Репродуктивно здраве - безплодие

2957
Репродуктивно здраве - безплодие

Безплодието е проблем на репродуктивната система. Влияе върху способността на тялото да се възпроизвежда. Може да бъде проблем с репродуктивната системата не само при жената, но и на мъжа или на двете страни. При около половината от безплодните двойки мъжът е единствената причина.

Бременността се случва когато:

 • Мъжът произвежда здрави сперматозоиди
 • Жената произвежда здрави яйцеклетки
 • Маточните тръби са отворени, за да могат сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката
 • Спермата може да оплоди яйцеклетката
 • Оплодената яйцеклетка може да се имплантира в матката
 • Ембрионът е здрав

При много двойки има повече от един фактор, който играе роля. В някои случаи не може да се намери причина за безплодие. Ако смятате, че не сте в състояние да забременеете потърсете по-рано вашия лекар. Възрастта на жената и колко дълго двойката се опитва да забременее може да повлияе на лечението.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Фактори за безплодие при жените

Проблеми с овулацията. Жената не произвежда достатъчно хормони, за да може да се развие и узрее яйцеклеткака след което да се освободи.

Анатомични проблеми. Могат да попречат на яйцеклетката и спермата да се срещнат. Най-честият проблем са запушени фалопиеви тръби. Други проблеми може да са тъкан от белег в таза от минали операции или инфекции.

Ендометриоза. Състояние при което лигавицата на матката (ендометриума) се имплантира извън кухината на матката в други тазови структури или в корема. Всеки месец тази тъкан реагира на хормоналните промени в менструалния цикъл. Това означава, че се натрупва, разрушава и кърви, което може да повлияе на плодовитостта.

Вродени дефекти. Един от най-често срещаните проблеми. Случват се когато женският плод е изложен на DES (диетилстилбестрол) в утробата на майката. Бременните жени през 40-те и 50-те години на миналия век са приемали това лекарство, за да предотвратят загуба на бременност. Но е установено, че причинява проблеми с развитието в матката и шийката на матката при плода. Това по-късно би навредило на способността на жената да забременее.

Инфекция. Възпалително заболяване на таза (PID), инфекция на репродуктивните органи на жената. Причинява се от вид бактерии като гонорея и хламидия. PID може да засегне матката, фалопиевите тръби, яйчниците или трите. Причинява разрастване на белези между органите. Това води до продължителни болки в таза и повишава риска от извънматочна бременност (оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката).

Проблеми с имунната система. Могат да доведат до загуба на бременност. Антителата в женската система може да не разпознаят бременност и е възможен анормален имунен отговор към бременността. Също могат да се развият антиспермални антитела които атакуват и унищожават сперматозоидите.

Фактори за безплодие при мъжете

Ниско или липсващо производство на сперма. Без достатъчно здрави сперматозоиди се намалява шансът за оплождане.

Анормална функция на сперматозоидите. Спермата трябва да може да е подвижна и да прониква в яйцеклеткака.

Варикоцеле. Състояние при което разширени вени се развиват около тестисите. Това е много честа причина за безплодие при мъжете. Обикновено се лекува с операция.

Хормонални нарушения. Анормалният мъжки хормон или ендокринната функция може да повлияе на производството на сперматозоидите и фертилитета.

Хромозомни дефекти. Определени хромозомни дефекти са свързани с мъжкото безплодие.

Вродени дефекти. Аномалии в репродуктивната система на човека могат да се случат по време на развитието на плода. Някои вродени дефекти се дължат на излагането на мъжа на DES (диетилстилбестрол), приеман от майката по време на бременност.

Проблеми с имунната система. Може да има антиспермални антитела, които атакуват и унищожават сперматозоидите.

Определени навици в начина на живот също могат да повлияят на качеството и функцията на спермата. Използване на наркотици като марихуана или кокаин. Тежка употреба на алкохол, пушене и прием на определени лекарства. Прекалено много излагане на топлина в областта на гениталиите. Например използването на гореща вана.

