Репродуктивно здраве - пълната липса на сперматозоиди в спермата или азооспермия

3223
Репродуктивно здраве - пълната липса на сперматозоиди в спермата или азооспермия

Азооспермията е медицински термин използван когато в еякулата няма сперма. Тя може да бъде "обструктивна" при запушване предотвратяващо навлизането на сперматозоидите в еякулата. Или "необструктивна" когато се дължи на нарушения в образуването и зреенето на сперматозоидите в тестисите и съответно намалено производство на сперма (сперматогенезата).

Често ли се проявява азооспермията?

Установено е, че се проявява се при 10 процента от безплодните мъже и 1% от всички тях имат азооспермия.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причини за азооспермията?

Известни са много потенциални причини: някои генетични заболявания като синдрома на Клайнфелтер, прилагане на определени медицински лечения като химиотерапия или радиация, лекарствени препарати като някои наркотици, анатомични аномалии като варикоцеле или отсъствие на семенните съдове, лошо развитие на тестисите още при плода или в детска възраст. Може би най-очевидната причина би била вазектомията която не позволява на сперматозоидите да се присъединят към други течности в еякулата.

Какво да правите при анализ на сперма показващ азооспермия?

Освен да посетите специалист по безплодие при мъжете първата стъпка е да направите повторен анализ на спермата за потвърждение в лаборатория, която има много опит с анализ на сперма и сперматозоиди. Наличието на малък брой сперматозоиди може драстично да промени възможностите за контрол и лечение. Затова е важно потвърждение на първоначалния анализ.

Дали азоспермията се дължи на проблем със запушване на семенните каналчета?

Не със 100 процента точност, но има някои показатели за това. Първо много внимателен физически тест е от решаващо значение за оценка на репродуктивните структури. В допълнение лабораторни тестове като изследването на фоликулостимулиращия хормон — ФСХ, (Follicle-stimulating hormone — FSH) и инхибин В могат да дадат индикация за функцията на тестисите.

Налична ли е азооспермия, ако тестисът не произвежда сперма?

Не е задължително. Тестисът може да произвежда сперма, но може да не е достатъчно, за да излезе някакво забележимо количество в еякулата.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА FSH С ОТСТЪПКА ТУК!

Трябва ли азооспермичните мъже да се подлагат на биопсия за диагностичен тест?

Преди години почти всички мъже с азооспермия са били подлагани на биопсия, за да се различат обструктивните от необструктивните причини и да се получи още по-специфична диагноза. В съвременната практика обаче биопсията рядко се извършва самостоятелно. В повечето случаи може да се прогнозира с висока точност дали мъжът има обструктивна причина за азооспермия. Различните области на тестиса могат да показват различни прояви на необструктивна азооспермия. Например една област може да показва намалена продукция на зрели сперматозоиди (хипо сперматогенеза или спиране на зреене), докато друга област може да показва пълното отсъствие на клетки-предшественици на сперматозоиди. За тези мъже се предлага Микро TESE (микродисекция TESE) - тестикуларната екстракция на сперма с използване на микрохирургически техники. Това дава най-добрия шанс за намиране на сперма, която може да се използва за асистирани репродуктивни техники (АРТ). Когато се извършва от опитен специалист в тази област тази процедура включва внимателна дисекция през тръбите на тестиса, за да се търси тъканта, за която най-вероятно активно се произвеждат сперматозоиди. Това позволява максимално извличане на сперма със запазване на други тъкани в тестиса, включително клетките на Лайдиг, които произвеждат тестостерон. Понякога по време на Микро TESE може да се изпрати малък образец за патологична оценка, за да се изключи предшественик на злокачествено заболяване като интратубуларна зародишна клетъчна неоплазия (ITGCN).

Какви лечения се предлагат и кое е най-доброто?

За всеки пациент най-доброто лечение е персонализиран подход, основан на много фактори като възрастта и репродуктивната функция на партньора, резултатите от физическия преглед и кръвния тест. В зависимост от предполагаемите причини се предлагат различни варианти на лечение. Ако има блокиране (вазектомия) реконструкцията може да бъде най-доброто лечение за някои мъже. В други случаи спиране на някои лекарства може да бъде първата стъпка. Понякога може да има хормонални аномалии които трябва да бъдат отстранени и при малка част от мъжете лечението може да увеличи производството на сперма. При някои мъже може да се извърши операция за фиксиране на анатомични отклонения или варикоцеле, а при други най-добрият вариант е да се достигне директно в тестиса, за да се опита извличане на сперма която може да се използва за АРТ. Много е важно тези процедури да се извършват от лекари специализирали в тази област, за да се оптимизират резултатите и шансовете за извличане на сперма. Много е важно мъжете с азооспермия да знаят и не забравят, че безброй двойки са създали семейства и стават родители като използват донорска сперма или осиновяват бебе или дете. Това е напълно приемлив избор на двойки с такъв проблем.

Може ли мъж с азооспермия да има нормални нива на тестостерон?

Сперматозоидите идват от зародишни клетки в малки тубули в тестиса. Тестостеронът идва от клетките на Лейдиг разположени в семенните каналчета между тръбите. Тъй като клетките на Лейдиг са по-издръжливи от зародишните клетки, те често функционират частично или пълноценно, дори в повреден или слабо оформен тестис.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТОСТЕРОН С ОТСТЪПКА ТУК!

Защо мъжете с азооспермия трябва да бъдат оценявани и консултирани от специалист?

След като получат диагноза азооспермия мъжете несъмнено са загрижени за шансовете си за създаване на семейство, но често не мислят за потенциалната връзка на безплодието с общото им здраве. Въпреки това, проучванията са установили значителни медицински състояния (включително рак) при до 6 процента от безплодни мъже, за които се е смятало, че са здрави. А рискът изглежда корелира със спермата и хормоналните аномалии. По-важното е, че оценяването от специалист е наложително, за да се изключат всякакви опасни основни медицински състояния, да се помогне на двойките да оптимизират шансовете си за изграждане на семейството и да дадат насоки относно риска и скрининга за медицински състояния по-късно в живота.

Какви процедури се използват за извличане на сперма?

За мъже с обструктивна азооспермия често има изобилие от сперма в репродуктивните структури и могат да се използват различни процедури за получаване на сперма. Те включват извличане на сперматозоиди от тестисите, аспирация на сперматозоиди на тестисите, микрохирургична епидидимална аспирация на сперма и други. Изборът се основава както на факторите на пациента, приоритетите на пациента, така и на мнението на репродуктивните ендокринолози. За мъже с необструктивна азооспермия се предлагат различни подходи, но процедурата, която най-вероятно ще намери използваема сперма за прилагане с ин витро оплождане и интрацитоплазмена инжекция на сперма е Микро TESE.

Свържете се със специалист за Вашата конкретна ситуация и оценка на състоянието.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се