Omed.bg

Високо кръвно налягане при децата! Какви са причините?

 
Високо кръвно налягане при децата! Какви са причините?

 

  Хипертонията е едно от най - често срещаните сърдечно-съдови заболявания при възрастните, чиито усложнения  (исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт) са водеща причина за смъртност. В последните години обаче значително нараства и броят на децата с високо кръвно налягане. За да се предотвратят късните усложнения, до които води хипертонията, е необходимо още от ранна детска възраст да започне проследяване на стойностите на кръвното налягане, следене за появата на различни симптоми, и при необходимост, вземане на определени мерки.

Какви са причините за хипертония при децата?

  Както при възрастните, така и при децата, се различават 2 основни типа хипертония – първична, или есенциална, и вторична, която е резултат от друго заболяване. В 80 % от случаите се касае за есенциална хипертония, тоест повишеното кръвно налягане не е резултат от друго заболяване. За този тип хипертония от значение са както генетични фактори, така и фактори от околната среда – прекомерна употреба на сол, стрес, наднормено тегло, намалена физическа активност.

  Вторичната хипертония е резултат от друго заболяване – бъбречно, сърдечно-съдово, ендокринно. Острите постинфекциозни гломерулонефрити, бъбречната поликистоза и обструктивните уропатии са едни от честите състояния на оделителната система, които могат да доведат до хипертония. Повишената функция на щитовидната или надбъбречната жлеза са примери за ендокринни смущения, които увеличават кръвното налягане.

  Коарктацията на аортата представлява вродена аномалия на сърдечно-съдовата система, при която има стеснение в определен участък от аортата, което води до значителна разлика между стойностите на кръвното налягане измерени на ръката и тези на краката. Поради тази причина при децата е необходимо измерването на кръвното да се прави както на горни, така и на долни крайници.

  Някои химични вещества и медикаменти също могат да повишат стойностите на кръвното налягане. Това са оралните контрацептиви, кокаина и някои тежки метали – олово, мед.

Какви симптоми има хипертонията при деца?

   В някои случаи както при възрастните, така и при децата, повишеното кръвно налягане може да не доведе до никакви симптоми. При други деца се появяват неспецифични оплаквания като главоболие (по – често тилно), гадене, повръщане, кървене от носа, раздразнителност и нарушения в съня.

Измерване на кръвното налягане

  За да се постави диагнозата хипертония са необходими неколкократни измервания в различни дни да са показали стойности над нормалните за дадени възраст, пол и ръст. Измерването на кръвното се осъществява на дете в покой, със специални маншети, подходящи за всяка възраст. Освен това измерването се прави на двете ръце и единия крак.                                                                                                                                   

Как се лекува хипертонията при деца?

   Първите стъпки от лечението на хипертонията са немедикаментозните. Увеличаването на физическата активност има водещо значение за намаляване на стойностите на кръвното налягане. Друг важен момент е правилното хранене – изключване на солените, мазни и пържени храни от менюто и повишеният прием на плодове, зеленчуци и фибри.

  Наднорменото тегло също оказва сериозно влияние върху стойностите на кръвното налягане и съответно намаляването му е важен етап от лечението на хипертонията. Чрез посочените немедикаментозни мерки, стойностите на кръвното налягане могат да бъдат намалени с до 25 % от изходните. В случай, че те не са достатъчни, се включват и лекарства от групата на бета - блокерите, калциевите антагонисти, АСЕ - инхибиторите и др.

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

3125

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !