Кои са най-честите заболявания, които са причина за гадене и повръщане при деца и новородени?

22813
Кои са най-честите заболявания, които са причина за гадене и повръщане при деца и новородени?

Гаденето и повръщането са неприятни симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт. Свързани са с дискомфорт в областта на стомаха и връщане на стомашно съдържимо. В повечето случаи, ако причината е от страна на храносмилателната система, настъпва известно облекчение. Повръщането при деца може да бъде опасно, защото води до дехидратация. По-сериозните състояния са свързани и с нарушения в алкално-киселинното и водно-електролитното равновесие. Когато се касае за редовни и обилни повръщания, децата не наддават на тегло и започват да изостават във физическото си развитие.

Гадене и повръщане при деца до 1 годишна възраст.

Повръщането при кърмачета е често срещано. Трябва да се прави разлика между повръщане в резултат на заболяване и оригване. При оригването след хранене се отделя малко количество мляко заедно с въздуха погълнат по време на кърменето. При повръщането отделеното количество стомашно съдържимо е голямо. Детето често е неспокойно, плачливо, раздразнително, не наддава на тегло, изостава в растежа. Към повръщането може да има и други симптоми, които да бъдат част от заболяването като повишена телесна температура, отпадналост, диария. Най-честите причини за повръщане при деца до 1 годишна възраст са:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест)
 • Пилорна стеноза
 • Чревна инфекция (Гастроентерит)
 • Алергия към храна
 • Вродени малформации на храносмилателната система
 • Муковисцидоза

Гадене и повръщане при деца над 1 годишна възраст и по-големи.

При по-големите деца наборът от причини е по-широк. При тях също повръщането може да бъде придружено от симптоми на инфекция - повишена температура, отпадналост, главоболие. Може да има още диария или други симптоми от други системи (например дихателна инфекция). Най-честите причини за повръщане при деца над 1 годишна възраст и по-големи са:

 • ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест)
 • Чревна инфекция (Гастроентерит)
 • Алергия към храна
 • Непоносимост към глутен (Целиакия)
 • Остър апендицит
 • Остро възпаление на жлъчния мехур (холецистит) и жлъчните пътища
 • Язвена болест
 • Гастрит
 • Муковисцидоза

Това са най-често срещаните причини за повръщане при деца. Има още много, но се срещат по-рядко.

ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест)

Гастроезофагеалната рефлуксна болест представлява връщане на стомашно съдържимо към хранопровода и по този начин се дразни неговата лигавица. Това предизвиква дразнене и позиви за повръщане. Гастроезофагеалната рефлуксна болест е най-честата причина за повръщане в кърмаческа възраст. Дължи се на слабост на сфинктера, който се намира между стомаха и хранопровода. В тази възраст все още има незрялост на мускулната система и слабост на сфинктерите. Повръщанията обикновено са чести, ежедневни, след хранене. Детето не наддава на тегло, неспокойно е и раздразнително. Лечението на заболяването е с медикаменти, които намаляват киселинността на стомаха (инхибитори на протонната помпа и хистаминови (Н2) блокери).

Пилорна стеноза

реклама

Пилорът е изходът на стомаха (мястото където преминава към дванадесетопръстника). При пилорна стеноза има стесняване на този участък. Заболяването се свързва с обилни повръщания на материи, които са престояли в стомаха няколко часа. Храната е възпрепятствана да преминава към дуоденума и затова се задържа в стомаха. Децата отново не наддават на тегло. Лечението е оперативно.

Чревни инфекции (Гастроентерити)

Те са много често срещани при деца и са опасни заради бързо настъпващата дехидратация. Причиняват се от вируси (ротавируси, ентеровируси и др.) и от бактерии (Campylobacter jejuni, Еsherihia coli, Salmonella typhi , Shigella dysenteriae, Staphilococcus aureus и други). Заболяването започва с прояви на токсикоинфекциозен синдром (отпадналост, повишена температура, изпотяване). След това или едновременно с него се появява повръщането. Може да има диария с или без патологични примеси (кръв и слуз). Лечението включва корекция на дехидратацията, пробиотици, медикаменти против повръщане и диария.

Целиакия (Глутенова непоносимост)

Заболяването може да се прояви във всяка една възраст. Диарията е по-характерен симптом. Повръщане има рядко. Глутенът се съдържа в пшеница, овес, ръж, ечемик. Той предизвиква образуването на антитела срещу клетки на чревната лигавица. Получава се автоимунно възпаление и неефективна абсорбция на хранителни вещества. Изпражненията са кашави и зловонни. Децата не наддават на тегло. Лечението се състои в избягване на глутен-съдържащи храни.

Алергия към храна

Характерно е, че повръщането се появява само и единствено след консумация на точно определена храна. При по-детайлно разглеждане на менюто на детето обикновено не е трудно да се стигне до причината за повръщането. Освен това може да има обриви по тялото или други признаци на алергия. Лечението се състои в избягване на храните, към които е установена алергия.

Остър апендицит

Острото възпаление на апендикса е заболяване на детската и юношеска възраст. Характеризира се с коремна болка, която започва около пъпа, мести се по целия корем и след това се локализира ниско долу в дясно. Коремът е твърд и болезнен. Обикновено в деня, я който започват симптомите, липсва дефекация (това не е задължително). Повръщането е характерен симптом за апендицита. Освен това има повишена телесна температура. Лечението е оперативно.

Гастрит и язвена болест

Не са много често срещани заболявания при деца, но все пак съществуват и в тази възраст. Възпалението на стомашната лигавица и язвената болест може да бъдат в резултат на инфекциозни, химични, физични и други фактори. Лечението е с медикаменти, които намаляват солно-киселата секреция.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се