Деменцията - грижа в семейството

1320
Деменцията - грижа в семейството

Деменцията е загуба на мозъчната функция, която може да бъде причинена от различни нарушения засягащи мозъка. Симптомите включват забравяне, нарушено мислене и преценка, промени в личността, възбуда и загуба на емоционален контрол. Болестта на Алцхаймер, болестта на Хънтингтън и недостатъчният приток на кръв към мозъка могат да причинят деменция. Повечето видове деменция са необратими.

Когато Вие или любим човек получите диагноза за деменция първоначално може да почувствате редица противоречиви емоции. Много хора преживяват период на дълбока мъка и тъга, с чувство на шок и отричане. Перспективата да се сблъскате с тази значителна житейска промяна може да Ви накара да се почувствате депресиран, смутен или ядосан. Може да искате да запазите диагнозата в тайна от приятели или членове на семейството. От друга страна когато Вашите подозрения са потвърдени и Вие и Вашите близки трябва да потърсите повече подкрепа и лекарска помощ.

Оставете си време да се съвземете

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Шокът от диагнозата може да бъде парализиращ. Бъдете нежни и състрадателни към себе си, позволете си да минете плавно през този процес. Изживейте всички чувства, вместо да ги отричате и споделете със семейството и приятелите си диагнозата си.

Нагласа и очаквания

Хората с деменция не винаги вярват, че се нуждаят от помощ. Ясно определени графици и подредени задачи като почистване и хранене може да помогнат да избегнете някои конфликти и да помогнете и на себе си и на хората до Вас да се чувстват по-организирани. Подредената среда също създава спокойствие.

Намерете опитен специалист за лечение на деменция и опитен болногледач, който да полага грижи

реклама

Според проведено проучване когато болногледачите и хората с деменция търсят лечение на депресията, те получават по-голям достъп до грижи, услуги и подкрепа. Полагащите грижи трябва да имат с кого да говорят редовно, който може да им осигури подкрепа, да ги обучава за болестта и как да се справят. Семейството, приятелите и болногледачите осигуряват грижи за тези, които са възрастни, болни или по друга причина не могат да се грижат за себе си. Грижите могат да включват закупуване на храна, готвене, почистване, помощ при къпане и лични грижи, посещение при лекар, разпределяне на лекарства, помагане при лягане и ставане от леглото.

Създайте си пространство помежду си

С напредването на болестта честата смяна на настроенията и ядосаните отрицателни изблици могат да окажат голямо влияние върху болногледачите. Установено е, че 90 процента от хората с деменция развиват поведенчески симптоми или психиатрични проблеми в даден момент по време на заболяването си. Добре е болногледачът да запази самообладание и да освоби стаята, за да има миг на спокойствие за двамата. И да може взаимно да се успокоят.

Намалете темпото

Обслужващите лица може да имат проблеми със съня поради притеснение за нуждите на любимия човек, когато няма кой да ги отмени на следващия ден, когато са изтощени. Тежестта на всички тези проблеми може да накара дори и най-опитните болногледачи, които се грижат за хората с деменция да изпитват стрес, негодувание и дори депресия. Почивайте, когато можете. Организирайте деня колкото е възможно по-структуриран, а ежедневните дейности прости.

Отделете време за ежедневни упражнения

Ежедневната разходка в парк, дори само около блока може да бъде ефективен антидепресант. Ако е необходимо дръжте транспортна инвалидна количка прибрана в багажника, за да разширите възможностите си за разходки заедно, докато вършите някакви дейности навън.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се