Биопсия на простатата - какво трябва да знаят мъжете

83
Биопсия на простатата - какво трябва да знаят мъжете

Ракът на простатата е често срещана форма на рак при мъжете. Засяга простатната жлеза която играе роля в производството на сперма. Ракът на простатата засяга 1 от 8 мъже според Американското онкологично общество и рискът се увеличава след достигане  на 65-годишна възраст. Този вид рак е лечим особено, ако диагнозата се получи когато заболяването е в ранен стадий. Ракът на простатата обаче често не предизвиква симптоми в ранните етапи. Поради тази причина повечето експерти препоръчват скрининг след 50-годишна възраст или по - рано, ако има фамилна анамнеза за заболяването. Пациенти със среден риск могат да обмислят скрининг от 50-годишна възраст.

Основните тестове за скрининг са тест за простатен специфичен антиген (PSA) и дигитален ректален преглед (DRE). Ако резултатите от тези тестове показват, че може да има рак лекарят може да препоръча биопсия. Биопсията на простатата е единственият ефективен начин за диагностициране на рак на простатата

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА PSA ТЕСТ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Прроцедура за биопсия на простатата. Какво да очакват мъжете преди и след това?

Преди да извърши биопсия на простатата лекарят използва локална анестезия, за да обезболи областта. След това използва ултразвукова сонда за насочване на игла, за да вземе няколко малки проби от простатна тъкан. 

Лекарят вкарва сондата в ректума, за да получи изображение на простатната жлеза. Простатата е от едната страна на стената на ректума. Използвайки изображението за насоки лекарят ще използва иглата, за да отстрани 6–14 основни проби в зависимост от вида на биопсията. Обикновено се вземат няколко проби от всяка страна на простатата.

Инструмент с пружина пробива иглата през ректалната стена в простатната жлеза. Всяка проба се състои от малко цилиндрично ядро ​​от клетки. Действието е много бързо, а анестезията означава, че обикновено не е болезнено. Обикновено цялата процедура отнема по - малко от 10 минути.

Трансперинеалната биопсия е друг вид процедура. Лекарят ще направи малка пункция между ануса и скротума. За да се извлекат пробите ще вкара иглата през разреза и в простатата. 

Лекарят може да използва ултразвук или ЯМР сканиране, за да ръководи процедурата. Ултразвуково контролираните биопсии обикновено отнемат до 45 минути. Биопсия насочена към ЯМР може да предостави по - подробни изображения. Тези биопсии могат да отнемат 30-90 минути и включват използването на контрастно багрило. Медицинският персонал ще наблюдава пациента до един час след това.

Болезнена ли е биопсията?

Въпреки, че може да е дискомфортно процедурата обикновено не е болезнена. Лекарят ще приложи анестетична инжекция в областта на ректума преди процедурата, за да облекчи болката. Инжектирането може да причини известен дискомфорт както и сондата. По време на биопсията пациентът не трябва да чувства болка поради анестезията, но може да почувства щипване когато иглата навлиза в тъканта.

Възстановяване

Възстановяването след биопсия на простатата може да отнеме няколко дни. През това време пациентът може да изпита: 

 • болка в областта
 • кръв в урината или спермата
 • кървене от ректума
 • инфекция

За да се намали рискът от инфекция лекарите обикновено предписват антибиотици които пациентът да приема преди биопсията и до 2 дни след това. Може да се минимизира периодът за възстановяване след биопсия на простатата чрез: 

 • поддържане на хидратация
 • избягване на алкохол докато не завършат курса на антибиотици
 • избягване на тежки физически упражнения в продължение на 5 дни
 • приемане на болкоуспокояващи според съвета на лекар
 • избягване на сексуална активност в продължение на 3 дни

Странични ефекти след възстановяване

Биопсията понякога може да причини нежелани реакции. Те могат да включват: 

 • честа нужда от уриниране
 • усещане за парене при уриниране
 • кръв в урината кръв в спермата
 • кръв в изпражненията
 • инфекция на пикочните пътища или простатата
 • задържане на урина

Подготовка

Преди процедура за биопсия лекарят ще попита пациента за цялостното здравословно състояние.  Лекарят трябва да знае за всички лекарства и добавки които пациентът приема както и за всички алергии или други медицински състояния. Лекарят може да поиска от лицето да се подготви като: 

 • спре употребата на разредители на кръвта като аспирин или варфарин
 • прием на антибиотик 7-10 дни преди биопсията
 • ядене само на лека храна 1-2 дни преди биопсията, за да се намали риска от инфекция
 • направи в деня на изследването на клизма у дома преди посещение на биопсия
 • организира превоз до вкъщи в случай на седация

Полезно е пациентът да задава въпроси и да разбере колкото е възможно повече предварително за биопсията и какво могат да означават резултатите. Наличието на тази информация може да помогне на пациентите да се чувстват по - уверени и да контролират процеса. 

