Фебрилен гърч при деца! Какво представлява и как трябва да реагираме?

20299
Фебрилен гърч при деца! Какво представлява и как трябва да реагираме?

Фебрилният гърч е често срещано състояние при деца на възраст между 6 месеца и 4-5 години. Не е правилно да се говори за заболяване, защото органичен проблем в мозъка няма. Фебрилните гърчове сами по себе си не са опасни. Те са с доброкачествено протичане и рядко след тях се наблюдават усложнения. Появяват се при повишена температура над 38 градуса в хода на една вирусна или бактериална инфекция.

Какви са причините за появата на фебрилни гърчове?

Причините за повишаването на телесната температура са отделянето на редица биологично активни вещества от организма в отговор на възпалението и отделянето на токсини от бактериите. Центърът на терморегулацията се намира в хипоталамуса (в мозъка). До него достигат сигналите за възпалителен или инфекциозен процес и той стимулира повишаването на телесната температура, за да може организмът да се справи със заболяването. Високата температура има и своите негативни въздействия върху органите и системите, но при възрастните хора има защитни механизми, които до някъде ги предпазват от увреда. При деца мозъчните структури са все още незрели и повишената температура води до абнормно възбуждане на определени огнища в мозъка, което е причина за гърч. Това не винаги се случва, но по тази причина фебрилните гърчове при деца са по-чести.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са видовете фебрилни гърчове?

Фебрилните гърчове се разделят на прости (обикновени, неусложнени) и усложнени. Обикновените фебрилни гърчове са с кратка продължителност (около 1-2 минути). Появяват се в хода на инфекциозното заболяване, обикновено са еднократни и не се повтарят повече до края на боледуването. След себе си не оставят усложнения или неврологична симптоматика. Детето само идва в съзнание и се възстановява след гърча. Усложнените гърчове продължават по-дълго време (около 10-15 минути). Възможно е да се повторят в хода на същото заболяване. Макар и рядко, след себе си може да оставят неврологична симптоматика като потрепвания, затруднени движения и т.н.

Какви са симптомите на фебрилния гърч? Как да ги разпознаем?

Фебрилните гърчове задължително протичат на фона на повишена температура. Налице е инфекциозно заболяване - вирусно или бактериално. Ако тези фактори отсъстват, задължително трябва да се търси друга причина. Обикновено фебрилният гърч е тонично-клоничен, т.е. наблюдават се както потрепвания на цялото тяло или отделни мускулни групи, така и сковаване на мускулите. Детето губи съзнание за кратко, дори и очите да останат отворени. Обикновения фебрилен гърч преминава за 1-2 минути. Детето след това задължително трябва да бъде прегледано от специалист.

Вижте ваучери с отстъпки за преглед при педиатър ТУК!

Диагнозата фебрилен гърч се поставя след преглед и проведени изследвания. Приема се, че причината за гърча е повишената температура, ако липсва неврологично заболяване (менингит, енцефалит, менингоенцефалит, епилепсия) и ако резултатите от проведената ЕЕГ (електроенцефалограма) са напълно нормални.

Как трябва да реагираме, ако детето получи фебрилен гърч у дома?

реклама

Ако детето получи фебрилен гърч в болнично заведение е нужно да повикате дежурния екип. Ако сте вкъщи и детето получи гърч, трябва добре да знаете как да реагирате, за да може да му помогнете да излезе благополучно от това състояние.

1. Детето трябва да бъде поставено в странично стабилно положение. Завърта се на една страна, за да може главичката да е настрани. По време на фебрилния гърч има нарушаване на гълтателния рефлекс, заради загубата на съзнание. Възможно е да се появи повръщане. Поставянето на детето на една страна ще предотврати аспирация на повърнати материи, слюнка или други секрети.

2. Запазете спокойствие! Не трябва в никакъв случай да правите опити да свестявате детето чрез шамари, вода, потръскване и други методи. Всичко това е КАТЕГОРИЧНО забранено. Гърчът вече е настъпил и той трябва да премине. Няма мерки от ваша страна, които могат да го спрат, а напротив. Подобен подход би влошил състоянието на детето. Просто го поставете на една страна и изчакайте една, най-много две минути. Абсолютно забранено е бъркането в устата на детето, опитите да се дават вода или други течности.

3. Консулт със специалист. Задължително детето трябва да бъде прегледано от лекар. Диагнозата се поставя от специалист и състоянието трябва да бъде добре уточнено. При усложнен гърч се налага медикаментозно и болнично лечение.

Много е важно да реагирате спокойно и уравновесено. Запомнете, че фебрилните гърчове са с доброкачествено протичане и когато вече са настъпили, те трябва да преминат. Най-важното е да предпазите детето от задавяне или аспирация като го поставите да легне настрани! След това трябва да се консултирате с лекарски екип.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се