Апатията може да е ранен признак на деменция

785
Апатията може да е ранен признак на деменция

Проучване установява, че при лица с генетичен риск от фронтотемпорална деменция (прогресивно влошаване, отслабване функцията на предния дял на главния мозък) апатията предполага развитието на симптоми години по-късно. Насочването към ранните признаци на апатия може да бъде един от начините да се забави появата на този тип деменция или да се забави прогресията.

Лекарите обикновено диагностицират фронтотемпорална деменция при хора на възраст между 45 и 64 години и това състояние представлява по-малко от 1 на всеки 20 случая с деменция. Засяга главно фронталния и темпоралния дял на мозъка. Болестта има генетичен компонент, около 10-30% от всички хора с този тип деменция имат фамилна анамнеза за това.

За разлика от по-често срещаните форми на деменция, които са склонни да засягат възрастните хора ранната фронтотемпорална деменция причинява промени в поведението, личността и изразяването като се запазват пространствените умения и паметта. Поведенческите симптоми включват загуба на обичайни задръжки, повтарящо се или компулсивно поведение, намалена енергия и апатия или равнодушие.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хората с това състояние могат да загубят своята мотивация, инициатива и интереси, което води до погрешно впечатление, че са депресирани. Новото проучване цитира предишни открития, че апатията като един от най-честите симптоми на заболяването е свързана с по-лош общ резултат.

"Това е свързано с функционален спад, намалено качество на живот, загуба на независимост и по-лошо оцеляване", обяснява водещият автор на новото проучване Маура Малпети, докторант по Клинична неврология в Университета Кеймбридж, Великобритания .

Апатията има тенденция да се проявява няколко години преди диагнозата на фронтотемпорална деменция. Малпети и нейните колеги искали да разберат дали апатията е ранен признак на заболяването и дали е свързана с промени в мозъка преди появата на други симптоми.

"Колкото повече откриваме за най-ранните ефекти от фронтотемпоралната деменция когато хората все още се чувстват добре толкова по-добре можем да лекуваме симптомите и да забавяме или дори да предотвратяваме деменцията", споделя Малпети.

реклама

Генетичен риск за деменцията

В продължение на 2 години са наблюдавани участници в проучването за генетична фронтотемпорална деменция, сътрудничество между специалисти в изследователски центрове в Европа и Канада.

Общо 600 участници, 304 от които с генетични варианти, които повишавали риска от развитие на фронтотемпорална деменция. Останалите участници били без генетични фактори. Общата средна възраст е около 45 години. Никой от участниците не е получил диагноза за деменция в началото на проучването.

В началото и отново на 12-ия и 24-ия месец изследователите провеждат ЯМР сканиране на мозъка на участниците. Също така оценявали познавателни умения и попитали полагащите грижи за участниците за всякакви признаци на загуба на ентусиазъм в личните интереси, намален интерес към нови дейности или социални отношения и безразличие към членовете на семейството.

Анализът показва, че апатията нараства с течение на времето при тези с рискови гени преди да се развият други симптоми. При участниците без тези генетични варианти не е наблюдавана тази тенденция. Степента на апатия при участниците с рисковите гени в началото на проучването също прогнозира техния когнитивен спад през следващите 2 години, но не и при тези без генетична обусловеност.

ЯМР сканиранията показват, че нарастващата тежест на апатията корелира с по-ниски обеми в две части на мозъка, фронталния лоб и цингуларната кора в началото на изследването.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

"Изучавайки хората с течение на времето вместо просто да правим моментна оценка ние разкрихме как дори фините промени в апатията предсказват промяна в познанието. Видяхме и локално свиване на мозъка в области, които подкрепят мотивацията и инициативата много преди очакваното появяване на симптомите".

Възможни причини за апатия

Важно е да се признае, че апатията може да произтича от редица фактори. Може да е лесно за лечение медицинско състояние като ниски нива на хормона на щитовидната жлеза или психиатрично заболяване като депресия.

"Лекарите трябва да имат предвид възможността за апатия, която предвещава деменция и увеличаване на вероятността за деменция, ако не бъде адресирана, особено ако някой има фамилна анамнеза за деменция", казва Проф. Роу.

Авторите признават, че тяхното проучване е имало някои ограничения. Например не били в състояние да разделят ефектите на различни генетични варианти, които увеличават риска от фронтотемпорална деменция, тъй като броят във всяка генетична подгрупа е бил твърде малък.

Също така отбелязват, че депресията може да е играла скрита роля за тежестта на апатията сред участниците, които са имали генетичните варианти. Обаче казват, че това е малко вероятно, тъй като те не откриват значителна статистическа връзка в резултатите си между нивата на депресия и нивата на апатия.

"По-доброто разбиране на причините и последиците от апатията и нейната роля в клиничната прогресия на фронтотемпорална деменция е жизненоважно за разработването на ефективни стратегии за лечение, включително превантивни стратегии в контекста на генетичния риск от заболяването."

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се