Антифосфолипиден синдром! Какво представлява и какви рискове крие по време на бременността?

6151
Антифосфолипиден синдром! Какво представлява и какви рискове крие по време на бременността?

По време на всеки един етап от бременността съществува възможност за настъпване на спонтанен аборт, който може да бъде резултат от редица разнообразни причини - различни мутации в ДНК на ембриона, промени в маточната лигавица и други. Описани са случаи на последователни спонтанни аборти, настъпващи при всяка следваща бременност. Множеството проведени изследвания и проучвания сочат, че една от честите причини за тези повтарящи се аборти е едно състояние, описано през 1986 г. от английския учен Хюз, наречено антифосфолипиден синдром.

Какво представлява антифосфолипидния синдром?

Антифосфолипидният синдром представлява автоимунно състояние, което се характеризира с образуване на антитела в организма, които са насочени към структури на клетъчните мембрани - фосфолипиди и др. Според проучванията подобни антитела се откриват в около 5 % от населението на света, като една голяма част от тях нямат някакви оплаквания, свързани с това състояние.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При някои от засегнатите обаче се появяват характерни симптоми - артериални и венозни тромбози (запушване на артериални или венозни съдове от образувани вътре в тях тромби), незаздравяващи язви по краката и повтарящи се аборти. Антифосфолипидния синдром може да се подозира при инфаркти, инсулти и други тромботични усложнения, настъпили при млади хора, при липса на други рискови фактори.

Каква е причината?

Подобно на останалите автоимунни състояния, и при този синдром не е напълно установена причината, която води до образуването на антитела.

Причината за повишената съсирваемост на кръвта вероятно се състои в активирането на клетките, които покриват отвътре кръвоносните съдове, тромбоцитите и свързването на образуваните антитела с някои фактори на кръвосъсирването. Честите аборти и усложнения на бременността (еклампсия, преекламспия) се счита, че са резултат от възпалителни процеси и тромбозиране на кръвоносните съдове в плацентата, което води до плацентарна недостатъчност.

Антифосфолипиден синдром и бременност

При бременни жени с доказан антифосфолипиден синдром съществува реален риск от спонтанен аборт, обикновено във 2-рия и 3-тия триместър, както и от преждевременно раждане поради усложнения на бременността - преекламспия и екламспия. Обикновено преждевременно родените деца от майки с този синдром се развиват нормално физически и психически, но е възможно да проговорят по - късно.

Профилактика на усложненията по време на бременността

В случаите на бременни жени с установени антифосфолипидни антитела (антикардиолипинови, анти бета 2 гликопротеин и лупусен антикоагулант) или при такива с предхождащи последователни спонтанни аборти е необходимо да се направи антикоагулантна профилактика по време на бременността и след раждането. Тази профилактика се провежда с нискомолекулярен хепарин и ниски дози аспирин и цели да се предотвратят усложненията, които могат да настъпят в хода на бремнноста, както и възможността за настъпване на спонтанен аборт.

Преди въвеждането на лечението и профилактиката с хепарин на бременни с антифосфолипден синдром, честотата на абортите при тях е била над 50%, за сравнение след нея, тя спада под 20%.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се