Симптоми за безплодие

Една двойка се смята за безплодна, ако зачеването не се случва:

 • След една година секс без предпазване
 • След 6 месеца при жени над 35 години
 • Ако има известни проблеми, причиняващи безплодие

Как се диагностицира безплодието?

За да се диагностицира безплодието се тестват мъжа и жената. Необходимо е и двамата партньори да се прегледат, за да се открие причината за безплодието. Някои лекари могат да направят основна оценка на безплодието. Но много причини за безплодие се лекуват най-добре от сертифициран репродуктивен ендокринолог.

Лекарят търси отговори на следните въпроси:

 • Жената овулира ли редовно?
 • Мъжът произвежда ли здрави сперматозоиди?
 • Яйцеклетката на жената и спермата на мъжа способни ли са да се обединят и да растат нормално?
 • Има ли проблеми с имплантацията?
 • Майката способна ли е да поддържа бременността?

Тестове за двамата партньори често са част от основната работа за безплодие.

При жените

 • Физически преглед. Ще имате пълен физически преглед, включително Pap тест и тест за инфекция.
 • Оценка на овулация. Можете да проверите дали овулирате като поддържате диаграма за базална телесна температура. Това е сутрешната телесна температура. Други методи за прогнозиране на овулацията използват проби от урина.
 • Хормонални тестове. Определени хормони се увеличават и намаляват в различни периоди от месечния цикъл.
 • Запушване. Ултразвукът може да покаже фоликулите, които са торбичките, които съдържат развиващите се яйцеклетки, дебелината на тъканите на матката, проблеми като кисти на яйчниците или фиброиди.
 • Рентгенови лъчи. Може да се препоръча хистеросалпингограма. За този тест в цервикалния отвор се инжектира контрастно вещество, за да се види вътре в матката. Това позволява на рентгенолога проверка на маточната кухина както и проходимостта (отвореността) на фалопиевите тръби.

Мъжки пол

 • Анализ на семенната течност. Взема се проба от сперма и се тества в лабораторията. Доставчикът на здравни услуги може: Проверете броя на спермата Тествайте подвижността на сперматозоидите Проверете колко и формата на спермата
 • Оценка на еякулатната течност. Могат да се направят и други тестове, които тестват способността на сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката, както и изследване на мъжки хормони.
 • Уролог. Мъжете могат да бъдат изпратени на уролог за допълнително изследване.

Как се лекува безплодието?

В зависимост от причината за безплодие има много възможности за лечение на безплодна двойка. Вашият лекар ще обсъди с вас най-доброто лечение като има в предвид:

 • На колко години сте
 • Общата Ви здравна и медицинска история
 • Колко добре можете да се справите с конкретни лекарства, процедури или терапии
 • Колко дълго се очаква състоянието да продължи

След като се постави диагноза можете да работите с експерт по безплодие, за да намерите най-доброто лечение. Повечето хора с този проблем се лекуват с конвенционални терапии. Това включва лечение с лекарство или хирургично възстановяване на репродуктивните аномалии.

Видовете лечения за жени

Вътрематочно осеменяване. Този метод използва малка гъвкава тръба наречена катетър за поставяне на специално подготвени сперматозоиди директно в матката. Може да се използва при нисък брой сперматозоиди или проблеми с цервикалната слуз. Този метод често се използва заедно с лекарства за овулация.

Овулационна медицина. Лекарства помагат да се регулира времето на овулация. Стимулират растежа и освобождаването на зрели яйцеклетки. Могат да помогнат за коригиране на хормоналните проблеми които могат да засегнат лигавицата на матката. Лекарствата за овулация могат да стимулират отделянето на повече от една яйцеклетка. Това повишава шанса да имате близнаци.

Някои от често срещаните лекарства включват: Кломифен цитрат, Човешки гонадотропини. Лекарства с фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH), Фоликулостимулиращ хормон (FSH).