След биопсията

Лекарят може да предпише антибиотик, за да намали риска от възникване на инфекция след биопсията. След процедурата човек може да изпита: 

 • леко кървене от ректума
 • известна сънливост след седация или анестезия
 • известен дискомфорт за 1-2 дни
 • кръв в изпражненията, урината или спермата

Ако някакви нежелани реакции са значителни или се влошат вместо да се подобрят свържете се със своя лекар.

Рискове и усложнения

Вероятно е наличие на известен дискомфорт по време на периода на възстановяване, но понякога могат да възникнат по - тежки усложнения. Ако се появят следните симптоми пациентът трябва незабавно да се свърже със своя лекар:

 • продължително или силно кървене
 • висока температура
 • затруднено уриниране
 • влошаваща се болка

В  редки случаи може да възникне сепсис. Сепсисът е потенциално животозастрашаваща инфекция която се нуждае от спешна медицинска помощ. Признаците и симптомите на сепсис включват: 

 • ускорен сърдечен ритъм
 • треска и втрисане
 • объркване
 • задух
 • болка и дискомфорт
 • лепкава или изпотена кожа

Биопсия на простатата срещу    ЯМР

Авторите на преглед от 2019 г. заключават, че ЯМР може да е по - вероятно да открие маса в простатата отколкото биопсия, но трябва да вземе под внимание, че все още възникват грешки при този метод. Въпреки, че биопсията на простатата може да определи със сигурност дали има рак на простатата поради възможността от усложнения за предпочитане е да се избягват ненужни биопсии

Доказателствата сочат, че комбинирането на техниките може да бъде най - ефективната стратегия за идентифициране на клинично значими ракови заболявания без ненужни тестове.

Други тестове за рак на    простатата

Други тестове за рак на простатата включват дигитално ректално изследване (ДРИ) и PSA тест. Лекарят обикновено ще назначи тези тестове преди да препоръча биопсия. Въпреки това само биопсия може да потвърди наличието на рак.

Резултати

Биопсията ще покаже дали клетките на простатата са нормални или ракови. Ако клетките са нормални лекарят може да препоръча да не се предприемат допълнителни действия. 

Ако има рак биопсията може също така да разкрие степента до която клетките са се променили и колко бързо е вероятно да прогресира болестта. 

Оценка по Глисън 

Патологът който изследва пробата ще даде на клетките оценка за клас известна като  като  оценка по Глисън  (Gleason score). Този резултат отразява колко е вероятно да бъде агресивен ракът или вероятността да се разпространи бързо. Резултатът варира от степен 1 която изглежда нормална до степен 5 където са настъпили значителни промени. Ако клетките са степен 1-2 лекарите обикновено не смятат това за рак. 

Биопсията също може да покаже докъде се е разпространил ракът. Например, ако всички проби от биопсия съдържат ракови клетки има вероятност ракът да присъства в цялата простатна жлеза. Ако само три от 12 проби са ракови ракът е по - малко разпространен. 

Предракови клетки и простатна интраепителна неоплазия (ПИН)

Понякога резултатите ще покажат наличие на предракови клетки или простатна интраепителна неоплазия (ПИН). Ако тези ПИН са с ниска степен лекарят няма да счита това за проблем. Много мъже имат нисък ПИН.

Въпреки това, ако ПИН е висок клас има вероятност да се развие рак. В тези случаи лекарят може да предложи допълнителни тестове. Ако пациентът вече има рак на простатата степента на ПИН не е от значение тъй като не влияе върху тежестта или оценката по Глисън на рака.

Карцином in situ се отнася до клетки които имат потенциал да станат ракови. Те могат да се появят почти навсякъде в тялото.

Какъв процент от биопсиите на простатата разкриват рак?

Въпреки, че биопсиите на простатата са полезен инструмент доказателствата сочат, че те могат да пропуснат около 20% от рака. Много пациенти които не се нуждаят от биопсия също могат по погрешка да направят такава. Проучване от 2020 г. отбелязва, че комбинирането на биопсия с насочване към ЯМР е позволило на лекарите да идентифицират рак в 62,4% от пробите.

Прогнозата за пациент подложен на биопсия на простатата зависи от резултатите от биопсията и други тестове. Има ефективно лечение и много видове рак на простатата се развиват бавно. Въпреки това, ако ракът се е разпространил в други органи като черния дроб или белите дробове вероятността пациентът да оцелее още 5 години или повече пада до 30%. Факторите които влияят върху перспективите за мъж с рак на простатата включват: 

 • възраст
 • цялостно здравословно състояние
 • вида рак докъде се е разпространил ракът

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се