Бъдете приятели с колегите си, за да сте здрави!

2353
Бъдете приятели с колегите си, за да сте здрави!

Приятели с колегите - това се оказва, че има дългосрочни ползи за здравето ни. Учените смятат, че служителите, които имат личната подкрепа на колегите в работата, е по-вероятно да живеят по-дълго.

Ние прекарваме по-голямата част на деня си на работа и нямаме достатъчно време за срещи с приятели си през седмицата, аргументират се изследователите на проучването. Работата трябва да бъде мястото, където хората могат да получат необходимата емоционална подкрепа.

Учените провеждат проучване, като проследяват здравните досиета на 820 работници, които са работили средно по 8,8 часа на ден в продължение на 20 г. Тези, които споделили, че им липсва социалната подкрепа по време на работа, имали 2,4 пъти по-голяма вероятност да умрат през този период, отбелязват учените.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

820-та участници в изследването били работници между 25 и 65-годишна възраст, като изследователите направили рутинна проверка в техните офиси.

Анализаторите, съобразявайки се с различни психологически, поведенчески или физиологични рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване и депресия, дали въпросници на участниците. В тях се съдържали въпроси с голямо разнообразие от професионални направления, включително финанси, здравеопазването и производството.

Изследователите попитали и за взаимоотношенията на служителите с техните началници, както и за оценката им за взаимоотношенията с колегите им по време на работа - дали те са приятелски, подкрепят ли се емоционално и професионално. Според учените усещането за емоционална подкрепа е най-силният индикатор за бъдещото здраве на работниците. По време на изследването 53-ма от участниците умрели, като повечето от тях имали незначителни социални връзки с колегите си.

А липсата на емоционална подкрепа по време на работа довели до повишаване на риска от смърт със 140% през следващите 20 години, в сравнение с тези работници, които са били подкрепяни от колегите си. Според учените, създаването на подкрепяща среда за работниците не е толкова лесна задача, имайки се предвид, че в днешно време хората комуникират все по-малко лице в лице, като предимно общуват чрез имейл, сайтове за социални мрежи, което създава затруднение в социалните контактите дори и на работното място.

Как обаче да направим офиса приятно и здравословно място за нашето здраве?

Екипът от учени предложил повече места за кафе пауза, където хората могат да се събират, да седнат и просто да си говорят; неформалните срещи извън офиса също са добра идея за персонала. Създаването на вътрешна виртуална социална мрежа, подобно на Facebook, или партньорска програма за подпомагане, където служителите могат поверително да обсъждат проблемите си на работа или лични въпроси, също е добър вариант. Всичко това би насърчило служителите да се чувстват емоционално подкрепени, дори и на работното място, смятат специалистите.

Участниците в изследването са били запитани дали са в състояние да поемат инициатива по време на работа, и дали имат свободата да взимат свои собствени решения за това как трябва да бъдат извършени определени задачи. Резултатите показват, че докато мъжете процъфтяват и се чувстват здравословно по-добре, когато им се дава по-голям контрол над ежедневните им задачи в работата, то при жените нещата не стоят така. Нежният пол в такива ситуации, според проучването, е имал 70% повишен риск от смърт през 20-годишния период на изследването.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се