Хирургия. Хирургията може да се използва за лечение или корекция на състояние като запушени фалопиеви тръби или ендометриоза. Това може да стане с лапароскопия. Малък телескоп вкаран в коремната или тазовата кухина позволява на лекаря да вижда вътрешни органи. Някои методи за лечение на безплодие могат да бъдат направени с помощта на инструменти, въведени през лапароскопа.

Асистирана репродуктивна технология (ART)

За някои двойки е необходимо по-обширно лечение. Макар че процедурите на АРТ често са скъпи, много от тях се използват с успех. Те включват:

Ин витро оплождане (IVF). Премахване на яйцеклетките на жената и оплождането им в лаборатория със сперма. След това ембрионът се прехвърля в матката на жената през шийката на матката. Повечето двойки прехвърлят два ембриона. В някои случаи може да се прехвърли повече. IVF е най-често срещаната форма на АРТ. Често е лечение за жени със запушени, силно повредени или липсващи фалопиеви тръби. IVF се използва и при безплодие причинено от ендометриоза или безплодие при мъжки фактор. IVF понякога се използва за лечение на двойки с дългосрочно необяснимо безплодие които не са успели да забременеят с други лечения.

Интрацитоплазмена инжекция на сперма (ICSI). Един-единствен сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетка. Този метод се използва най-често за помощ при проблеми с мъжкия фактор с безплодие.

Интрафаллопиен трансфер на гамета. Оптичен инструмент лапароскоп, ръководи пренасянето на неоплодени яйцеклетки и сперматозоиди във фалопиевите тръби на жената чрез малки разрези в корема. GIFT се използва само при жени със здрави фалопиеви тръби.

Интрафаллопиен трансфер на зигота (ZIFT). Оплождане на яйцеклетка на жената в лаборатория. Лапароскопът ръководи пренасянето на оплодените яйцеклетки (зиготи) във фалопиевите тръби. ZIFT се използва само при жени със здрави маточни тръби.

Донорска яйцеклетка. Прехвърляне на ембрион от донор на безплодна жена. Шансът за имплантиране на оплодена яйцеклетка е свързан с възрастта на жената произвела яйцеклетката. Донорите на яйцеклетки обикновено са на 20 години или началото на 30-те.

Криоконсервация на ембриона. Ембрионите се замразяват за прехвърляне на по-късна дата. Често се използва, когато при ин витро процедура се произвеждат повече ембриони отколкото могат да бъдат прехвърлени наведнъж. Останалите ембриони могат да бъдат прехвърлени в бъдеща процедура, ако е необходимо.

Съществува редица възможности за лечение на безплодие от мъжки фактор.

Асистирани репродуктивни технологии (ART):

Изкуствено осеменяване. Това включва поставяне на голям брой здрави сперматозоиди или при отваряне на шийката на матката или директно в матката на жената.

Ин витро. Подготовка на сперма в лаборатория. В лабораторията яйцеклетките са изложени на най-добрата концентрация на висококачествени подвижни сперматозоиди.

Микрохирургично оплождане (микроинжекционни техники, като интрацитоплазмено инжектиране на сперма или ICSI). За това лечение в яйцеклетка се инжектира един сперматозоид. След това оплождането се извършва под микроскоп.

Медикаментозна терапия. При безплодни мъже с хормонален проблем, могат да се лекува с хормонална терапия. Хормоновите дисбаланси, причинени от проблем с хипоталамуса, хипофизата и тестисите влияят директно върху развитието на спермата. Медикаментозната терапия може да включва гонадотропинова терапия, антибиотици или друго лекарство.

Хирургия. Хирургията при мъжкото безплодие се прави, за да се поправят анатомични проблеми, които възпрепятстват производството на сперма и съзряването или еякулацията. Хирургията за отстраняване на разширени вени в скротума (варикоцеле) понякога може да подобри качеството на спермата.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ХОРМОН по избор за МЪЖЕ! Testosteron, LH, FSH или Prolactin от Лаборатории Кандиларов!

ХОРМОН по избор за МЪЖЕ! Testosteron, LH, FSH или Prolactin от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

370 закупени
-31%
18,89 лв.
13,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се