Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Възли на щитовидната жлеза и връзката и с функцията на яйчниците и пролактина!

 
Възли на щитовидната жлеза и връзката и с функцията на яйчниците и пролактина!

Задължително ли оперираме възлите на щитовидната жлеза?

Ако има възел, при Хашимото трябва да се направи биопсия, с тънка фина игла, което е много не болезнено и не рисково изследване, което може да докаже диагнозата. Защо? Защото по принцип възлите на щитовидната жлеза се оперират, но ако има съчетание на възел на жлезата, с Хашимото, макар и доброкачествен, операцията на щитовидната жлеза най-често е неефективна, защото води до тежък хипотиреоидизъм или до повторно възникване на възли, не рецидив.

Как дозираме лекарствата след операция от рак на щитовидната жлеза?

След операция от рак, хипотиреоидизма е тежък. Там изискването е, за да няма рецидив на рака или метастази да се даде много висока доза Левотироксин - 30 до 50% по-висока отколкото при Хашимото без наличие на раково заболяване. Ако най-честата доза при хипотиреоидизма е между 75 и 100 микрограма, при наличието на рак на щитовидната жлеза трябва да бъде двойно по-голяма - 150 - 200 микрограма. И пак повтарям, важно е да се приема сутрин на гладно, за да се осигури усвояването. Когато се приема на гладно се усвоява 90% от медикамента, ако се приеме след хранене се усвоява 50% или по-малко. Средната доза в тези случай зависи от теглото. Специално, когато говорим за рак, когато се маха цялата щитовидна жлеза и няма никаква собствена продукция на килограм тегло трябва да се дават 2 микрограма. При пациент 140 килограма с доза 250 микрограма, не е достатъчно, трябва да са поне 300-350. т.е. килограмите са важни, ако едно лице е 50 килограма, тогава и да няма жлезата, ще му трябват 100 микрограма, така че теглото има значение.

Има ли връзка между нивото на TSH и функцията на яйчниците?

Един от въпросите, който ми е зададен е свързан с това дали повишените нива на TSH, биха могли да бъдат свързани с повишаване на фоликулостимулиращия хормон на хипофизата, който регулира яйчниковата функция. Такава връзка няма, не е доказана. Но когато има заболявания на яйчниците от рода на поликистоза на яйчниците, което е много често нарушение при младите жени, което води до стерилитет. Там по-често отколкото при останалите има Хашимото. Има и инсулинова резистентност, която води до увеличаване на теглото, така че тези болни, с поликистоза, се изследват, защото са рисков контингент.

Развитие на следродов тиреоидит

След раждането може да се развие, дори и да не е имало Хашимото, така нареченият следродов тиреоидит, който е първи братовчед на хашимотото. Той протича с антитела, които по-късно изчезват. Първите месеци след раждането първо има повишена, а след това понижена функция на жлезата и затова се изчаква поне 9 месеца преди да се предпишат каквито и да е медикаменти за жената. Около 8% от родилките в България и по целия свят развиват такъв тиреиодит.

Нормализиране нивата на Пролактин

Има един въпрос за пролактина. Дали той може от самосебеси да се нормализира, това е хормон на хипофизната жлеза. Дали може да се нормализира от самосебе си без даването на хапчета Достинекс, които намаляват неговата продукция. Да, може! Зависи от причината за повишения пролактин. Ако причината е хипофизен доброкачествен тумор, който го свръхпродуцира, няма как да се случи. Ако не се касае за туморна форма, а за нарушения в надхипофизните зони на междинния мозък, там е възможно да се нормализира от самосебеси, а също и тогава, когато след раждане пролактина също се повишава и може с течение на времето да се нормализира. Освен това пролактина е стресов хормон и при един изразен стрес той се покачва и след като премине стреса се намалява. Така че не във всички случаи се налага даване на достинекс. И на тази жена, която ми зададе този въпрос аз отговарям така: При вас не се касае за тумор на хопофизата, вероятно на стрес, а може и да има щитовидни проблеми, които трябва да се изследват.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

33444

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !