Хипертония по време на бременност – научете повече за прееклампсията и еклампсията!

6097
Хипертония по време на бременност – научете повече за прееклампсията и еклампсията!

Хипертонията (Високо кръвно налягане) по време на бременност е сравнително често срещана и съставлява значителна част от по-сериозните усложнения. Засяга около 7% от бременните. Хипертензивните състояния по време на бременността в миналото са били означавани като късни токсикози, защото започват обикновено след 20-та гестационна седмица. Наричали са се токсикози, защото се е смятало, че в тялото на бременната жена се отделя токсин, който причинява хипертонията. Това обаче с времето се е доказало, че не е така. Такъв токсин не е открит. След това започнаха да наричат тези състояние ЕРН гестози. ЕРН е съкращение от __E__dema - оток, __P__roteinuria - наличие на белтък в урината, __H__ypertonia - високо кръвно налягане), а гестоза означава отклонение от нормата по време на бременността. Наричани са така, тъй като това са трите основни симптоми на хипертоничното състояние по време на бременност. Днес са въведени термините прееклампсия и еклампсия. Не става въпрос за отделни заболявания, а за едно и също в различна еволюция. Прееклампсия е по-леката форма, която се характеризира с високо кръвно налягане, отоци и наличие на белтък в урината. Еклампсия е по-тежката форма, която освен тези симптоми има и гърчове, които завършват с кома.

Класификацията на хипертонията по време на бременността е следната:

  1. Хипертония предизвикана от бременността - касае се за повишено кръвно налягане, което е резултат от бременността и отминава след раждането.
  • Хипертония без отоци и отклонения в урината.
  • Прееклампсия.
  • Еклампсия.

2. Хипертония влошена от бременността - касае се за хипертония, която е започнала преди бременността и се е влошила по време на нея.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Присадена прееклампсия.
  • Присадена еклампсия.

3. Хронична хипертония - касае се за високо кръвно налягане, което е започнало преди бременността и не се усложнява по време на бременността.

Какви са симптомите на прееклампсията и как да я разпознаем?

Триадата симптоми (отоци, хипертония и наличие на белтък в урината) присъстват почти винаги. Понякога отоците може и да липсват. Характерни са също така болки в областта на стомаха, зрителни смущения, гадене, повръщане, виене на свят, шум в ушите, промяна в сърдечната и дихателната честота, главоболие. Обикновено симптомите се появяват в последните седмици на бременността. Не започват изведнъж, а състоянието се влошава от няколко дни до няколко седмици.

Какви са симптомите на еклампсията и как да я разпознаем?

реклама

Еклампсията е тежко усложнение на прееклампсията и се характеризира с гърчове и кома. Има четири стадия. В началният период се наблюдават промяна в сърдечната и дихателна честота, потрепване на мускулите на лицето, често мигане, хаотично движение на очните ябълки. Вторият и третият стадий протичат с гърчове, при които първоначално тялото на бременната се сковава и извива, а след това започва бурен гърч. Четвъртият стадий е кома.

Какви са последствията от хипертоничните състояния по време на бременност?

Опасност съществува както за майката, така и за плода. По време на еклампсия се нарушава рязко кръвообращението между матката и плацентата, което означава, че се нарушава притока на кръв към плода. През този период плодът страда от тежка хипоксия (намаляване на кислородното съдържание в кръвта) и това може да доведе до забавяне или спиране на развитието му, както и до смърт. Опасност съществува и за майката, когато състоянието й е наистина тежко.

Какво е важно да знаем, за да избегнем усложненията?

При поява на първите симптоми на заболяването е нужна задължително консултация със специалист. Състоянието не бива да бъде пренебрегвано, защото последствията са както за майката, така и за бебето. Добре е да уведомите гинеколога, ако е имало предишна бременност, която е протекла с усложнения или ако имате хипертония, диагностицирана преди бременността. Лечението е медикаментозно и трябва да бъде започнато навреме, за да не се стигне до преждевременно или спешно прекъсване на бременността.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се