Блуждаещият нерв - защо да го стимулираме

4470
Блуждаещият нерв - защо да го стимулираме

Блуждаещият нерв е най-дългият и сложен от 12-те двойки черепно-мозъчни нерви, които произлизат от мозъка. Той предава информация към или от повърхността на мозъка до тъкани и органи на други места в тялото. Името "вагус" идва от латинския термин за "скитане". Това е така, защото блуждаещият нерв се скита от мозъка в органи в областта на шията, гърдите и корема. Известен е още като 10-ти черепномозъчен нерв (nervus vagus, CN X).

Какво представлява блуждаещият нерв?

Блуждаещият нерв е един от черепно-мозъчните нерви, които свързват мозъка с тялото. Има два снопчета от тела на сетивните нервни клетки и свързва мозъчния ствол с тялото. Позволява на мозъка да наблюдава и получава информация за няколко от различните функции на тялото. Съществуват множество функции на нервната система осигурени от блуждаещия нерв и свързаните с него части. Отговорен е за определени сензорни дейности и за информацията за движение в тялото. По същество е част от верига, която свързва врата, сърцето, белите дробове и корема с мозъка.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са основните функции на блуждаещият нерв?

Четирите ключови функции на блуждаещият нерв са:

Сензорни: От гърлото, сърцето, белите дробове и корема.

Специални сензорни: Осигурява усещане за вкус зад езика.

Двигателни: Осигурява двигателни функции на мускулите на врата отговорни за преглъщането и говора.

Парасимпатикова: Отговарен за храносмилателния тракт, дишането и сърдечната дейност

Функциите могат да бъдат разделени още повече на седем категории. Една от тях е балансирането на нервната система. Функциите на блуждаещия нерв допринасят за автономната нервна система, която се състои от симпатиков и парасимпатиков дял.

Симпатиковият дял повишава бдителността, енергията, кръвното налягане, сърдечната честота и дишането.

Парасимпатиковият дял, в който блуждаещия нерв е силно ангажиран намалява бдителността, кръвното налягане и сърдечната честота и помага за спокойствие, релаксация и храносмилане. В резултат на това блуждаещият нерв помага и при дефекация, уриниране и сексуална възбуда.

Други ефекти на блуждаещия нерв включват:

Комуникация между мозъка и червата: блуждаещият нерв доставя информация от червата до мозъка.

Релаксация с дълбоко дишане: комуникира с диафрагмата. При дълбоко вдишване човек се чувства по-спокоен.

Намаляване на възпалението: изпраща противовъзпалителен сигнал към други части на тялото.

Намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане: Ако блуждаещият нерв е свръхактивен това може да доведе до невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно кръв около тялото. В някои случаи прекомерната активност на блуждаещия нерв може да причини загуба на съзнание и увреждане на органите.

Управление на страха: изпраща информация от червата към мозъка, която е свързана със справяне със стреса, тревожността и страха. Тези сигнали помагат на човек да се възстанови от стресови ситуации и такива на страх.

Стимулиране на блуждаещия нерв

Стимулирането на блуждаещия нерв е медицинска процедура, която се използва за опит за лечение на различни състояния. Това може да се направи мануално (ръчно) или чрез електрически импулси. Ефективността на стимулацията на блуждаещия нерв е тествана чрез клинични изпитвания.

Епилепсия

Стимулацията на блуждаещия нерв се прилага при рефрактерна епилепсия. Това включва малко електрическо устройство подобно на пейсмейкър поставено в гърдите на човек. Устройството се поставя в тялото чрез операция под обща упойка. След това изпраща електрически импулси на редовни интервали през целия ден през мозъка чрез блуждаещия нерв, за да намали тежестта или дори да спре гърчовете.

Стимулацията на блуждаещ нерв при епилепсия може да има някои странични ефекти. Страничните ефекти на стимулацията на блуждаещия нерв за епилепсия включват:

 • пресипналост или промени в гласа
 • възпалено гърло
 • задух
 • кашлица
 • забавен сърдечен ритъм
 • затруднено преглъщане
 • стомашен дискомфорт или гадене

Пациентите използващи тази форма на лечение винаги трябва да казват на лекаря си, ако имат някакви проблеми, тъй като може да има начини да ги намалят или спрат.

Психично заболяване

Стимулация на блуждаещия нерв се прилага като лечение на депресия. Установено е също, че помага при следните състояния:

 • биполярно разстройство
 • тревожни разстройства
 • Алцхаймер

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА НЕВРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Тъй като блуждаещият нерв има пътища до почти всеки орган в тялото изследователите търсят дали стимулацията може да помогне на други състояния. Проучванията показват, че стимулацията на блуждаещия нерв може да помогне за__:__

 • възпаление при ревматоиден артрит
 • сърдечна недостатъчност
 • възпаление от захарен диабет
 • неразрешимо хълцане
 • нарушен сърдечен ритъм
 • възпаление от болестта на Крон

В случая на ревматоиден артрит стимулацията на блуждаещия нерв може да помогне за намаляване на симптомите. Пациенти, които не са реагирали на друго лечение съобщават за значителни подобрения без отбелязани сериозни нежелани странични ефекти.

Това се счита за напредък в начина, по който стимулацията на блуждаещия нерв може да лекува не само ревматоиден артрит, но и други възпалителни заболявания като болест на Крон, Паркинсон и Алцхаймер.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се