Бъдете внимателни с употребата на обезболяващи медикаменти – могат да увредят бъбреците ви!

3745
Бъдете внимателни с употребата на обезболяващи медикаменти – могат да увредят бъбреците ви!

Хроничната болка е един сериозен и неприятен проблем, който засяга немалък процент от населението. Главоболието, менструалните болки, скелетно-мускулните и болките в кръста са оплаквания, от които страдат голяма част от хората. Средствата, с които много от тях се борят с неприятния проблем са обезболяващите медикаменти, предлагащи се без рецепта в аптеките, а именно - нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен, ацетилсалицилова киселина, аналгин и други. Като всички останали медикаменти и те не са напълно безобидни, особено при прекомерната им употреба, още повече от хора страдащи от бъбречни заболявания, диабет и системни заболявания на съединителната тъкан.

Редица проучвания са доказали негативния ефект на продължителната и неконтролирана употреба на обезболяващи медикаменти върху бъбречната функция.

Какво представлява аналгетичната нефропатия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Аналгетичната нефропатия представлява увреждане на единия или и двата бъбрека от честата употреба на обезболяващи медикаменти. Среща се предимно при продължителна употреба на комбинирани лекарствени продукти за болка - съдържащи няколко активни съставки. Може да протече като възпаление на бъбречния паренхим - тубулоинтерстициален нефрит, като уроинфекция или в по - тежките случаи да се изяви остра или хронична бъбречна недостатъчност.

Кои са рисковите фактори?

Разбира се, не всеки пациент, употребяващ обезболяващи медикаменти развива бъбречно увреждане. Има условия, които значително увеличават риска от възникването му, като например употребата на аналгетици, които съдържат повече от едно активни вещества. Значително по - застрашени са пациентите, които употребяват ежедневно по 6 таблетки в продължение на 3 години. Страдащите от хронична болка - жените с болезнена менструация, хората с мигрена и болки в гърба е по - вероятно да бъдат засегнати, както и тези, които имат склонност да проявяват зависимост - пушачи, приемащи алкохол, и емоционално нестабилните личности. Пациентите страдащи от диабет, бъбречни заболявания и системни заболявания на съединителната тъкан, като например лупус еритематодес, също са в по - голям риск.

Какви са симптомите?

Обикновено в началото на бъбречното увреждане няма съществени симптоми, които да сигнализират на пациентите, че нещо се случва. Когато аналгетичната нефропатия напредне, започват да се появяват признаци характерни за бъбречната недостатъчност, а именно - отпадналост, землист цвят на кожата, по - често уриниране или намаляване на количеството отделена урина, виене на свят, неприятен дъх и други. За съжаление, когато се стигне до този етап, вече е увредена голяма част от бъбречния паренхим.

Как можем да се предпазим?

реклама

За да избегнем увреждането на функцията на бъбреците си е необходимо да бъдем внимателни и да не прекаляваме с приема на аналгетици. Основен проблем са обезболяващите без лекарска рецепта, тъй като те са достъпни за всички. В случай че страдете от хронична болка е добре да се консултирате с вашия лекар, който ще ви посъветва как да се справите с нея и да я облекчите без да увреждате други органи в тялото си. Освен това е необходимо да му съобщите, в случай че страдате от някакво бъбречно заболяване, за да може той да прецени, кои медикаменти са подходящи за състоянието ви и няма да увредят допълнително бъбречната функция.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се