • Проследява се дали се образува от дясната страна, а не отляво
  • Почти винаги има ефект върху производството на тестостерон

Въпреки това много мъже с варикоцеле поддържат задоволителни нива на тестостерон през целия си живот без лечение. В редки случаи обаче варикоцеле може да доведе до силно занижаване на тестостерона с последващите усложнения като метаболитен синдром, диабет и остеопороза.

Варикоцеле и плодовитост

При физикално изследване се установява варикоцеле на приблизително една трета от мъжете които са оценени за невъзможност за зачеване. Категоризират се по размер на състояноето и присъствието от едната или от двете страни на скротума. Важно е да се знае, че варикоцеле от всякакъв размер може да повлияе на плодовитостта. Функцията на сперматозоидите може да се повлияе от варикоцеле по начини, които не се откриват чрез анализ на спермата. Варикоцеле, което не може да се усети от лекаря, но е диагностицирано чрез ултразвук или други образни изследвания не се счита за клинично значимо.

Лечение на варикоцеле?

Решението за лечение на варикоцеле е индивидуален подход и се взема въз основа на размера на варикоцеле, целите на фертилитета на пациента, симптоми на ниски нива на тестостерон или дискомфорт на скротума, кръвни тестове и анализи на спермата.

Също така възрастта и плодовитостта на партньора на пациента са много важни фактори, които трябва да се вземат предвид при вземането на решение за лечението на варикоцеле. Оптималният път за всяка двойка трябва да се реши съвместно с репродуктивния ендокринолог на двойката, когато има и съображения за фертилитет при жените. Лечението на варикоцеле подобрява функцията на тестисите и може да предотврати всяко по-нататъшно увреждане на тестисите с течение на времето, но това зависи тясно с размера на варикоцелето.

Функцията на тестисите трябва да бъде оценена директно чрез анализ на спермата, измерване на обема на тестиса и/или кръвни изследвания. Ако има данни за увреждане на тестиса може да е важно възстановяването на варикоцеле за подобряване функцията на тестисите и или предотвратяване на по-нататъшно спадане. Алтернатива на лечението е да се наблюдават пациенти с варикоцеле с течение на времето като се проверяват серийни анализи на сперма и/или кръвни тестове и се лекува само ако има доказателства, че варикоцелето нарушава функцията на тестисите. Лечението на варикоцеле при мъжкия партньор на безплодна двойка се прави когато:

  • Има обективни доказателства за мъжки фактор (напр. Анализ на спермата)
  • Състоянието на плодовитостта на съпругата е непокътнато или лечимо
  • Няма други очевидни причини за безплодие при мъжете (т.е. запушване, злокачествено заболяване или генетична аномалия)

За лечение на варикоцеле има три подхода:

Емболизация на варикоцеле-амбулаторна процедура с локална анестезия за затваряне на определени кръвоносни съдове отговорни за прекомерното натрупване на кръв в тестиса. Лапароскопия или отворени хирургични методи.

За повечето пациенти нивата на тестостерон се повишават след манипулация. Важно е обаче за всеки пациент да се обсъдят плюсовете и минусите на операцията за конкретната им ситуация.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се