Беконът не е вреден!

4998
Беконът не е вреден!

Миризмата на бекон има силата да вдигне дори най-големия сънливец от леглото.

Когато подушим бекон ние се отдаваме на виновно удоволствие, което може да бъде сравнено с нирвана. Наистина ли хрупкавите горещи ленти бекон са толкова нездравословни, колкото се твърди? Може ли резен бекон със значително количество мазнини, натрий и холестерол да бъде част от здравословния начин на хранене?

Проверете нивата на холестерола и състоянието на сърцето с отстъпка в ТОП болници и лаборатории.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вроденият глад на хората за храни, които съдържат сол, захар и мазнини е виновен за непрекъснато нарастващата употреба на бекон в световен мащаб.

реклама

Един резен бекон съдържа 41 калории и 3 грама мазнини (1 г от които наситени), 3 грама протеин и 188 милиграма натрий. Ако обработим бекона с кленов сироп или подсладител по избор, то тогава ще задоволим вродения глад за всичките три вкуса - солено, мазно и сладко, което го прави идеалната храна за нашите вкусови рецептори.

Преди да заклеймите бекона като "вредна" храна, прочетете характеристиките на храни, които считаме за "полезни".

1. Американско сирене

Филийката със сирене е идеалната закуска. Наличието само на 105 калории вероятно я прави "полезна", но тя съдържа три пъти повече мазнини и шест пъти повече наситени мазнини от един резен бекон.

Сиренето може да бъде алерген, което се дължи на суроватката и съдържанието на казеин. То може да съдържа оцветители, за да му се придаде жълт или оранжев цвят обяснява Д-р Алекс Дж. Рейнхарт, клиничен диетолог в Финикс, Аризона.

2. Цезар дресинг
Салатите се считат за здравословната алтернатива на сандвичите, а понякога дори се твърди, че една салата е по-здравословна от една купа със супа. Въпреки това, когато се свърже с дресинг за салата, като Цезар, храната може да бъде по-вредна, отколкото една филия бекон. Само 1 супена лъжица дресинг съдържа около два пъти повече калории от бекона, три пъти повече мазнини, както и същото количество наситени мазнини като бекона. Цезар дресингът също има и добавена захар и високи нива на нездравословни масла.

3. Черно кафе
Чаша кафе, без добавена захар и мляко всъщност може да бъде по-здравословна алтернатива от бекона, но в т.нареченото "лате" може да нанесе повече вреди върху вашето здраве. Добавянето само на 2 супени лъжици мляко не само има повече калории от резен бекон, но също така съдържа два пъти повече наситени мазнини. Независимо дали става дума за пълномаслени или обезмаслени млечни продукти по-вероятно е да е по-вредно от бекона. Обезмаслените млечни продукти обикновено съдържат растителни масла, както и полиненаситени мазнини като царевично масло, соево масло, и т.н.

4. Зърнени закуски с овесени трици
Тази подвеждащо здравословна закуска всъщност може да бъде по-вредна за вас, отколкото резен бекон. Зърнената закуска съдържа думи като овесени трици и ви кара да мислите, че е здравословно, а също и знаменитата фраза Отличен източник на фибри и Направена с пълнозърнест… по предната част на всяка кутия. Купа от тези зърнени закуски има поне 197 калории, 7гр мазнини и 3 г наситени мазнини, поръсени с 35 мг натрий. Също така съдържа 14 г захар в три-четвърти порция.

5. Фъстъчено масло

Модните марки фъстъчено масло обикновено се смесват със соево масло, полиненаситени мазнини и захар. Фъстъченото масло съдържа 3 грама наситени мазнини на порция и има изобилие от нездравословни мазнини. Това е все едно да изядете три резена бекон вместо една филия с фъстъчено масло.

6. Тилапия
Тилапията не е особено здравословна храна, защото тази риба се храни с храна, богата на полихлорирани бифенили (ПХБ) . Това променя хранителния състав на рибата и увеличава някои токсини, но повишава и нивата на арахидонова киселина, омега-6 мастни киселини. Тилапията може да бъде здравословна, ако не е отглеждана изкуствено. Тя може да се счита за по-здравословна от бекона, защото бекона се обработва повече, като му се добавят натрий, нитрати / нитрити и захар, в зависимост от марката.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се