Как да разпознаем бъбречната криза и какво е съвременното й лечение?

108415
Как да разпознаем бъбречната криза и какво е съвременното й лечение?

Бъбречната колика или криза е остро състояние в резултат най-често на бъбречно-каменна болест. Бъбречната криза е спешно състояние. Причината за нея е придвижването на камък по пикочните пътища. Много хора, които са преживявали бъбречна колика, споделят, че тя е причина за едни от най-силните болки, които са усещали някога. От бъбречна колика страдат както жени, така и мъже, като мъжете се засягат малко по-често. Бъбречната колика започва остро и може да продължи от няколко минути и часове до няколко дни. При спонтанното изхвърляне на камъка през естествените отвори (ако това е възможно) често болките отшумяват.

Какъв е механизмът на бъбречната колика? Защо се случва?

Причината е бъбречно-каменната болест. Камъни, които са се образували в легенчето и в чашките на бъбрека, тръгват надолу по уретера. Нормално уретера е с 3 физиологични стеснения, покрит е с много чувствителна лигавица (уротел) и като цяло е тесен. Тези условия създават предпоставки за блокиране на движението на камъка, който е тръгнал по хора на пикочопроводите. Докато се движи камъкът, той причинява ерозии по уротела и това предизвиква болка. От друга страна когато камъкът заседне, урина не може да се отделя и тя започва да се натрупва в кухинната система на бъбрека (чашки и легенче). Това увеличава значително налягането вътре в бъбрека, което води до преразтягане на богато инервираната бъбречна капсула. Разтягането на бъбречната капсула също е една от основните причини за силната болка. Задръжката на урина води до нейния рефлукс и връщането й обратно в бъбрека. Увеличеното количество на урина в бъбрека води до увеличаване на размерите не легенчето и чашките. Този процес се нарича хидронефроза. Когато обструкцията продължи значително дълго, урина се натрупва и в уретера над нивото на запушване. Той се увеличава и се нарича хидроуретер.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

На фона на бъбречна колика може да се развие и инфекция на пикочните пътища. Това от своя страна допълнително задълбочава болката, защото се развива възпаление.

Кои са основните симптоми на бъбречната колика и как да я разпознаем?

Болка. Водеща е силната болка, която е локализирана в лумбалния отдел. Тя настъпва остро, внезапно и често е само от едната страна. Характерно за болката при бъбречна колика е, че тя ирадиира към уретерите и достига до гениталиите, дори може да се усеща в тях като дискомфорт. Болката е много силна и това прави болните много неспокойни. Дори по време на колика е трудно да се намери позиция на тялото, в която болката да е малко по-лека. През останалото време болката се засилва при движения, скачане и утихва в покой.

Наличие на кръв в урината (хематурия). В резултат на камъните, които са се образували, често при бъбречно-каменна болест има наличие на кръв в урината. Преминавайки през пикочните пътища, камъните причиняват ерозии, заради които се откриват еритроцити в урината при изследване или ако е по-обилно кървенето се променя дори цвета на урината. Еритроцити в урината може да се откриват и при хора с доказана бъбречно-каменна болест без в дадения период да страдат от бъбречна колика.

Наличие на левкоцити и бактерии (бактериурия) в урината. Наличието на левкоцити в урината означава, че е налична уроинфекция, което е едно от усложненията на бъбречно-каменната болест.

реклама

Кристалурия. Отделянето на песъчинки с урината се нарича кристалурия. Това е сигурен признак, че са налични камъни в пикочо-отделителната система, дори и те все още да не са доказани ехографски.

Парене, болка и дискомфорт при уриниране. Тези оплаквания може да присъстват при налична инфекция или ако камъните вече се намират в долните части на уретерите или в пикочния мехур.

Повишена температура. Тя е признак за възпаление. Обикновено ако има повишена температура, би следвало да се търси бактериална инфекция.

Как се доказват бъбречно-каменната болест и бъбречната колика?

Нужна е консултация със специалист-уролог. Заболяването се доказва с ехография. Методът е безопасен, високо информативен и позволява проследяване на състоянието на човека. Предпочитан е пред рентгенографията. Нужни са още кръвни изследвания и анализ на урина.

Какво е лечението на бъбречната колика?

Най-ефикасните лекарства при бъбречна колика са нестероидните противовъзпалителни средства (ибупрофен, кетопрофен, декскетопрофен, индометацин, оксиками и други). До преди години са се използвали масово спазмолитици, но множество проучвания доказаха, че НСПВС са по-ефикасни и затова сега са на първи избор.

Чрез медикаменти се овладява болката, но премахването на камъните става чрез ендоскоп през уретрата, с помощта на който се захващат камъните и се изтеглят с бримка.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се